Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Σε αναστάτωση η Δημόσια Εκπαίδευση στη Στερεά Ελλάδα



 

Σε αναστάτωση η Δημόσια Εκπαίδευση στη Στερεά Ελλάδα

Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλει  την απόφαση του ΠΔΕ Στερεάς Ελλάδας Χρ. Δημητρίου για το ΕΠΑΛ Δυτικής Φραγκίστας και ζητά από τον Υπουργό Παιδείας την ανάκληση της απόφασης

Η ΟΛΜΕ καταγγέλει τον ΔΔΕ Ευρυτανίας Λ. Δημητρίου και ζητά από τον Υπουργό Παιδείας την απαλλαγή από τα καθήκοντά του



ΑΔΕΔΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
για την καθαίρεση της διευθύντριας του ΕΠΑΛ Δυτικής Φραγκίστας
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει την καθαίρεση από το ΑΠΥΣΔΕ Στερεάς Ελλάδας της Διευθύντριας του ΕΠΑΛ Δυτικής Φραγκίστας η οποία κατηγορήθηκε από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Ευρυτανίας ότι δήλωσε ψευδή αριθμό μαθητών για να μην κλείσει το σχολείο.
Ο ΔΔΕ Ευρυτανίας στοχεύοντας στο κλείσιμο του μικρού ΕΠΑΛ της Δυτικής Φραγκίστας, για να το επιτύχει, επέλεξε έναν τρόπο που στερείται ηθικού προσήμου. Επιχείρησε να διασύρει τη μάχιμη εκπαιδευτικό και διευθύντρια του σχολείου για ασήμαντες παρατυπίες τις οποίες παρουσίασε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως περίπου καταπάτηση ολόκληρου του υπαλληλικού κώδικα. Η επιλογή αυτή του ΔΔΕ Ευρυτανίας αλλά και η υιοθέτησή της από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, Δημητρίου Χρήστο και τα διορισμένα μέλη του ΑΠΥΣΔΕ Στερεάς Ελλάδας, εκθέτει ανεπανόρθωτα την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘ και δείχνει πως αντιλαμβάνονται τη λειτουργία των σχολείων και ιδιαίτερα αυτών που λειτουργούν στις απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές της χώρας κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ο φταίχτης δεν είναι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η έλλειψη υποδομών, η αδιαφορία των κυβερνητικών μανδαρίνων που νοιάζονται μόνο για την «καριέρα» τους, η συρρίκνωση κάθε εκπαιδευτικής δομής στο όνομα του κόστους, αλλά οι εκπαιδευτικοί και μάλιστα αυτοί που με αυταπάρνηση και προσωπικές θυσίες προσπαθούν να λειτουργήσουν τα σχολεία αυτά.
Ο αγώνας, η έγνοια και το πάθος των εκπαιδευτικών να κρατήσουν ζωντανά τα σχολεία στις εσχατιές της χώρας μας, να στηρίξουν τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών είναι ψιλά γράμματα για τον Διευθυντή ΔΕ Ευρυτανίας, την πλειοψηφία του ΑΠΥΣΔΕ Στερεάς Ελλάδας και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Ο ΔΔΕ Ευρυτανίας, κ. Λουκάς Δημητρίου, μάλιστα γράφει ότι «η άσκηση των καθηκόντων της Διευθύντριας του ΕΠΑΛ Δυτικής Φραγκίστας αποβαίνει σε βάρος των εκπαιδευτικών και της πληρέστερης εκπαίδευσης των μαθητών»! Προφανώς, αν κλείσει το ΕΠΑΛ, η εκπαίδευση των μαθητών θα είναι πλήρης!
Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. απαιτεί από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να ακυρώσει εδώ και τώρα την απαράδεκτη απόφαση του ΑΠΥΣΔΕ Στερεάς Ελλάδας.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ



  Ο.Λ.Μ.Ε.                                                              
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255
FAX: 210 33 11 338
e-mail: olme@otenet.gr                                 Αθήνα, 31/07/2017



ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Δ.Δ.Ε. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ


Το 18ο συνέδριο της ΟΛΜΕ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντιδημοκρατική και αυταρχική συμπεριφορά του διευθυντή ΔΔΕ Ευρυτανίας Λουκά Δημητρίου.
Ο εν λόγω διευθυντής κατά την τελευταία σχολική χρονιά, έχει επιδοθεί σε έναν απίστευτο αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κατήφορο καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατικής συμπεριφοράς. Η χρήση πειθαρχικού ελέγχου και πειθαρχικών διώξεων  προς κάθε συνάδελφο που αντιστέκεται στην αυθαιρεσία του είναι το καθημερινό φαινόμενο στην Ευρυτανία.

Με την τακτική αυτή, αφενός έχει μετατρέψει σε δικαστικό χώρο την ΔΔΕ και αφετέρου αποδιοργανώνει και υπονομεύει συστηματικά την λειτουργία των  μικρών και ευάλωτων σχολείων της Ευρυτανίας, με απώτερο στόχο εκτιμούμε, να φθάσει στην λύση του κλεισίματος για κάποια από αυτά μέσα από υπηρεσιακό δρόμο, αφού δεν έχει την ευθύτητα και το πολιτικό θάρρος να  αναλάβει την ευθύνη της πρότασης για κλείσιμο με πολιτικούς   όρους.
 Η στοχοποίηση μικρών σχολείων όπως το ΕΠΑΛ της Δυτικής Φραγκίστας και οι τιμωρίες των συναδέλφων  που υπηρετούν εκεί με πρόσχημα τις “δήθεν” παραβιάσεις του υπαλληλικού κώδικα  και για ήσσονος σημασίας ζητήματα, κατατείνει όχι στην καλύτερη λειτουργία του σχολείου αλλά στην ευθεία υπονόμευσή του και στο άνοιγμα του δρόμου για το κλείσιμό του , αφού προσπαθεί να αποδείξει ότι το μικρό αυτό σχολείο λειτουργεί παράνομα. Ταυτόχρονα ο τρόπος που επιλέγει να το κάνει αυτό, τιμωρώντας και διασύροντας  συναδέλφους που υπηρετούν και προσφέρουν για χρόνια εκεί, στερείται ηθικού προσήμου.
Οι πειθαρχικές διαδικασίες που δρομολογήθηκαν φέτος από τον ΔΙΔΕ ήταν τόσες όσες δεν έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 20 χρόνια στο νομό. Είναι ενδεικτικό, ότι οι πειθαρχικοί έλεγχοι έχουν αγγίξει σχεδόν τα μισά σχολεία του νομού. Ενδεικτικά: τιμωρεί συνάδελφο επειδή δεν εκκλησιάστηκε και μάλιστα σε μέρα Αργίας!!! ενώ  περικόπτει μεροκάματο άλλου συναδέλφου καθηγητή αναπληρωτή επειδή δεν παραβρέθηκε στο σχολείο της διάθεσής του, την ημέρα που ο εκπαιδευτικός είναι συνοδός εκδρομής (με υπογεγραμμένη απόφαση του ιδίου του ΔΔΕ) με το σχολείο τοποθέτησής του!!!.
Ο τρόπος αυτός άσκησης των καθηκόντων του εν λόγω Δ/ντή ό οποίος σημειωτέον ότι είχε την ίδια τακτική και συμπεριφορά κατά το παρελθόν ως ΔΔΕ Φωκίδας, εκτιμούμε ότι δεν συνάδει με το δημοκρατικό ήθος άσκησης εξουσίας που πρέπει να επιδεικνύεται από τα υπηρεσιακά στελέχη. Η συμπεριφορά αυτή είναι προφανές ότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των σχολείων ενός νομού ο οποίος είναι δύσκολος από τη φύση του και αντιμετωπίζει πληθώρα άλλων προβλημάτων.
Παρά τις συνεχείς ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας,  παρά την κοινή ανακοίνωση των ΕΛΜΕ της Στερεάς Ελλάδας, παρά την παρέμβαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στο Υ.Π.Ε.Θ., και παρά την κοινοβουλευτική  παρέμβαση για το θέμα, ο εν λόγω διευθυντής όχι μόνο συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του αλλά συνεχίζει να τρομοκρατεί και να επιδιώκει να καθυποτάξει και να φιμώσει κάθε φωνή συλλογική ή ατομική που αντιστέκεται.
Σημειωτέον ότι όχι μόνο συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, αλλά συμμετέχει κανονικά στις διαδικασίες του διευρυμένου ΠΥΣΔΕ εκλογής διευθυντών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ΕΔΕ εις βάρος του. Το γεγονός αυτό όχι μόνο δεν είναι σύννομο αλλά δεν είναι και ηθικό γιατί κρίνει διευθυντές με τους οποίους έχει έρθει σε σύγκρουση.
Καλούμε το Υ.Π.Ε.Θ. να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να τελειώσει εδώ ο αυταρχικός κατήφορος. Ζητάμε την άμεση απαλλαγή του διευθυντή Λουκά Δημητρίου από τα καθήκοντά του και την άμεση απομάκρυνσή του από την ΔΔΕ Ευρυτανίας ώστε να επανέλθει το κλίμα ηρεμίας στην εκπαιδευτική κοινότητα του νομού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου