Χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κυρίως χωρίς την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από τους θεσμούς (και κυρίως από το ΔΝΤ), η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ξεκαθαρίζοντας ότι η λύση που προωθείται από το Eurogroup, δηλαδή συμμετοχή του ΔΝΤ, χωρίς όμως να κρίνει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, δεν δίνει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στη χώρα που θα της επέτρεπαν την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Συγκεκριμένα, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως αφενός θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αφετέρου θα πρέπει να γίνει η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς, εννοώντας κυρίως την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ.
Εν συνεχεία, η ίδια η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει μια δική της ανάλυση με προβλέψεις ακόμη και για τα δυσμενή σενάρια.
Και καθώς το Ταμείο δεν αναμένεται να έχει μια θετική ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το επόμενο διάστημα (καθώς οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι μετατίθονται τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος για μετά τις γερμανικές εκλογές), απομακρύνεται και το ενδεχόμένο να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE στο προσεχές μέλλον.
Ακόμη, οι δηλώσεις Ντράγκι διαψεύδουν τις προσδοκίες της Αθήνας ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να εγκρίνει την ένταξη στο QE εάν το Eurogroup παρείχε μια ισχυρή δέσμευση ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να διατηρήσει τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ.
«Λυπούμαστε που δεν υπήρχε ξεκάθαρη αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος στο προηγούμενο Eurogroup», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.