Κυριακή 28 Μαΐου 2017

10 λόγοι επιλογής φοίτησης στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.)

Στην Ελλάδα λειτουργούν στην ανώτερη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δύο τύποι λυκείων:
  • Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.)
  • Γενικά Λύκεια (ΓΕ.Λ).
Οι απόφοιτοι των Γυμνασίων, όπως επίσης οι τελειόφοιτοι της Α’ τάξης Λυκείου, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των δύο σχολείων και πρέπει να γνωρίζουν το περιεχόμενο των σπουδών, τις διεξόδους, τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά εφόδια που τους παρέχει ο κάθε τύπος σχολείου.
Αναφέρονται ακολούθως, δέκα λόγοι τους οποίους ένας μαθητής θα θεωρήσει σημαντικούς για να επιλέξει τη φοίτησή του στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.).

  • Θα αποκτήσει πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3 με τα ανάλογα επαγγελματικά δικαιώματα.
  • Μετά την τριετή φοίτηση στο ΕΠΑ.Λ., θα αποκτήσει εκτός από πτυχίο ειδικότητας, ισότιμο και ισοδύναμο απολυτήριο τίτλο ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με το Γενικό Λύκειο. Σημειώνεται ότι ο βαθμός Απολυτηρίου διαμορφώνεται αποκλειστικά και μόνο ως συνδυασμός των βαθμών τετραμήνων και των ενδοσχολικών εξετάσεων, χωρίς να επηρεάζεται από τη βαθμολογία των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, όπως ισχύει για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων.
  • Θα έχει τη δυνατότητα, όπως και οι απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ), να εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σε στρατιωτικές – αστυνομικές σχολές, μέσω πανελληνίων εξετάσεων.
  • Θα έχει την επιπλέον επιλογή και δυνατότητα να εισαχθεί με ειδικό ποσοστό σε ΤΕΙ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω πανελληνίων εξετάσεων ΕΠΑΛ σε τέσσερα μαθήματα που θα διδάσκεται στην τρίτη τάξη, εκ των οποίων δύο μαθημάτων ειδικότητας με αυξημένο συντελεστή βαρύτητας (3,5) και δύο μαθημάτων Γενικής Παιδείας (Μαθηματικά, Νέα Ελληνικά) με χαμηλό συντελεστή (1,5). Έτσι, σε ποσοστό 70% η επιτυχία εξαρτάται αποκλειστικά από τη βαθμολογία των μαθημάτων ειδικότητας.
  • Θα εξεταστεί στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα Γενικής παιδείας σε θέματα διαφορετικών απαιτήσεων, διαφορετικής έκτασης ύλης, και χαμηλότερης δυσκολίας σε σχέση με τα αντίστοιχα (Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά) που εξετάζονται οι μαθητές Γενικού Λυκείου.
  • Λαμβάνοντας επιπλέον πτυχίο ή απολυτήριο τίτλο, εάν ήδη διαθέτει δεύτερο τίτλο σπουδών (πτυχίο άλλης ειδικότητας, ΤΕΛ, ΤΕΕ, ΕΠΑΛ, ΤΕΣ, ΕΠΑΣ, ΙΕΚ), ο απόφοιτος θα λάβει 150 μόρια, που αποτελούν μοριοδοτούμενο κριτήριο σε προκηρύξεις θέσεων εργασίας του ΑΣΕΠ, για μόνιμο ή εποχικό προσωπικό. Σημειώνεται ότι κάτοχος πτυχίου έχει τη δυνατότητα λήψης πτυχίου άλλης ειδικότητας παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα ειδικότητας και όχι μαθήματα Γενικής Παιδείας.
  • Θα μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του κατά προτεραιότητα στα Ι.Ε.Κ για την απόκτηση εξειδίκευσης σε σύγχρονες ειδικότητες, ενώ σε περίπτωση φοίτησης σε ειδικότητα αντίστοιχης του πτυχίου ΕΠΑΛ, η φοίτηση στο ΙΕΚ είναι μονοετής και όχι διετής.
  • Θα αναπτύξει μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα των γενικών μαθημάτων και των μαθημάτων ειδικοτήτων, τις ιδιαίτερες ικανότητές του, τις προσωπικές πρωτοβουλίες, τη δημιουργικότητά του και την κριτική σκέψη. Στη Β’ και Γ’ τάξη η έμφαση δίνεται στα μαθήματα ειδικότητας (23 ώρες εβδομαδιαίως) σε συνδυασμό με τη διδασκαλία των μαθημάτων Γενικής Παιδείας (12 ώρες εβδομαδιαίως), ενώ στην Α’ τάξη υπερτερεί η διδασκαλία των μαθημάτων Γενικής (22 ώρες) έναντι των μαθημάτων προσανατολισμού ειδικοτήτων (13 ώρες).
  • Θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τα μαθήματα ειδικότητας σε ολιγομελή τμήματα, και θα διδαχθεί τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας σε πολύ ικανοποιητικό αριθμό ωρών (4 έως 7 ώρες εβδομαδιαίως).
  • Θα γνωρίσει και θα διδαχτεί τις απαιτούμενες τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις που θα τον βοηθήσουν να αναπτύξει συναφείς δεξιότητες, έχοντας τη δυνατότητα

  • να συμμετάσχει σε εξάμηνο επιδοτούμενο πρόγραμμα Απόκτηση Επαγγελματικής Εμπειρίας «Μαθητεία Αποφοίτων Τεχνικής Εκπαίδευσης»,
  • να συνεχίσει τις σπουδές του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε συναφείς με την ειδικότητά του σχολές, έχοντας το κατάλληλο γνωστικό υπόβαθρο να υιοθετήσει ευκολότερα τις νέες γνώσεις.
  • να ασκήσει ιδιωτικό έργο ή να εργαστεί στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα σε συναφή επαγγέλματα σύμφωνα με το πτυχίο ειδικότητάς του,
  • να διεκδικήσει οποιαδήποτε θέση Δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα απαιτεί απολυτήριο τίτλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου