Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Χωρίς πάτο το βαρέλι με τα ψέματα Σκουρλέτη

Όταν ο κ. Σκουρλέτης παριστάνει ότι τσακώνεται με τον κ. Πιτσιόρλα του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 17% της ΔΕΗ και για τις αποκρατικοποιήσεις γενικά, δεν το κάνει επειδή το πιστεύει.
Γνωρίζει πολύ καλά και όσα προβλέπει το Μνημόνιο του περσινού καλοκαιριού και αυτά που προβλέπει το Συμπληρωματικό Μνημόνιο της 16ης Ιουνίου 2016 και όσα ψηφίστηκαν στις 22 Μαΐου 2016 και τι περιλαμβάνει το ΦΕΚ της 25ης Μαΐου 2016 και όσα περιλαμβάνει η έκθεση της Κομισιόν Ιουνίου 2016 για την (λεγόμενη) Πρώτη Αξιολόγηση και τι περιλαμβάνει το Επικαιροποιημένο Σχέδιο Αξιοποίησης Δημόσιας περιουσίας της 26ης Απριλίου 2016 (ΤΑΙΠΕΔ).
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Δημιουργήθηκε το Υπερταμείο (ΕΕΣΠ, Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών
και Περιουσίας) με διάρκεια ζωής 99 έτη, υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών, κάτω από την ομπρέλα του οποίου μπαίνουν τα πάντα: Το ΤΑΙΠΕΔ, η Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στην οποία θα περιέλθουν οι συμμετοχές του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) – από το οποίο, σύμφωνα με το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», ο κ. Τσίπρας θα έπαιρνε 12 δις για να τα μοιράσει στους αφελείς ψηφοφόρους του.
Το καθένα από αυτά θα συνεχίσει να κάνει την δουλειά που έκανε – απλώς θα τελούν όλα υπό τον άμεσο έλεγχο των δανειστών μέσω του Υπερταμείου, ο Πρόεδρος του οποίου θα διορίζεται από αυτούς.
Όταν, λοιπόν, ο κ. Σκουρλέτης λέει (στη Βουλή και σε συνεντεύξεις του) ότι… «φτιάξαμε το Υπερταμείο για να εξουδετερώσουμε το ΤΑΙΠΕΔ»(!) λέει συνειδητά ψέματα – δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά.
Κι’ όταν ο κ. Πιτσιόρλας λέει (συνέντευξη στο Μπλούμπεργκ, 21 Ιουλίου 2016 για την οποία αντέδρασε ο (άσφαιρος) κ. Σκουρλέτης) πως μετά την πώληση του 49% του ΑΔΜΗΕ (τον οποίο επίσης δεν… πουλάει ο κ. Σκουρλέτης, αλλά γνωρίζει πως από το 51% το 17% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ με την πώληση του 49% οι ιδιώτες παίρνουν και το μάνατζμεντ) θα ξεκινήσει η πώληση του 17% της ΔΕΗ, γνωρίζει πολύ καλά τις συμφωνίες.
Τις γνωρίζει και ο κ. Σκουρλέτης.
Γνωρίζει δηλαδή πολύ καλά ο κ. Σκουρλέτης ότι η ΔΕΗ (με τον νόμο που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016) θα περάσει στην ΕΔΗΣ – δηλαδή στην Εταιρία που ανήκει στο Υπερταμείο.
Γνωρίζει επίσης πολύ καλά πως δεν ισχύει αυτό που αρέσκεται να επαναλαμβάνει πως πρόκειται για «Ταμείο Αξιοποίησης και μη πώλησης».
Και γνωρίζει πολύ καλά πως η πώληση του 17% της ΔΕΗ είναι δρομολογημένη (κι’ ας λέει και ξαναλέει – πρόσφατα, στις 7 Αυγούστου στη Real News – ότι είναι «κατηγορηματικά αντίθετος» στην πώληση του 17% της ΔΕΗ και «αυτή ακριβώς είναι η θέση της κυβέρνησης».
Όπως είπε «το γεγονός ότι το 17% της εταιρείας είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ επί των ημερών των προηγουμένων κυβερνήσεων δεν σημαίνει πως πρέπει να πωληθεί. Αυτό βεβαίως το γνωρίζει ο κ. Πιτσιόρλας, ο οποίος εμφανίζεται τώρα να κάνει πως το αγνοεί  - και αυτό γεννά ερωτήματα».
Αλλά στις 23 Ιουλίου, σε άλλη συνέντευξή του, αυτή τη φορά στην «Αγορά», ο κ. Σκουρλέτης είχε πει: «Δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ η ΔΕΗ, αλλά στο νέο ταμείο αξιοποίησης και μη πώλησης της δημόσιας περιουσίας. Μου προκαλεί εντύπωση που δεν έχετε κατανοήσει τον χαρακτήρα του νέου ταμείου»!
Τρομερά πράγματα!
Στις 23 Ιουλίου λέει πως η ΔΕΗ δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και στις 7 Αυγούστου ότι το γεγονός πως έχει ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ δεν σημαίνει πως πρέπει να πωληθεί!
Τρομερά πράγματα!
Ολόκληρη η εταιρία περνάει στην ΕΔΗΣ, δηλαδή στο Υπερταμείο, το 17% βρίσκεται ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ, και ο κ. Σκουρλέτης μας λέει τι πρέπει και τι δεν πρέπει!
Ενώ ο κατάλογος των επιχειρήσεων που μεταβιβάζονται στην ΕΔΗΣ ήταν ξεκάθαρος, κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε τον Μάιο – και από τον κ. Σκουρλέτη!
Συγκεκριμένα έχει ψηφιστεί:
-Επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται στην ΕΔΗΣ κατά την έναρξη της λειτουργίας της: ΟΑΣΑ, ΟΣΥ Α.Ε., ΣΤΑΣΥ Α.Ε, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ ΑΕ (εδώ… κλαίει ο κ. Σπίρτζης).
-Επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται στην ΕΔΗΣ σε επόμενο διάστημα: ΕΥΑΘ Α.Ε, ΕΥΔΑΠ Α.Ε, ΕΛΒΟ Α.Ε, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε, ΔΕΗ Α.Ε.
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.
Και για τον ΑΔΜΗΕ, το συμπληρωματικό μνημόνιο είναι σαφές: Η διαδικασία πώλησης του 20% πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016. Αν οι «θεσμοί» διαπιστώσουν ελλιπή πρόοδο, το ελληνικό Δημόσιο θα ανακοινώσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 την ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση όλων των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ το 2017. (Αν και δεν νομίζω να ενδιαφέρονται οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί αν ο κ. Σκουρλέτης θα κρατήσει το παιχνιδάκι του την ώρα θα τους κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις).
Και για να τελειώνουμε με τα παραμύθια Σκουρλέτη:
-Στο Επικαιροποιημένο Σχέδιο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (Asset Development Plan, 26 Απριλίου 2016) του ΤΑΙΠΕΔ, υπάρχουν όλοι οι πίνακες με όλες τις ιδιωτικοποιήσεις – και αυτές που αφορούν τον κ. Σκουρλέτη: Το 66% του ΔΕΣΦΑ (όπου κάτι προβλήματα δημιούργησε πάλι με την αζέρικη SOCAR, για να πει με όλη του την άνεση στη συνέντευξη του της 7ης Αυγούστου στη Real News «αν ο διαγωνισμός ναυαγήσει, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Ουδέν κακόν αμιγές καλού»), το 35% που διατηρεί το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ, το 17% της ΔΕΗ (κατά προτίμηση μέσα στο 2016), η ΔΕΠΑ (δηλαδή το 65% των μετοχών που έχει το Δημόσιο και το 35% που έχουν τα ΕΛΠΕ).
-Στην Έκθεση της Κομισιόν για το κλείσιμο της Πρώτης Αξιολόγησης (Ιούνιος 2016), υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στον ενεργειακό τομέα, με περιορισμό του ολιγοπωλίου, πώληση των μετοχών που διαθέτει η ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ και μεταφορά της ΔΕΗ στην ΕΔΗΣ, η οποία θα υπάγεται στο Υπερταμείο, το οποίο (όπως ρητώς αναφέρεται) θα βρίσκεται εκτός της δικαιοδοσίας του κράτους (at arm’s length, για όσους γνωρίζουν τι σημαίνει).
-Στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο της 16ης Ιουνίου 2016 (εκεί όπου τα υπέγραψαν όλα – υπερταμείο, κόφτη, όλα τα δάνεια στα κοράκια, κατάργηση του ΕΚΑΣ, φόρους κλπ) και στις σελίδες 30,31 και 32, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την Ενέργεια, όπου αναφέρονται τα του ΑΔΜΗΕ, των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, ΔΕΣΦΑ, αγορά αερίου. Στο κεφάλαιο περί Ιδιωτικοποιήσεων γίνεται σαφής αναφορά στην θεσμοθέτηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ, ως επικαιροποίηση του Σχεδίου που ίσχυε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 (επί… επαράτου δηλαδή), με σκοπό να εξασφαλισθούν 2,5 δις το 2016, 2,2 το 2017 και 1,1 το 2018. Όχι μόνο γίνεται λεπτομερής αναφορά στα μελλούμενα, αλλά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν από πριν υπογράψει τι θα συμφωνήσουν στο ΚΥΣΟΙΠ και τι θα νομοθετήσουν. Εκεί προβλέπεται και η μεταφορά υπό την εποπτεία του Υπερταμείου (The Fund, επί το συριζανελικότερον και οργουελικότερον) του ΤΑΙΠΕΔ με όλα τα υπάρχοντά του – άρα και του 17% της ΔΕΗ).
-Στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 1472 της 25ης Μαΐου 2016, υπό τον τίτλο «Έγκριση Επιχειρησιακού Προγράμματος Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ» δημοσιεύεται η Απόφαση 33 του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (στο οποίο αν δεν κάνω λάθος μετέχει ο κ. Σκουρλέτης), σύμφωνα με την οποία: «Εγκρίνουμε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan) που ενέκρινε το ΤΑΙΠΕΔ με την από 26.4.2016 απόφασή του και την αξιοποίηση των συμπεριλαμβανομένων σε αυτήν περιουσιακών στοιχείων, ήτοι: Δεκατέσσερα Περιφερειακά Αεροδρόμια, Ελληνικό, Αστέρας Βουλιαγμένης, Αφάντου Ρόδος, ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΤΥ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ηλεκτρονική Δημοκρασία III, IV, V, VI και άλλα μικρά ακίνητα, Μαρίνες, Εγνατία Οδός, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΤΑ. (Εδώ να σημειώσουμε πως εξακολουθούν να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως έχουν υπογράψει πέρσι το καλοκαίρι για 9 αποκρατικοποιήσεις και όπως βλέπετε αυτές έφτασαν αισίως τις 19)!
Όλα αυτά έχουν συμβεί, υπογραφεί και ψηφιστεί.
Το καταπληκτικό δε είναι πως ακριβώς στις 25 Μαΐου, ημερομηνία έκδοσης σε ΦΕΚ της απόφασης έγκρισης του Σχεδίου Αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ (με σαφή και αριθμημένη αναφορά σε ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, αρμοδιότητας του κ. Σκουρλέτη), από το Αθηναϊκό Πρακτορείο βγήκε τηλεγράφημα, όπου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «οι αποκρατικοποιήσεις των εταιριών του ενεργειακού τομέα δεν αποτελούν προτεραιότητα ούτε υπάρχει σχετικός σχεδιασμός. Ο στόχος των εσόδων ύψους 6,2 δισ. ευρώ θα επιδιωχθεί με την πώληση και αξιοποίηση άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που δεν θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, όπως η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ ή τα ΕΛΠΕ. Δεν υπάρχει πρόθεση να μεταβιβασθεί η συμμετοχή του Δημοσίου στις επιχειρήσεις αυτές»!
Την ίδια μέρα, βρε παιδί μου!
Τρομερά πράγματα!
Οπότε, μπορούμε να συμπεράνουμε τι θα συμβεί και στον προηγούμενη χώρο ευθύνης του κ. Σκουρλέτη (έχει κάνει και υπουργός Εργασίας στην πρώτη «ηρωική» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θυμίζω, τότε που ορκιζόταν πως θα είχε δώσει τον κατώτατο μισθό των 751 αν δεν είχε μεσολαβήσει το… Πάσχα του 2015!).
Ο κ. Σκουρλέτης διαρρηγνύει τα ιμάτιά του και για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ομαδικών απολύσεων.
Στη συνέντευξή του της 7ης Αυγούστου στη Real News, είπε: «Σε σχέση με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αποτελεί σταθερή επιδίωξη μας. Όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις, και μόνο η σκέψη για απελευθέρωσή τους συνιστά σχιζοφρένεια σε μια χώρα με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας».
Στη συνέντευξή του της 23ης Ιουλίου στην «Αγορά», είχε πει: «Είναι γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης για τα θέματα που με ρωτάτε. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε στην περεταίρω αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων. Αντιθέτως, θέλουμε να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να βελτιώσουμε την θέση των εργαζομένων».
Στη συνέντευξή του της 4ης Ιουνίου, πάλι στην «Αγορά», είχε πει: «Το θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση μας, είναι κάτι παραπάνω από κόκκινη γραμμή. Δεν θα αποδεχθούμε επιδείνωση των εργασιακών επί των ημερών μας και εκείνο που επιδιώκουμε είναι να περιορίσουμε δραστικά την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, βελτιώνοντας τη θέση των εργαζομένων».
Έλα, όμως, που το Συμπληρωματικό Μνημόνιο (το οποίο πολύ καλά γνωρίζει) είναι σαφές! Στη σελίδα 25, στο Κεφάλαιο «Αγορά Εργασίας και Ανθρώπινο Δυναμικό», η κυβέρνηση δεσμεύεται να αναθεωρήσει μια σειρά «labour market frameworks», συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, του λοκ-άουτ και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των καλών πρακτικών διεθνώς και στην Ευρώπη. Το Συμπληρωματικό Μνημόνιο μάλιστα δεν επιτρέπει καμιά αλλαγή στο παρόν πλαίσιο, ενώ σημειώνει πως αλλαγές στην αγορά εργασίας δεν πρέπει να οδηγήσουν σε επιστροφή σε παλαιές πρακτικές που δεν είναι συμβατές με την προώθηση της ανάπτυξης.
Δεν τα γνωρίζει όλα αυτά ο κ. Σκουρλέτης;
Και βέβαια τα γνωρίζει. Μια χαρά τα γνωρίζει! Απλά λέει ψέματα για να τον ακούν αυτοί που πρέπει να τον ακούσουν.
Όπως γνώριζε τα πάντα και απλώς έλεγε ψέματα και όταν δήλωνε τα ακόλουθα:
-16 Μαρτίου 2015, Σκάι: «Τα Χριστούγεννα του 2015 οι συνταξιούχοι θα λάβουν 13η σύνταξη, όπως το είχαμε προσδιορίσει και στις προγραμματικές».
-20 Μαρτίου 2015, Αντέννα: «Δεν υπάρχει έντιμος συμβιβασμός αν περιλαμβάνει έστω και ένα μνημονιακό μέτρο. Να είμαστε απόλυτα καθαροί. Κρατήστε την ημερομηνία και την ώρα που σας το λέω. Η κρίσιμη φράση είναι αυτή που είπε ο πρωθυπουργός. Ότι το τρένο ξαναμπήκε στις ράγες. Αυτή η δημιουργική ασάφεια ήταν η αναγκαία γέφυρα. Είχε σκοτεινά σημεία. Κάναμε ένα ποιοτικό άλμα. Δεν έρχονται στα υπουργεία (οι τροϊκανοί). Ο κατώτατος μισθός δεν μπαίνει για έγκριση από τους θεσμούς».
-1 Απριλίου 2015, Μέγκα (Τρέμη-Ευαγγελάτος): «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταργήσει το επόμενο τετράμηνο τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και να νομοθετήσει για τις συλλογικές συμβάσεις. Το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις είναι έτοιμο. Ήδη το έχω στα χέρια μου. Εάν δεν ήταν η αργία του Πάσχα θα το είχαμε ήδη καταθέσει».
(Έχει πει κι’ άλλα, αλλά σταχυολόγησα τα καλύτερα…)
elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου