Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Σάλος για τις offshore υπουργών που επιτρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

maximou1
Σάλο έχει προκαλέσει η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και επιτρέπει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει offshore εταιρείες. Πρόκειται για το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου των 7.500 σελίδων που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή και προβλέπει πως υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι μπορούν πλέον να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες αρκεί η έδρα τους να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ακόμα και αν οι χώρες αυτές χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών ως «φορολογικοί παράδεισοι», όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Κέιμαν, Τζέρσεϊ, οι Βερμούδες κ.ά., όπου τα εισοδήματα φορολογούνται από 50% έως 100% χαμηλότερα σε σχέση με το αν θα φορολογούνταν στην χώρα
μας.
Παράλληλα, βάσει του δημοσιεύματος του Πρώτου Θέματος, η ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι όσοι αξιωματούχοι κινδύνευαν με αυστηρές συνέπειες, λόγω μη νόμιμων ενεργειών τους κατά το παρελθόν, θα έχουν πλέον «άφεση αμαρτιών», αρκεί να δηλώσουν εκ των υστέρων την συμμετοχή τους σε αυτές.
Κατά μέτωπον επίθεση εξαπέλυσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης με αφορμή την προώθηση της συγκεκριμένης διάταξης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ του μίσους και του διχασμού του κ. Κυρίτση, ο ΣΥΡΙΖΑ της αχρειότητας του κ. Πολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ της φορολογικής σφαγής του κ. Τσακαλώτου, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθημα του λαϊκοεθνικιστικού τυχοδιωκτισμού του κ. Καμμένου, ο ΣΥΡΙΖΑ της αυταπάτης, του ψέματος και της απάτης του κ. Τσίπρα μιλά απογυμνωμένος από κάθε επιχείρημα, από κάθε σοβαρότητα και κάθε αξιοπιστία», αναφέρεται στην ανακοίνωση και συνεχίζει: «Αυτοί που υπέκλεψαν την ψήφο του ελληνικού λαού στο όνομα του ήθους και της διαφάνειας, νομοθετούν να δικαιούνται οι βουλευτές να κατέχουν offshore».
«Είναι ντροπή τους. Προκαλούν την ελληνική κοινωνία, που δοκιμάζεται βάναυσα από το φορολογικό σοκ και την αποτυχημένη πολιτική τους. Οι πολίτες και η Νέα Δημοκρατία απαιτούμε να απολογηθούν αμέσως», συμπληρώνει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.
Την ίδια ώρα η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» δια του υπεύθυνου του ΚΤΕ Οικονομικών Γιάννη Κουτσούκο, δήλωσε σχετικά: «Οι υπουργοί και βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν να έχουν offshore εταιρίες. Φρόντισαν να ανατρέψουν τη ρητή και καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες που είχαν νομοθετήσει οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μια ακόμη σκανδαλώδης διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων για το Υπερταμείο, τον κόφτη και τη νέα φοροκαταιγίδα. Μια διάταξη που την ψήφισαν όλοι οι βουλευτές τους. Τέρμα στα παραμύθια ότι δήθεν υπερασπίζονται τους φτωχούς που ψήφισαν «όχι». Να την πάρουν πίσω άμεσα και αναδρομικά».
Και το Ποτάμι απάντησε με μια «σκληρή» ανακοίνωση για τις offshore εταιρίες που προωθεί η κυβέρνηση:
«Με μία παράγραφο στις 7500 σελίδες του τελευταίου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η αθώωση όσων υπουργών ή βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν off- shore εταιρείες, αρκεί αυτές να είναι σε «συνεργάσιμους» φορολογικούς παραδείσους. Η διάταξη ψηφίστηκε από 152 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ας πάνε λοιπόν στις περιφέρειές τους οι 152 να εξηγήσουν στους άνεργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν, ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτή τη διάταξη. Η κοινωνία απαιτεί ΤΩΡΑ εξηγήσεις από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του το κόμμα της Σεβαστουπόλεως.
Και το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του επισημαίνει πως το κόμμα «απ’ την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει και καταψηφίσει στη Βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρείες, αλλά ανοίγει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων. Ένα ακόμη στοιχείο της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εκτός αν θεωρεί ότι στις offshore εταιρείες βρίσκονται οι αποταμιεύσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων!»
Στην αντεπίθεση περνά το Μαξίμου και απαντά σε υψηλούς τόνους στην αξιωματική αντιπολίτευση για την υπόθεση των off shore.
Πηγές της  κυβέρνησης αναφέρουν «φωνάζει ο κλέφτης» τονίζοντας ότι «είναι αξιοθρήνητη η προσπάθεια της ΝΔ, πάντα σε συντονισμό με τις φυλλάδες που εξευτελίζουν συστηματικά την δημοσιογραφία, να ξεσηκώσει παραπλανητικό θόρυβο γύρω από τον εκσυγχρονισμό και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας του Πόθεν Έσχες».
Συμπληρώνουν ότι για την ουσία του ζητήματος, τους παραπέμπουν «αν είναι φυσικά σε θέση να κατανοήσουν κάπως πιο σύνθετα κείμενα» στην αναλυτική απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Για τα περί φορολογικών παραδείσων, ας μιλήσουν καλύτερα με τον κ. Παπασταύρου«, σχολιάζουν  και, τέλος, για τα περί «εκκωφαντικής σιωπής του Μαξίμου» υπενθυμίζουν στη ΝΔ «ότι χρωστούν ακόμα απαντήσεις για τα τιμολόγια και τα παρεάκια με τους εκβιαστές». «Τους χαιρετισμούς μας στην μονταζιέρα», καταλήγουν οι πηγές της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου