Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Αυτές είναι οι 15 αλλαγές που απαιτεί η Τρόικα πριν δώσει τα 7,5 δισ. ευρώ

Μέσα σε τέσσερις ημέρες καλείται η κυβέρνηση να έχει νομοθετήσει όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους νόμους που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, ώστε να κλείσει οριστικά η πρώτη αξιολόγηση και να ξεκινήσει η διαδικασία αποδέσμευσης της πρώτης υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ. 

Χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται αυτή τη στιγμή επί των ανοικτών θεμάτων του ελέγχου, ενώ η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κ. Κ. Λαγκάρντ, υποστήριξε πως υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να κάνει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει ζητήσει αρκετές αλλαγές επί των νόμων που ψηφίστηκαν. Συνολικά, οι τροποποιήσεις που έχουν ζητηθεί ανέρχονται σε περίπου 15 και η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης. Οπως αναφέρουν στελέχη με γνώση των συζητήσεων, οι αλλαγές που ζητούνται είναι πολλές και αρκετές δεν έχουν μεγάλη σημασία. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκης, παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένας μεγάλος όγκος «νομοτεχνικών βελτιώσεων», με αρμόδιους παράγοντες να αναφέρουν ότι πρόκειται ακόμα και για αλλαγές σε κάποιες λέξεις που υπάρχουν στους νόμους.

Πάντως, Αθήνα και δανειστές βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία ώστε να κλείσουν άμεσα τα ανοικτά ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι έως την 1η Ιουνίου να έχουν νομοθετηθεί όλα όσα πρέπει να γίνουν, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκταμίευσης της δόσης. Εφόσον υιοθετηθούν οι αλλαγές, οι θεσμοί θα πρέπει να συντάξουν την έκθεση προόδου (cοmpliance report) για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στη συνέχεια θα πρέπει ορισμένα από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης (όπως το γερμανικό, το ολλανδικό κ.λπ.) και αμέσως μετά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να κινήσει τις διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης.

Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα χρειαστεί περίπου 20 ημέρες. Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι για να μην προκύψει σοβαρό ταμειακό πρόβλημα, θα πρέπει η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως το τελευταίο 10ημερο του Ιουνίου. Και κατ’ επέκταση θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί οι αλλαγές μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και ιδανικά έως την 1 Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που έχει ζητήσει η τρόικα, οι κυριότερες είναι:

• Η πώληση των «κόκκινων» δανείων που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου. Ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ανέφερε χθες πως υπάρχει διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το θέμα αυτό, καθώς από τα δάνεια που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου, περίπου 1,5 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα». Αυτό σημαίνει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κληθεί το Δημόσιο να τα εξοφλήσει και η επιβάρυνση για τα δημόσια οικονομικά της χώρας να μεταφερθεί στους πολίτες μέσω της επιβολής νέων μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός δήλωσε πως οι θεσμοί είναι «θετικοί» στο να βρεθεί λύση και να μη δημιουργηθεί κίνδυνος νέων μέτρων.

• Ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Ολες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν στο να υπάρξει παράταση ενός μήνα (για τις 23 Ιουνίου) για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης με τους επενδυτές. Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες για να υπογραφεί το Μνημόνιο νωρίτερα.

• Αλλαγές στο νομικό καθεστώς που θα διέπει το διοικητικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, καθώς και για τη νομική κάλυψή του. Γενικά για το νέο Ταμείο, ο υπουργός ανέφερε πως αποτελεί μια πρόκληση η σωστή αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που θα υπάγονται σε αυτό. Εκανε λόγο για ανάγκη εξυγίανσης ορισμένων ΔΕΚΟ, ακόμη και πώλησης κάποιων (εκτός από τις «κομβικές ΔΕΚΟ» όπως για παράδειγμα η ΕΥΔΑΠ).

• Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Εκτός από το θέμα που έχει προκύψει με το ΕΚΑΣ, υπάρχει και σειρά άλλων διορθώσεων που ζητούν οι δανειστές. Για παράδειγμα, ζητούν διόρθωση στην κλίμακα εκπτώσεων που προβλέπεται για την περίοδο 2017-2020 για τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και αλλαγή στις διατάξεις που διατηρούν σε κάποιο βαθμό το ευνοϊκό καθεστώς που προβλέπεται για τους αγρότες και τους περίπου 45.000 μικροεπαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Για το θέμα με το ΕΚΑΣ, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε χθες πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, αλλά επανέλαβε πως αν χρειαστεί να επιστραφούν αναδρομικά από τους δικαιούχους από τους οποίους θα κοπεί το βοήθημα, αυτό το εισόδημα που θα «χάσουν», θα βρεθεί τρόπος να τους επιστραφεί.

• Αλλαγές σε φράσεις και λέξεις σε διάφορες διατάξεις των νόμων. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και κάποιες διορθώσεις στις διατάξεις για τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών. Πάντως, αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές αυτές είναι άνευ ουσίας, ενώ ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χθες για τον «κόφτη» ότι η ενεργοποίησή του δεν είναι ορατή, καθώς, εξαιτίας των ήδη καλών αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού εν μέσω ύφεσης και του ότι η οικονομία θα περάσει στην ανάπτυξη, μεγεθύνονται τα θετικά της μεγέθη.

Πέραν αυτών, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν «είναι υφεσιακά» και «θα δυσκολέψουν τον κόσμο».

Για το θέμα του αφορολογήτου ορίου για το οποίο ο υπουργός είχε δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί ο ίδιος ως υπουργός να είναι χαμηλότερο των 9.100 ευρώ, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής του έναντι των δανειστών.

Συμπλήρωσε ότι από τις αλλαγές «ένα κομμάτι των φτωχών ανθρώπων χτυπιέται, αλλά λίγο», ενώ για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά σημείωσε πως είναι από τα λίγα μέτρα με τα οποία συμφωνεί με την τρόικα. Και αυτό γιατί δεν μπορείς να έχεις πολλούς συντελεστές ΦΠΑ, όπως εξήγησε.



kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου