Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Υποβαθμίζουν το σχολείο

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για τη δραστική μείωση των ωρών διδασκαλίας στα δημοτικά σχολεία ενισχύουν την άποψη ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από το πρόσωπο που είναι υπουργός, οδηγεί τον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας σε μια διαρκή οπισθοδρόμηση, αλλά και ισοπέδωσα

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ήταν ο Αρ. Μπαλτάς, που, με σταλινικό τρόπο, έθεσε στο στόχαστρο το θεσμό της αριστείας και προχώρησε στην ουσιαστική κατάργηση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Παιδείας και ασχοληθεί με τους πειραματισμούς του διαβόητου
Φαμπρ στον τομέα του πολιτισμού.

ΤΩΡΑ είναι ο Νίκος Φίλης, ο οποίος, μετά τη συγχώνευση των νηπιαγωγείων, επέλεξε να κάνει εκπτώσεις και στα δημοτικά, καταργώντας από τον προσεχή Σεπτέμβριο όλους τους τύπους του ολοήμερου σχολείου και του ενιαίου αναμορφωμένου προγράμματος, που διαρκούν σήμερα έως τις 4 μ.μ. Μάλιστα, με τον τρόπο αυτόν, βγάζει εκτός προγράμματος πέντε μαθήματα την εβδομάδα σε όλα τα δημοτικά σχολεία, στα οποία από την επόμενη χρονιά οι μαθητές θα σχολούν στη 1.15 μ.μ., αντί στις 2 μ.μ.

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, η εξαγγελία Φίλη, σύμφωνα με την οποία όλα τα δημοτικά θα γίνουν ολοήμερα, δεν ήταν τίποτα άλλο από καθαρή προπαγάνδα, αφού στην πραγματικότητα σημαίνει συρρίκνωση των ωρών διδασκαλίας και κατάργηση περίπου 3.000 θέσεων εκπαιδευτικών, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία τους. Από την άλλη, είναι προφανές ότι ανατρέπει και τον οικογενειακό προγραμματισμό των γονέων.

ΟΤΑΝ όλες οι αναπτυγμένες χώρες του κόσμου επενδύουν στην Παιδεία, όχι μόνο ως μέσο αύξησης του μορφωτικού επιπέδου των λαών τους, αλλά και ως βασικό όχημα για την οικονομική ανάπτυξη, είναι πρωτοφανές για την κυβέρνηση μιας χώρας, όπως η Ελλάδα, αντί να εμπλουτίζει και να εκσυγχρονίζει τα ωρολόγια προγράμματα και τα σχολικά εγχειρίδια και αντί να προχωρά στην αναγκαία αξιολόγηση δομών και εκπαιδευτικών, να μειώνει ώρες μαθημάτων και να καταργεί πρότυπα και ολοήμερα σχολεία.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η περίφημη αναβάθμιση της εκπαίδευσης μετατρέπεται σταδιακά από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια αποδόμηση όλων των βαθμιδών της. όπως έγινε και σε άλλους τομείς εφαρμογής πολιτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου