Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Ισπανία: Μετ΄εμποδίων οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης


Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο σχηματισμού νέας κυβέρνησης με οποιοδήποτε κόμμα υποστηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, μια θέση που παρατείνει την πολιτική αβεβαιότητα μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν αυτόν τον μήνα.
Καθώς τα τέσσερα κύρια κόμματα συναγωνίζονται για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές κατά τις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία, η Καταλονία, η ατμομηχανή της ισπανικής οικονομίας και πατρίδα ενός ισχυρού κινήματος για την ανεξαρτησία, έχει γίνει ένα από τα κύρια σημεία-αγκάθια.
Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι που κέρδισε 123 έδρες –πολύ λιγότερες από τις 176
τουλάχιστον που απαιτούνταν προκειμένου να κυβερνήσει μόνο του– και οι Σοσιαλιστές, που ήρθαν δεύτεροι, απορρίπτουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Καταλονία, όπου οι αυτονομιστές κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο.
Το αριστερό κόμμα Podemos, το οποίο θεωρείται ένας εν δυνάμει ρυθμιστής και υποστηρίζει πως η Ισπανία πρέπει να αναγνωριστεί ως ένα πολυεθνικό κράτος, έχει πει πως έχει δεσμευθεί για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην περίπτωση που θα εισέλθει στην κυβέρνηση.
Το ισχυρό αποτέλεσμα που πέτυχε στις εκλογές –κέρδισε 69 έδρες, μόλις 21 λιγότερες από τους Σοσιαλιστές– δημιουργεί την πιθανότητα μιας συμμαχίας αριστερών κομμάτων.
Όμως ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ είπε πως ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας θα πρέπει να αποκηρύξει την υπόσχεσή του να γίνει δημοψήφισμα αν τα δύο κόμματα ενώσουν τις δυνάμεις τους.
"Δεν θα συζητήσουμε θέματα για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας", δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου. "Δεν θα σχηματίσουμε κυβέρνηση με οποιοδήποτε κόστος".
Την περασμένη εβδομάδα ο Σάντσεθ ενταφίασε τις ελπίδες για έναν μεγάλο συνασπισμό της καθεστωτικής αριστεράς και δεξιάς όταν είπε πως θα απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία οδηγεί σε μια νέα κυβέρνηση με τον Ραχόι ή με έναν άλλο ηγέτη του PP.
Χωρίς την υποστήριξη των Σοσιαλιστών ή τουλάχιστον την έμμεση υποστήριξή τους μέσω αποχών, είναι αδύνατο για το PP να σχηματίσει κυβέρνηση που να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Ο Ιγκλέσιας των Podemos, που είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι είναι ανοικτός σε μια συμφωνία με τον Σάντσεθ, δήλωσε σήμερα πως αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητα των Σοσιαλιστών να σχηματίσουν μια εναλλακτική κυβέρνηση από το PP.
"(Οι Σοσιαλιστές) εννοούν να μην καταλαβαίνουν ότι η προάσπιση της ενότητας της Ισπανίας επιτυγχάνεται με την κατανόηση της πολυεθνικότητάς της", δήλωσε ο Ιγκλέσιας σε συνέντευξη Τύπου.
Εκτός από την αναγνώριση μιας πολυεθνικής Ισπανίας, ο Ιγκλέσιας έχει πει πως άλλες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθεί σε έναν αριστερό συνασπισμό είναι περισσότερες κοινωνικές πολιτικές, ένας νέος εκλογικός νόμος καθώς και μηχανισμοί για να ελέγχεται καλύτερα η κυβέρνηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου