Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

O Μαντούρο Λαφαζάνης ακυρώνει όλες τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ενέργεια

Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε δηλώσεις του στο Reuters, ενώ αναφέρθηκε και στην επένδυση της Eldorado Gold στην Χαλκιδική.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Δεν θα την πουλήσουμε σε κανέναν, ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο ενδιαφερόμενος», ξεκαθάρισε ο υπουργός, βάζοντας τέλος στα σχέδια πώλησης του 65% της εταιρίας.

Αναφερόμενος στο θέμα των ορυχείων χρυσού στην Χαλκιδική και στην επένδυση της καναδικής Eldorado Gold υποστήριξε ότι «είμαστε απόλυτα ενάντιοι και θα εξετάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας», αρνούμενος, όμως, να διευκρινίσει εάν η κυβέρνηση θα θελήσει να «μπλοκάρει» το όλο project.

Εμφανίστηκε, πάντως, σχετικά διαλλακτικός σε ό,τι αφορά την πώληση του ΔΕΣΦΑ στο Αζερμπαϊτζάν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα αναμένει την απόφαση της Κομισιόν, για το κατά πόσο η πώληση αντίκειται ή όχι στους κανόνες για τον υγιή ανταγωνισμό.

«Θα περιμένουμε τις αποφάσεις της Κομισιόν και θα αποφασίσουμε τις δικές μας κινήσεις», υποστήριξε ο κ. Λαφαζάνης.

«Παγώνουν» οι αποκρατικοποιήσεις ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ

Και επίσημα ενημερώθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθρούρος Ζερβός για την παύση των διαδικασιών πώλησης της “μικρή ΔΕΗ”, του ποσοστού της μητρικής και του ΑΔΜΗΕ από το νέο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη την Παρασκευή.

Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής της διοίκησης, προς το παρόν, ενώ υπάρχει άψογη συνεργασία. Σχετικά με την πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar η νέα ηγεσία, σύμφωνα με πηγές, αναμένει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία αναμένεται μέχρι το Μάρτιο.

Ο νέος υπουργός ενημερώθηκε ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για μία σειρά θεμάτων όπως για την κατάσταση της ΔΕΗ, τα μεγέθη, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις προοπτικές, το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ, τη διασύνδεση των νησιών, αλλά και για τα βιομηχανικά τιμολόγια, τις εκκρεμότητες με τους πελάτες στην υψηλή τάση και το ανοιχτό θέμα της διαμόρφωσης των αποζημιώσεων για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Ο κ. Ζερβός ενημέρωσε τον κ. Λαφαζάνη πως επί Μανιάτη είχαν δρομολογηθεί με νόμο και Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου τα ζητήματα για τη δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ» και την πώληση «πακέτου» μετοχών της επιχείρησης σε στρατηγικό επενδυτή, ενέργειες που τώρα -λόγω της παύσης της διαδικασίας- η νομοθεσία πρέπει τώρα να τροποποιηθεί.

Συζητήθηκε, επίσης, και το θέμα της αποκρατικοποίησης της θυγατρικής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ, ενώ προηγήθηκε και συνάντηση με τον κ. Λιαρέντη, πρόεδρο του Διαχειριστή, ο οποίος ενημερώθηκε για την παύση του διαγωνισμού. Να σημειωθεί ότι αναμενόταν η κατάθεση των δεσμευτικών προτάσεων για την εξαγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ τον Ιανουάριο.

Η εταιρεία από το Μάρτιο του 2014 έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών, όπως η ιταλική ΤΕRNA, η βελγική Elia η κινεζική China State Grid Corporation και η καναδική PSP Investments. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί έναντι της τρόικας να ολοκληρωθεί η διαδικασία των δεσμευτικών το Ιανουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου