Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Στο Παρίσι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα

imageΗ επόμενη επίσκεψη της Τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα γίνει στην Αθήνα -για πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια μνημονίου- αλλά σε «ουδέτερο έδαφος» και συγκεκριμένα στο Παρίσι σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΝΤ αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η τελευταία επίσκεψη της Τρόικα στην Ελλάδα -παρόλο που δεν ήταν για την ολοκλήρωση αξιολόγησης – θεωρήθηκε πετυχημένη καθώς έκτος από το «κλείσιμο» διαφόρων θεμάτων έγινε με την λιγότερο δυνατή ένταση. Το γεγονός αυτό φαίνεται να είχε βάλει σε σκέψεις Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για το αν θα μπορούσε να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής αυτών των επισκέψεων ώστε να γίνονται πιο αποτελεσματικές, πιο
σύντομες και λιγότερο… δραματικές.
Η πρωτοβουλία ήταν του πρωθυπουργικού γραφείου και του ίδιου του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που πίεσε να βρεθεί κάποια λύση που να μειώσει την ένταση αυτών των επισκέψεων και όπως φαίνεται η λύση βρέθηκε. Στις 3-5 Σεπτεμβρίου ο υπουργός οικονομικών, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, θα βρεθεί στην γαλλική πρωτεύουσα με τους υπουργούς που έχουν ανοιχτά θέματα από την προηγούμενη αξιολόγηση σε αυτήν τη φάση υπολείπονται λιγότερες από 600 δράσεις, άλλες σημαντικές και δύσκολες και άλλες μικρότερης σημασίας που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, ώστε να ξεκινήσει η πέμπτη αξιολόγηση που συνδέεται με την «πολυπόθητη» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Μαζί με τον κ. Χαρδούβελη στο Παρίσι θα είναι και η ομάδα διαπραγμάτευσης του Μεγάρου Μαξίμου που από την τελευταία αξιολόγηση έχει αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και συγκεκριμένα οι υπουργοί Γ. Βρούτσης, Κ. Μητσοτάκης και Ν. Δένδιας. Η συγκεκριμένη πόλη επιλέχτηκε καθώς εκεί δεν βρίσκεται ούτε η βάση του ΔΝΤ, ούτε τα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ, αλλά ούτε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά την συνάντηση στο Παρίσι οι εκπρόσωποι της Τρόικα θα έρθουν στην Αθήνα για μερικές ημέρες.
Παρόλο που η επόμενη συνάντηση με την Τρόικα δεν θα είναι για την επόμενη αξιολόγηση αλλά περισσότερο για την προετοιμασία της (δηλαδή λιγότερο σημαντική) , δεν παύει αυτή η αλλαγή στάσης να σηματοδοτεί μια στροφή στην αντιμετώπιση των διαπραγματεύσεων. Ενδεικτικό είναι ότι αξιωματούχοι της Τρόικας μέχρι και πριν έρθουν στην Αθήνα για την τελευταία τους επίσκεψη δήλωναν στην «Κ» ότι η ελληνική κυβέρνηση «δουλεύει» μόνο εάν πιέζεται από τη φυσική τους παρουσία και εξέταζαν ακόμη και το ενδεχόμενο να παραμείνουν στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί και ο έλεγχος πεπραγμένων του Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.
Η πέμπτη αξιολόγηση που αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο θεωρείται και η πιο σημαντική για το ελληνικό πρόγραμμα καθώς με αυτή κλείνει και η ευρωπαϊκή συμμετοχή. Αν η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου, «τότε όλα τα υπολειπόμενα χρήματα θα εξαφανιστούν», λέει ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Και μπορεί τα 1,8 δισ. που υπολείπονται από το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος να μην είναι ένα ποσό απόλυτα αναγκαίο για τα ταμεία της χώρας μας, αυτό, όμως, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι αν η πέμπτη αξιολόγηση δεν έχει τελειώσει μέσα στην χρονιά, τότε η τόσο αναμενόμενη ελάφρυνση του χρέους δεν θα μπορέσει επίσης να ολοκληρωθεί καθώς είναι άρρηκτα δεμένη με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου