Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Πανελλήνιες 2014: Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν οι βάσεις


Πανελλήνιες 2014: Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν οι βάσεις
Η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας επιτρέπει τις πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις και για αυτή τη χρονιά.
Καθώς, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εξετάσεις των Πανελληνίων, οι υποψήφιοι των κατευθύνσεων βρίσκονται σε «αναμμένα κάρβουνα», αφού περιμένουν με αγωνία τις πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις, ώστε να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους σωστά.
Κάθε χρόνο, τρεις είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τις βάσεις, από τη μία η δυσκολία των θεμάτων που θα μπουν στις εξετάσεις και οι προτιμήσεις των υποψηφίων – που δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν σημαντικά σε σύγκριση με πέρυσι – και από την άλλη ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε πεδίο.
Φέτος, η ανακατανομή των εισακτέων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «χαμένοι» θα είναι οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, ενώ «κερδισμένοι» θα είναι οι υποψήφιοι της Θετικής και
Τεχνολογικής κατεύθυνσης.
Θεωρητική Κατεύθυνση
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης δεν θα είναι ιδιαιτέρως ευνοημένοι και από αυτούς περισσότερο όσοι στοχεύσουν στις υψηλόβαθμες νομικές σχολές, στις οποίες οι βάσεις αναμένονται να «ψηλώσουν» κι άλλο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εισακτέοι από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο, που κατά κύριο λόγο δηλώνει η Θεωρητική Κατεύθυνση μειώθηκαν κι άλλο φέτος, κατά 465 θέσεις, στα πανεπιστήμια και έμειναν σταθεροί (αύξηση 15 θέσεων) στα ΤΕΙ. Δεδομένου, μάλιστα, ότι πέρυσι οι υποψήφιοι της Θεωρητικής είχαν και πάλι δυσκολευτεί με 1.430 λιγότερες θέσεις, έχουμε ένα άθροισμα διετίας 1.886 λιγότερων θέσεων στο 1ο Πεδίο.
Έτσι, και για το 2014 εκεί αναμένεται να έχουμε τη μεγαλύτερη δυσκολία εισαγωγής και άνοδο των βάσεων, ειδικά στις σχολές αιχμής του Πεδίου και στα κεντρικά Πανεπιστήμια της χώρας. Τα περισσότερα από τα περίπου 125 τμήματα, στα οποία μειώθηκαν οι εισακτέοι ανήκουν στο 1ο Πεδίο.
Θετική και Τεχνολογική κατεύθυνση
Οι πιο ευνοημένοι της χρονιάς. Οι θέσεις που αφαιρέθηκαν από το 1ο Πεδίο κατανεμήθηκαν στα υπόλοιπα Πεδία, ακόμα και στο 3ο των Επιστημών Υγείας, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι της Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης να είναι κατά κάποιο τρόπο «κερδισμένοι».
Δεδομένου ότι ο γενικός αριθμός εισακτέων (μαζί με τις πρώην ειδικές κατηγορίες πολυτέκνων, τρίτεκνων και κοινωνικών κατηγοριών) είναι 70.305, ενώ πέρυσι ήταν 69.398, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ανακατανομή των εισακτέων ευνοεί όλους ανεξαιρέτους τους υποψηφίους των υπολοίπων Πεδίων, πλην της Θεωρητικής.
Υποψήφιοι σε πολυτεχνεία, φυσικοχημεία, πληροφορική, οικονομικά και επαγγέλματα που σχετίζονται με γεωπονία και κτηνοτροφία ευνοούνται ακόμα περισσότερο σε σχέση με τους υποψηφίους σε ιατρικές και νοσηλευτικές σχολές.
Η αύξηση των θέσεων εισακτέων είναι ακόμα μεγαλύτερη στα περιφερειακά τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, καθώς φέτος ισχύει και η ελεύθερη μετεγγραφή.
Συγκεκριμένα, σε αυτά τα περιφερειακά τμήματα εισάγονταν στο παρελθόν, οι υποψήφιοι από οικογένειες πολυτέκνων και τριτέκνων και οι δικαιούχοι μετεγγραφής λόγω κοινωνικών κριτηρίων, καθώς η εισαγωγή γινόταν με λιγότερα μόρια και κατόπιν μπορούσαν να πάρουν μετεγγραφή στις κεντρικές σχολές, Αυτό ισχύει πάλι φέτος, μετά την κατάργηση των ειδικών κατηγοριών και την επαναφορά των ελευθέρων μετεγγραφών, λόγω απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον προηγούμενο τρόπο εισαγωγής αυτών των κατηγοριών υποψηφίων.
Στους τυχερούς ανήκουν και όσοι στοχεύουν για παράδειγμα, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2ο και 4ο Πεδίο), καθώς σε όλα του τα τμήματα αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων, όπως και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνα.
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου