Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων και της Θάσου στο διευρυμένο ωράριο επισκεψιμότητας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων».



ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: « Η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων και της Θάσου στο διευρυμένο ωράριο επισκεψιμότητας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων».

Στις 4/3/ 2014 η ΙΗ Εφορεία Προιστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) απέστειλε επιστολή ( αρ.πρωτ.1060) προς το ΥΠΠΟΑ με θέμα τη « Πρόσληψη προσωπικού ΙΔΟΧ για την ολοήμερη λειτουργία Αρχαιολογικoύ  χώρου  και Μουσείου Φιλίππων και Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου» . Πιο συγκεκριμένα με αφορμή την ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥ/ΔΙΟΙΚ/ΤΔΠΙΔ/32728/4226/3603/895/10.2.2014 Υ.Α. σχετικά με τη πρόσληψη ΙΔΟΧ για την ενίσχυση φύλαξης και καθαριότητας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και σπουδαιότητα η ΙΗ’ΕΠΚΑ  ζήτησε την εξασφάλιση προσωπικού
για την ολοήμερη λειτουργία των προαναφερθέντων χώρων δεδομένου ότι οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου Φιλίππων ανέρχονται στους 45.000 ετησίως και αυτοί της Θάσου στις 20.000 ετησίως.   Το απαραίτητο προσωπικό για την ολοήμερη λειτουργία των προτεινόμενων χώρων και Μουσείων ανέρχεται σε 15 ημερήσιους φύλακες ( 8 για τους Φιλίππους, 7 για τη Θάσο) , 3 νυχτοφύλακες, 2 καθαριστές/στριες και 6 εργατοτεχνίτες ( 3 και 3 αντίστοιχα).
Παράλληλα  στις 7-3-2014 η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης  ( ΑΜΘ) με επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού ( αρ.πρωτ. οικ. ΠΕ-ΑΜΘ 200) εξέφρασε το ίδιο ακριβώς αίτημα για την ανάγκη ολοήμερης  λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων για τη θερινή περίοδο δεδομένου ότι φέτος αναμένεται περεταίρω αύξηση του τουρισμού.
Στις 9 -4-2014 ο  Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε  την επέκταση του ωραρίου επισκεψιμότητας σε 33 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους από τις 8 πμ έως τις 8 μμ, επτά ημέρες την εβδομάδα, από την 1η Απριλίου έως τις 31 Οκτωβρίου στα οποία ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται οι αρχαιολογικοί χώροι των Φιλίππων και της Θάσου.
Στις 25-4-2014 πλείστα δημοσιεύματα ανακοινώνουν ότι « Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων θα αποτελέσει την επίσημη ελληνική υποψηφιότητα αξιολόγησης και ένταξης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, σύμφωνα με γραπτή διαβεβαίωση του υπουργείου Πολιτισμού στον Δήμο Καβάλας.
Ο πλήρης φάκελος που προετοίμασε η επιστημονική ομάδα εργασίας του Δήμου Καβάλας με τη συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της ΙΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων βρίσκεται ήδη προς τελική έγκριση στο υπουργείο Πολιτισμού.
Το υπουργείο Πολιτισμού θα υποβάλει τον φάκελο υποψηφιότητας τον Σεπτέμβριο στην έδρα της UNESCO το Παρίσι και τον Φεβρουάριο του 2015 ο διεθνής οργανισμός θα τον αξιολογήσει».(
www.tanea.gr 25.4.2014) .
Το θέμα της καθυστέρησης των αρχαιολογικών μας χώρων- οι οποίοι είναι η βαριά βιομηχανία μας-  σε οργάνωση και παρουσίαση,  επισημαίνεται και στο κύριο άρθρο της Καθημερινής στις 27.4.2014.
Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
·         Με ποιο σκεπτικό μένει εκτός διευρυμένου θερινού ωραρίου ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, η « επίσημη ελληνική υποψηφιότητα αξιολόγησης και ένταξης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO»;  
·         Υπάρχει συντονισμένη στρατηγική, σχέδιο και επαγγελματισμός,   στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να γίνουν τα μουσεία μας και οι αρχαιολογικοί μας χώροι ανταγωνιστικοί στη παγκόσμια αγορά;
·         Θα προβείτε άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες για να ενταχθούν οι Φίλιπποι και η Θάσος στο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας για την τρέχουσα θερινή περίοδο;

                                                                            Ο ερωτών βουλευτής



                

Με δεδομένα τα ανωτέρω 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου