Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Συρία: Πέφτουν οι τόνοι;

135229-ompama-poutin-g20-arxeiouΣε σκληρό διπλωματικό “πόλεμο” εξελίσσεται το θέμα της επέμβασης στη Συρία από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία καθώς πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν σύνεση, υπομονή και πάνω από όλα αξιολόγηση του πορίσματος των επιθεωρητών του ΟΗΕ, που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Συρία.
Το απόγευμα η Ρωσία ζήτησε την έκτακτη και επείγουσα σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αναμένεται να ζητήσει να εξεταστούν από τους επιθεωρητές, που βρίσκονται στη Συρία και οι καταγγελίες του καθεστώτος Άσαντ για χρήση χημικών όπλων από τους αντάρτες.
Εάν η ρωσική πρόταση γίνει δεκτή τότε θα παραταθεί η παραμονή των επιθεωρητών στη Συρία άρα θα καθυστερήσει και η όποια απόφαση για επίθεση με πυραύλους καθώς οι πολυεθνική δύναμη της ανατολικής Μεσογείου δεν θα λάβει εντολή να κάνει κάτι τέτοιο όσο βρίσκονται εκεί στελέχη του ΟΗΕ.
Παράλληλα οι Ρώσοι ενισχύουν τον στολίσκο της ανατολικής Μεσογείου – επανασυστάθηκε την άνοιξη – με ένα μεγάλο ανθυποβρυχιακό σκάφος αλλά και τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το πυραυλοφόρο – καταδρομικό “Μόσχα”, το οποίο κατευθύνεται στην περιοχή από τη Βόρεια Θάλασσα,
όπου βρισκόταν για περιπολίες.
Το απόγευμα Πούτιν και Μέρκελ συνομίλησαν τηλεφωνικά και συμφώνησαν στο να περιμένουν το πόρισμα των επιθεωρητών, ενώ ανάλογη στάση κρατά και το Παρίσι, που όμως στέλνει στην περιοχή τη φρεγάτα “Σεβαλιέ Πολ”, η οποία διαθέτει υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα.
Στη Συρία οι αντικαθεστωτικοί αναφέρουν πως το καθεστώς αδειάζει τις φυλακές από τους πολιτικούς αντιπάλους του Προέδρου για να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες. Την ίδια στιγμή Σύρος αξιωματούχος ανέφερε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο αλλά και για μια ενδεχόμενη απάντηση σε ΗΠΑ και Βρετανία.
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας του Λιβάνου φέρεται να είπε σε αξιωματούχους του: “Η Συρία είναι αποφασισμένη να εξαλείψει την τρομοκρατία που υποστηρίζεται από το Ισραήλ και από τις δυτικές χώρες προκειμένου να υπηρετηθούν τα σχέδιά τους, τα οποία είναι η διαίρεση της περιοχής, ο κατακερματισμός της και η υποταγή των λαών της”.
Το Ιράν απειλεί με αντίποινα, ενώ ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, είπε πως μια επίθεση στη Συρία θα σήμαινε την απόλυτη καταστροφή του Ισράηλ.
Στον αντίποδα πάντως Σίμον Πέρες και Βενιαμίν Νετανιάχου έχουν διαμηνύσει σε όσους απειλούν το Ισραήλ, ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, είναι έτοιμες και θα δώσουν ισχυρή απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου