Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Στα άκρα η πολιτική κόντρα στην Τουρκία

Η νεολαία και οι Αλεβίδες σε κατάσταση αναβρασμού
Ο Κιλιτσντάρογλου αποκαλεί τον Ερντογάν «δολοφόνο»
Τις τελευταίες ημέρες το πολιτικό θερμόμετρο στην γειτονική Τουρκία βρίσκεται στα ύψη. Λίγες εβδομάδες μετά την μεγάλη, διπλή βομβιστική επίθεση στην Αντιόχεια, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί υπεύθυνο τον Τούρκο Πρωθυπουργό για το αδιέξοδο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην περίπτωση της κρίσης της Συρίας. Την ίδια στιγμή, διάφορες κινήσεις της κυβέρνησης στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο εξαγριώνουν την τουρκική νεολαία και την μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα της χώρας, αυτή των Αλεβίδων.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, η τουρκική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να στείλει ειδικές μονάδες της τουρκικής αστυνομίας στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης για να διαλύσει πλήθη διαδηλωτών, οι οποίοι διαφωνούν με την κατεδάφιση μεγάλου πάρκου στο κέντρο της Πόλης. Το τελευταίο διάστημα, ο δήμος της Κωνσταντινούπολης προωθεί ένα σχέδιο αναδιαμόρφωσης του πολιτισμικού κέντρου της Πόλης και μέσα στα πλαίσια αυτού του σχεδίου προβλέπεται η κατεδάφιση του πρώτου μητροπολιτικού πάρκου της Τουρκίας. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα χιλιάδες νέοι περιφρουρούν το πάρκο και έρχονται σε σύγκρουση με τους εργαζόμενους του δήμου και την αστυνομία. Χθες, ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η τουρκική αστυνομία θα λάβει όλα τα απαιτούμενα «μέτρα» για την απομάκρυνση των ακτιβιστών από την καρδιά του Πέρα. Σήμερα τα ξημερώματα, η τουρκική αστυνομία υλοποίησε το συγκεκριμένο σχέδιο και άσκησε βία στους διαδηλωτές. Η αστυνομία πραγματοποίησε εκτεταμένη χρήση χημικών.
Η διαμάχη για το πρώτο μητροπολιτικό πάρκο της Τουρκίας ήρθε στο προσκήνιο την στιγμή που η γειτονική χώρα συζητά ένα νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο έρχεται  να ρυθμίσει την κατανάλωση αλκοόλ στην Τουρκία. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, από τώρα και στο εξής, η πώληση αλκοολούχων ποτών στην γειτονική χώρα θα απαγορεύεται από τις 22.00 μέχρι τις 08.00. Χθες, ο Πρόεδρος της χώρας, Αμντουλλάχ Γκιουλ επιχείρησε να υποστηρίξει το σχέδιο υποστηρίζοντας ότι η νέα κίνηση της Τουρκίας δεν επιβάλλει απαγόρευση στην κατανάλωση αλκοόλ στην Τουρκία.
Η αξιωματική αντιπολίτευση και μεγάλες μερίδες της τουρκικής κοινωνίας διαφωνούν με την νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ερντογάν και ισχυρίζονται ότι η Τουρκία μετεξελίσσεται σε μια ισλαμική δημοκρατία.
Σαν δεν έφταναν όλα αυτά, στην 560η επέτειο της άλωσης της Πόλης, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν εγκαινίασε τον θεμέλιο λίθο της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου, η οποία θα φέρει το όνομα του Οθωμανού Σουλτάνου Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ.
Ο Σουλτάνος Σελίμ ευθύνεται για την σφαγή χιλιάδων Αλεβίδων της Ανατολίας τον 15ο αιώνα. Η νέα εξέλιξη έχει εξαγριώσει τους Αλεβίδες της Τουρκίας, οι οποίοι αυτό το διάστημα ασκούν δριμύτατη κριτική στην τουρκική κυβέρνηση για την πολιτική γραμμή, την οποία ακολουθεί στο ζήτημα της κρίσης της Συρίας. Εν τω μεταξύ, η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Τούρκο Πρωθυπουργό με το πρόσχημα της «έσχατης προδοσίας» και «δολοφονίας δεκάδων Τούρκων πολιτών στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας». Σύμφωνα με την άποψη της αντιπολίτευσης, η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει την Τουρκία σε αδιέξοδο στην κρίση της Συρίας.  

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου