Η συμφωνία περιλαμβάνει την ταυτόχρονη επίθεση της Hamas από την Λωρίδα της Γάζας και της Hizbollah από τον Λίβανο κατά του Ισραήλ, σε περίπτωση που το εβραϊκό κράτος επιτεθεί στο Ιράν ή σε περίπτωση που η Συρία το Ιράν και η Hizbollah εμπλακούν σε πολεμικές
επιχειρήσεις με το Ισραήλ ακόμα και αν είναι μικρής έντασης και περιορισμένης κλίμακας.
Για πρώτη φορά η Hizbollah συμφώνησε σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ, να θέσει τις δυνάμεις της υπό τον έλεγχο της Τεχεράνης. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια αντι'ισραηλινή συμμαχία, που στρατιωτικά μπορεί να μην είναι σε θέση να πλήξει αποφασιστικά το Ισραήλ, αλλά μπορεί να απασχολήσει σημαντικές δυνάμεις του και να δημιουργήσει μείζονα πολιτικά προβλήματα στο Τελ Αβίβ που βέβαια θα αντιδράσει με τον γνωστό απόλυτο τρόπο των βομβαρδισμών επί δικαίων και αδίκων.
Με την συμμετοχή της Hamas στον σιιτικό συνασπισμό το Ισραήλ θα έχει να αντιμετωπίσει στα νότια σύνορα του μία δύναμη 22.000 ανδρών.
Επιπλέον δεδομένου ότι η Hamas αποτελεί παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο με την συμφωνία αυτή η Hamas, μπλέκει και την κυβέρνηση της Αιγύπτου που ελέγχεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. δεν αφήνει περιθώριο στην Αδελφότητα να βάλει μελλοντικά βέτο στις κινήσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Ακόμα η Τεχεράνη και η Hizbollah ζήτησαν από την Hamas να μην εμποδίζει την δράση της Jihad Islami στην Λωρίδα της Γάζας αλλά να συνεργάζεται με αυτή κατά του Ισραήλ. Σε αντάλλαγμα η Hamas θα λάβει από το Ιράν όπλα, χρήματα, υλικά.
Η εξέλιξη αυτή φέρνει σε δύσκολη θέση τον νέο ηγέτη της Αιγύπτου Mohamed Morsi ο οποίος έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει την δράση των πυρήνων της Al Qaida στο Σινά, ενώ την ίδια στιγμή για να ικανοποιήσει το λαϊκό συναίσθημα στην χώρα του ζητά από τις ΗΠΑ την στήριξη ενός Παλαιστινιακού κράτους για να επικυρώσει την συμφωνία ειρήνης μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου