Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΜΗΝΥΣΗΣ Αμηχανία και διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ λόγω... Eurogroup

Αμηχανία και διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ λόγω... Eurogroup Αμηχανία, εσωκομματική διγλωσσία αλλά και... δικαίωση χαρακτήρισαν τις πρώτες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα μετά τη δραματική ολονυχτία του Eurogroup και τις αποφάσεις που πήρε για τη χώρα μας. Η οικοδόμηση, μέρες πριν, μιας επιχειρηματολογίας περί μη λύσης, δεν οδήγησε μόνο σε αδιέξοδα μονοπάτια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά έθεσε σε δοκιμασία τις προσπάθειες οικοδόμησης ενός φιλοευρωπαϊκού προφίλ. Το ιδιότυπο αυτό «κενό» επιχειρείται από χτες να υπερκαλυφθεί με τη διεξαγωγή της τριήμερης συνδιάσκεψης, που ολοκληρώνεται αύριο, με αντικείμενο τόσο την πορεία δημιουργίας του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» και με αναφορές του τύπου «Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συμπυκνώνεται η παγκόσμια εμπειρία των κινημάτων αμφισβήτησης του νεοφιλελευθερισμού και χτυπάει η καρδιά της ευρωπαϊκής αριστεράς» - όπως αναφέρεται σε non paper, σχετικό με τη συνδιάσκεψη.

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, την περασμένη Τρίτη, περί δικαίωσης της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντησή του με τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε., ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, έκανε λόγο για «μια εικονική πραγματικότητα, για μια δήθεν εθνική επιτυχία που είναι εθνική τραγωδία». «Το οξυγόνο στον κλινικά νεκρό είναι πολλές φορές ανώφελο», έλεγε η βουλευτής Ζωή Κωνταντοπούλου. Πολλοί ακόμη από τον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να «διαγράψουν» προβλέψεις για ναυάγιο και αποτυχία του Eurogroup ή εκτιμήσεις ότι η δόση των 43 δισ. ευρώ δεν θα δοθεί ή θα περικοπεί. Μόλις προχτές από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του κόμματος «πόνταρε» σε μια ακόμη... δικαίωση, προβλέποντας νέο ναυάγιο στις 13 Δεκεμβρίου: «Τι θα πάτε τότε να πείτε; Ότι δεν είναι λύση αυτή και βοηθήστε. Εγώ αν ήμουν στη θέση τους (σ.σ. της Αγκ. Μέρκελ και της Κρ. Λαγκάρντ) ενδεχομένων να σας έλεγα κόψτε το λαιμό σας. Εσείς δεν πανηγυρίζατε;».
Ερωτήματα
Κι όμως η σκληρή αντιπολιτευτική γλώσσα, δεν έδωσε απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα, αν είναι προς όφελος της χώρας ή όχι η συνολική εκταμίευση της δόσης αλλά και η ελάφρυνση του χρέους - παρά τα εμφανή προβλήματα που παραμένουν. Ούτε έκρυψε το ότι λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα βαθύτερες ανησυχίες και προβληματισμοί βάρυναν την ατμόσφαιρα στην Κουμουνδούρου. Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ από τα παλαιότερα στον ηγετικό του πυρήνα, εξέφραζε την ανακούφισή του για την ευτυχή έκβαση της κρίσιμης συνεδρίασης στις Βρυξέλλες καθώς, όπως έλεγε, «σε αυτή τη φάση τα χρήματα ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητα». Σε αντίθεση επίσης με τις επίσημες προβλέψεις για μη επιτυχή έκβαση του Eurogroup, ορισμένα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προβλέψει ότι τελικά η δόση θα «κλείδωνε». Μάλιστα έλεγαν πως αυτή η δόση θα έγινε «πολιτικό οξυγόνο» στην τρικομματική κυβέρνηση, ενώ άλλοι έκαναν ακόμα ένα βήμα παραπέρα, θεωρώντας ότι προς την κατεύθυνση αναζήτησης λύσης πίεζαν «ο Ομπάμα αλλά και οι Κινέζοι»... Αυτά τα στελέχη ήταν που βρέθηκαν σε μεγάλη αμηχανία στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο συνεδριάσεων του Eurogroup αλλά και στις κρίσιμες φάσεις της συζήτησης την περασμένη Δευτέρα, όταν έμοιαζε πιθανό το σενάριο ναυαγίου.
Η εμφανής αμηχανία, όπως εκφράστηκε από τις επίσημες μηδενιστικές δηλώσεις μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρήθηκε να καλυφθεί από ένα τετρασέλιδο non paper, που έστρεφε τη συζήτηση στο εσωτερικό μέτωπο και στις συνέπειες εφαρμογής των πράγματι σκληρών αποφάσεων του τελευταίου μνημονίου.
Παραδόξως τόσο από το non paper όσο -κυρίως- από την αντίδραση του προέδρου του κόμματος την επομένη της απόφασης για τη χώρα, λείπουν οι αναφορές στο αίτημα για πρόωρες εκλογές. Λίγο πριν από την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή, πριν από δύο εβδομάδες δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε λίγους μήνες ζωής στην κυβέρνηση, ενώ κάποιοι προσδιόριζαν δραματικές εξελίξεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Φαίνεται όμως πως η εκτίμηση για το «πολιτικό οξυγόνο» που προσφέρει στην κυβέρνηση η δόση των 44 δισ. ευρώ προκαλεί αναθεώρηση των εκτιμήσεων αυτών. Τώρα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μεταθέτουν το «σημείο μηδέν» για τις αναμενόμενες ανακατατάξεις στο διάστημα αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές, δηλαδή από το προσεχές Φθινόπωρο. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που μοιάζει να ατονεί το αίτημα άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν το αίτημα για εκλογές περισσότερο ως μια πολιτική απάντηση μετά την ψήφιση των μέτρων, που έπρεπε να καλύψει ένα αντιπολιτευτικό κενό. Παράλληλα οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που φαίνεται να δίνουν «οροφή» στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώνουν τους ονειροπόλους της αυτοδυναμίας και ενισχύουν την άποψη εκείνων, που θεωρούν ότι το κόμμα χρειάζεται χρόνο για την οικοδόμηση θέσεων με ορίζοντα τετραετίας αλλά και αναζήτηση συμμάχων, που προς το παρόν δεν φαίνονται στον ορίζοντα.
Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ πριν απ' όλα αντιφάσκει σε σχέση με την ευρωπαϊκή του ταυτότητα, που αναζητεί εν μέσω δηλώσεων του Αλ. Αλαβάνου περί «Πλάνου Β» για επιστροφή στη δραχμή και εμμονή του Παν. Λαφαζάνη να ζητεί συνεργασία μαζί του -όπως και με το ΚΚΕ- παρά την κάθετη άρνηση το Περισσού για συνεργασία χτες, σήμερα και αύριο. Και αυτός είναι επίσης ένας δυσεπίλυτος γρίφος για τη μετά την πανελλαδική συνδιάσκεψη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.
 Του Ευτύχη Παλλήκαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου