Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΝΑΤΟ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Συρία

ΝΑΤΟ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ΣυρίαΣοβαρές ανησυχίες έχουν προκαλέσει στους συμμάχους του ΝΑΤΟ οι πληροφορίες ότι η συριακή κυβέρνηση ενδέχεται να προετοιμάζει τη χρήση χημικών όπλων, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα των χωρών-μελών της βορειοατλαντικής συμμαχίας, Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να προληφθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος, η Συμμαχία συμφώνησε να προχωρήσει στην ανάπτυξη των αντιαεροπορικών συστοιχιών του συστήματος αεράμυνας Πάτριοτ στην Τουρκία, ουτώς ώστε να την προστατεύσει από ενδεχόμενη επέκταση του εμφυλίου πολέμου από τη γειτονική Συρία.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη τύπου ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι "Οι υπουργοί του ΝΑΤΟ εξέφρασαν ομόφωνα τη σοβαρή τους ανησυχία για τις πληροφορίες ότι το συριακό καθεστώς μπορεί να εξετάζει
τη χρήση χημικών όπλων", προσθέτοντας πως "οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα ήταν εντελώς απαράδεκτη και μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου".

Εντωμεταξύ, με δυσκολίες πραγματοποιείται η αποστολή και διανομή τροφίμων στη Συρία, όπου ο αριθμός των ευάλωτων ανθρώπων ανέρχεται σε ενάμισι εκατομμύριο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ).
Η υπηρεσία του ΟΗΕ, σε ανακοίνωσή της στη Ρώμη αναφέρει ότι " Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ΠΕΠ, έχουν αναστείλει προσωρινά όλες τις επιτόπιες αποστολές έξω από τη Δαμασκό, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά μας να παρακολουθούμε τις διανομές τροφίμων από τους εταίρους μας, και θα περιορίσει την κίνηση του προσωπικού για την πραγματοποίηση αποστολών αξιολόγησης των αναγκών και των αγορών".

"Η οδική πρόσβαση από και προς τη Δαμασκό έγινε πιο επικίνδυνη, προκαλώντας δυσκολίες στην αποστολή τροφίμων από τις αποθήκες του ΠΕΠ σε ορισμένες περιοχές της χώρας, κυρίως στο βορρά", επισημαίνει το Πρόγραμμα του ΟΗΕ, ενώ το ΠΕΠ σημείωσε ότι "διαπιστώνει μια αύξηση στις επιθέσεις σε φορτηγά του σε διάφορα μέρη της χώρας".

Σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ για μείωση του διεθνούς προσωπικού του που εργάζεται στη Συρία, επτά μέλη από το "μη αναγκαίο" προσωπικό του ΠΕΠ θα εγκαταλείψουν τη χώρα, προκειμένου να εγκατασταθούν στο Αμάν, ενώ περίπου 20 μέλη του διεθνούς προσωπικού και 100 του εθνικού προσωπικού του ΠΕΠ "θα παραμένουν" στη Συρία "για να πραγματοποιούν επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης που έχουν ως στόχο την προμήθεια τροφίμων σε 1,5 εκατομμύριο ευάλωτους Σύρους".

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, "Η επισιτιστική ανασφάλεια έχει αυξηθεί λόγω της έλλειψης του ψωμιού και τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων. Η αύξηση αυτή επηρεάζει επίσης και τις γειτονικές χώρες που φιλοξενούν τους πρόσφυγες της Συρίας".

"Στο Χαλέπι, η πλειοψηφία του πληθυσμού βασίζεται πλέον στα ιδιωτικά αρτοποιεία, όπου η τιμή πώλησης του ψωμιού είναι 40 με 50% υψηλότερη, σε σύγκριση με εκείνη που ισχύει σε άλλες επαρχίες".

"Τα πιο βασικά τρόφιμα είναι ακόμα διαθέσιμα στην αγορά, αλλά σε υψηλότερες τιμές. Στις εμπόλεμες ζώνες, έχει διαπιστωθεί έλλειψη ορισμένων τροφίμων ενώ οι τιμές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί".

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΕΠ ξεκίνησε μια επιχείρηση έκτακτης ανάγκης, τον Οκτώβριο του 2011, σε συνεργασία κυρίως με τη Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο, που σταδιακά αναπτύχθηκε, προκειμένου να σιτίσει 1,5 εκατ. ανθρώπους σε 14 επαρχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου