Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Χίλιες βαλίτσες αργότερα



Εγραφε χαιρέκακα, βιτριολικά η «δημοκρατία»: «Κάνουν έρανο (!) στο ΠΑΣΟΚ. Σε δεινή οικονομική κατάσταση, το πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα ψάχνει χρήματα για επιβίωση».

Στη συνέχεια του άρθρου-κηδειόσημου για τα δημοσιονομικά του κόμματος που «αποξήρανε» τα δημόσια ταμεία, γίνεται μνεία για τη σχετική καμπάνια που κάνει ο γενικός διευθυντής της πράσινης συνάξεως Νίκος Σαλαγιάννης - ένας πωγωνάτος γόης (εισαγωγή από τη δεκαετία του '80) που ομοιάζει κάπως του Ντ' Αρτανιάν: «Σε δραματικούς τόνους απευθύνεται στους συντρόφους και στις συντρόφισσες, σημειώνοντας: “Με πλήρη επίγνωση των πρωτόγνωρων συνθηκών, των σκληρών καταστάσεων αλλά και των έντονων
προβληματισμών που υπάρχουν σε όλους μας, σου απευθύνω αυτή την αποστολή εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Για να ζητήσω τη στήριξή σου - την οικονομική στήριξη. Γιατί η παράταξή μας είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση». Το ύφος και το πνεύμα του σαλαγιάννειου προσκλητηρίου φιλανθρωπικού πασοκισμού παραπέμπει στη λογοτεχνική σχολή των βαγονιών του ΗΣΑΠ και των τραπεζοκαθισμάτων του Θησείου, της πλατείας Συντάγματος και του Μοναστηρακίου, όπου ακούμε απαγγελίες δραματικών ρόλων (είθισται να είναι της κλασικής μανιέρας «πτωχός, ασθενής, οικογενειάρχης, άτυχος και άνεργος»).

Σεναριακά προβλήματα

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συλλέκτες δωρεών (πιο λαϊκά «επαίτες») στις πλατείες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πιο πειστικοί από τον Σαλαγιάννη. Η τεκμηρίωσή τους είναι πιο συναρπαστική: «Κυρίες, κύριοι, συγγνώμη για την ενόχληση που σας κάνω, αλλά δεν είμαι ζητιάνος. Δεν έχω τα οικονομικά μου έξοδα για να ζήσω. Είμαι ο Μπαράκης Ομπαμάκης από την Κρήτη, που βγήκα στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά.

Πριν από έναν μήνα, είχα ένα ατύχημα πιλοτάροντας Στελθ. Η κόρη μου πολέμησε στο Ιράκ και είναι άρρωστη από το σύνδρομο του Κόλπου. Για να κάνει μεταμόσχευση μυαλού στο νοσοκομείο Βηθεσδά, πρέπει να μαζέψω μισό δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα. Είμαι άνεργος και πουλάω τρεις στιλούς και τρία πακέτα χαρτομάντιλα».

Ο πλανόδιος προσφέρει πιο ελκυστική πρόταση από εκείνη του Σαλαγιάννη, διότι: 1. Είναι πιο πιστευτό το σενάριό του από τα δακρύβρεχτα φίδια των πασοκτζήδων. 2. Δεν ζητάει μόνο, δίνει κιόλας (στιλό, χαρτομάντιλα) 3. Δεν βρίσκεται στις λίστες Χριστοφοράκου - Λαγκάρντ. 4. Δεν κυβέρνησε. 5. Δεν σε έμπασε με το στανιό στο ΔΝΤ.


Παναγιώτης Λιάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου