Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Χάθηκαν οι στόχοι, νέα μέτρα λιτότητας στη Βρετανία

Χάθηκαν οι στόχοι, νέα μέτρα λιτότητας στη Βρετανία Με δεδομένη την παραδοχή του ότι έχασε τον στόχο – κλειδί για τη μείωση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ανακοίνωσε εχθές νέα μέτρα λιτότητας, που θα επιβαρύνουν τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα και πολίτες σε ηλικία εργασίας που λαμβάνουν επιδόματα, προκειμένου να στηριχθούν εργαζόμενοι με μεσαία εισοδήματα.
Δίνοντας μία ζοφερή εικόνα της βρετανικής οικονομίας, ο Τζορτζ Όζμπορν προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη θα είναι ασθενέστερη των προσδοκιών και ανακοίνωσε την παράταση της περιόδου λιτότητας για ένα ακόμη έτος, έως το 2018, για να κλείσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Αποφεύγοντας να εκπλήξει μόνο αρνητικά τις αγορές, ανακοίνωσε επίσης μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, με βασικότερο τη μείωση της εταιρικής φορολόγησης κατά περαιτέρω 1% στο 21%,
καθώς και αλλαγές που θα επιβραβεύουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις.
Στον αντίποδα, οι αυξήσεις των επιδομάτων –πέραν των συντάξεων- θα περιοριστούν στο 1% (από 2,2% που προβλεπόταν) και μάλιστα αυτό θα ισχύσει για τρία χρόνια και όχι για ένα, όπως σχεδιαζόταν νωρίτερα. Ο υπουργός στήριξε την απόφαση αυτή στη διαπίστωση, ότι «τα εισοδήματα όσων παραμένουν χωρίς εργασία, έχουν αυξηθεί κατά το διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα αντίστοιχα των εργαζομένων». Το μέτρο αναμένεται να αποφέρει 3,7 δισ. στερλίνες ετησίως την περίοδο 2015-16.
Επίσης, οι αφορολόγητες εισφορές ατόμων με υψηλά εισοδήματα σε συνταξιοδοτικά προγράμματα μειώνονται σε 40.000 λίρες ετησίως, από 50.000 τώρα, ενώ το συνολικό συνταξιοδοτικό τους πακέτο θα είναι αφορολόγητο εφόσον δεν ξεπερνά το 1,25 εκατ. στερλίνες, από 1,50 εκατ. που ισχύει σήμερα.
Άλλο 1 δισ. στερλίνες θα προέλθει από μικρότερες του πληθωρισμού αυξήσεις του υψηλότερου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος την επόμενη διετία.
Τέλος, το Κράτος θα εντείνει τις προσπάθειες να συλλέγει περισσότερους φόρους από πολυεθνικές εταιρίες, με την ελπίδα το ποσό που αναμένεται από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής να αυξηθεί κατά 2 δισ. στερλίνες ετησίως.
Προκειμένου να στηριχθεί η «πιεσμένη μεσαία τάξη», ο Τζορτζ Όζμπορν ακύρωσε τη σχεδιαζόμενη αύξηση του φόρου καυσίμων κατά τρεις πέννες, ενώ ανήγγειλε ότι από τον Απρίλιο το αφορολόγητο όριο εισοδήματος θα αυξηθεί περισσότερο απ’ ότι σχεδιαζόταν, στις 9.440 στερλίνες.
Υποσχέθηκε επίσης κρατικές εγγυήσεις για έργα υποδομών περαιτέρω 40 δισ. στερλινών. Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα δαπανήσει 5 δισ. στερλίνες για νέα σχολεία, δρόμους και επιστημονικά projects, σε μία προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη. Αυτό το ποσό όμως θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω βαθύτερων περικοπών στο σύνολο του κρατικού μηχανισμού, με μοναδικές εξαιρέσεις την εκπαίδευση και την υγεία.
Εν τω μεταξύ, οι νέες προβλέψεις για τη βρετανική οικονομία έχουν υποβαθμιστεί σε συρρίκνωση 0,1% φέτος και ανάπτυξη 1,2% το 2013, έναντι ανάπτυξης 0,8% και 2% αντίστοιχα που αναμενόταν το Μάρτιο. Επί τα χείρω αναθεωρήθηκαν και οι προβλέψεις για τα επόμενα τρία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου