Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ο “Κερένσκι” Τσίπρας και οι “μπολσεβίκοι” του “Αριστερού Ρεύματος”

Ο… ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ έχει στους κόλπους του ένα 25% των μελών του (που μπορεί να είναι και παραπάνω) που το έχει παρασύρει το… Ρεύμα. 

Πρόκειται για τους «συντρόφους» που στηρίζουν το Αριστερό Ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και που πιέζουν για μια άλλη πολιτική τον Τσίπρα. Μια πολιτική που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ αφού καταγγελθεί το Μνημόνιο, επέλθει ρήξη με τους δανειστές και η χώρα κλείσει τα σύνορα.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής δεν ήταν αυτή που περίμενε ο κ. Τσίπρας. Ο πρόεδρος του 15μελούς είδε στην

ουσία το ¼ του κόσμου του να πηγαίνει κόντρα σ’ αυτό που ο ίδιος πρεσβεύει κι έτσι τίθεται θέμα για το κατά πόσο η ενότητα που θέλουν στην Κουμουνδούρου θα επιτευχθεί. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν τελικά 2.897 σύνεδροι από τους 3.308 εγγεγραμμένους. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 2.879 (99,38%), ενώ βρέθηκαν επίσης 9 λευκά και 9 άκυρα.

Την ψήφο των συνέδρων διεκδίκησαν δύο λίστες, η πρώτη με την ονομασία «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» συμπεριλαμβάνει όλες τις δυνάμεις – πλην του «Αριστερού Ρεύματος», ενώ στη δεύτερη, την «Αριστερή Πλατφόρμα», μετέχουν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Π. Λαφαζάνη και σε μικρές τροτσκιστικές δυνάμεις.

Το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο (της πλειοψηφίας) έλαβε 2.008 ψήφους ή 74,29% και εξέλεξε 168 μέλη, εκ των οποίων 59 γυναίκες.

Η Αριστερή Πλατφόρμα (Αριστερό Ρεύμα) αντίστοιχα πήρε 695 ψήφους ή 25,71% και εξέλεξε 58 μέλη, εκ των οποίων τα 20 είναι γυναίκες.

Οι 226 έδρες της Κεντρικής Επιτροπής θα πληρωθούν από αυτή τη διαδικασία, ενώ οι υπόλοιπες 75 (301 συνολικά) είναι αριστίνδην και θα υποδειχθούν από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας διεκδίκησε το σταυρό των ψηφοφόρων κι έλαβε 2.096 σταυρούς, περισσότερους δηλαδή από την λίστα των συνιστωσών που στηρίζουν την κύρια πολιτική τάση στο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κόμμα πιστεύουν ότι έγινε το πρώτο βήμα προς την ενοποίηση, όμως, κάποιοι λένε ότι η συνύπαρξη με το Αριστερό Ρεύμα δεν είναι τόσο σίγουρη. Από τη μια έχουμε τους επαμφοτερίζοντες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι Πασόκοι. Αυτοί άλλα λένε στο εξωτερικό κι άλλα στο εσωτερικό. Υπάρχουν και οι σκληροπυρηνικοί που πέτυχαν να περάσουν στη διακήρυξη την πιθανότητα να μην είναι η Ελλάδα στο ευρώ. Εκεί θα έχουμε γερό ντέρμπι διότι ο Λαφαζάνης πέτυχε να έχει μια ισχυρή φωνή στην κεντρική επιτροπή.

Ενδιαφέρονται είναι όσα εξάλλου γράφονται στο σημερινό ΒΗΜΑ:

Αν ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, οι αποτιμήσεις που γίνονται την επομένη της συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ και ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνονται, φανερώνουν πολλά για τι θα πρέπει να αναμένει κανείς στο προσεχές διάστημα.

Με δεδομένη την αμηχανία της Κουμουνδούρου, που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε στα όρια της ενόχλησης, για την τακτική που επέλεξε να ακολουθήσει το Αριστερό Ρεύμα, σχηματίζοντας την «Αριστερή Πλατφόρμα» με την ΔΕΑ, τμήματα του Κόκκινου, την ΑΠΟ τη Μαρξιστική Φωνή και την Αριστερή Ανασύνθεση, τα σχόλια της αριστερής πτέρυγας (που κατέγραψε ένα ποσοστό της τάξεως του 26% στο νέο κεντρικό όργανο, με δικό της ξεχωριστό ψηφοδέλτιο), είναι ενδεικτικά.

Μιλούν για πρώτο βήμα μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα «ριζοσπαστικό, πολυτασικό και κινηματικό», τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας προτιμά να μιλά για ένα κόμμα «πλουραλιστικό».

Σημειώνουν δε χαρακτηριστικά πως «η Αριστερή Πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα από δω και πέρα να εργαστεί από καλύτερες θέσεις για την ενότητα και την ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να συμβάλλει πιο αποτελεσματικά ο τελευταίος στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων, στο διάλογο, την κοινή δράση, τη συνεργασία και τη συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς».

«Κανένα μήνυμα δεν έστειλε η Πλατφόρμα»

Χαρακτηρίζουν τη δική τους στάση και τακτική ως ουσιαστική παρέμβαση, τη στιγμή που στελέχη της πλειοψηφίας μιλούσαν για κίνηση που πυροδοτεί πρόωρη εσωστρέφεια, ενώ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, θέλησε να σημειώσει ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να θυμίζει Βαβέλ.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο κ. Δ. Παπαδημούλης σημείωσε χθες μιλώντας από τη συχνότητα του «Στο Κόκκινο», πως «σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εύκολη η δημιουργία ενός ενιαίου κόμματος της Αριστεράς, με τα χαρακτηριστικά και την ταυτότητα που αποφασίσαμε χθες» και προσέθεσε ότι «χρειαζόμαστε ένα ισχυρό, ενωμένο κόμμα, με διακριτή αριστερή ταυτότητα που να χωράει διαφορετικές απόψεις αλλά να μην είναι πολλά κόμματα στη… συσκευασία του ενός, να μην είναι ένα αόριστο συνονθύλευμα».

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Π. Σκουρλέτης, από τη συχνότητα του Alpha 989 επιχειρούσε να υποβαθμίσει το νόημα των κινήσεων της «Πλατφόρμας» κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, λέγοντας ότι δεν συνιστούν κανένα απολύτως μήνυμα.

Κατόπιν αυτών και με την Αριστερή Πλατφόρμα να συνιστά πλέον ουσιαστικά μία «τάση» στο υπό δημιουργία κόμμα, φαίνεται ότι το πεδίο της εσωτερικής συζήτησης θα παραμείνει στο θέμα της διαγραφής του χρέους και της σχέσης με την Ευρώπη και στο θέμα των συνεργασιών, όπου η Πλατφόρμα εξακολουθεί να επιδιώκει την συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ - με βάση του περίφημο «εναλλακτικό σχέδιο».

Σημείο τριβής εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το θέμα της ενδεχόμενης πολιτικής ή προγραμματικής αναδίπλωσης του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία «βλέπουν» στο Αριστερό Ρεύμα και προειδοποιούν ότι πρέπει να αποφευχθεί, ενώ το θέμα της ύπαρξης, λειτουργίας και έκφρασης τάσεων και ρευμάτων θα παραμείνει στο τραπέζι των συζητήσεων εν όψει του ιδρυτικού συνεδρίου της Ανοιξης.

Υ.Γ. Θα σας πω και μια προσωπική μου εκτίμηση από όλα και θυμηθείτε την: Ο Πάνος ο Λαφαζάνης βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα σαν έναν Κερένσκι που μπορεί να σχηματίσει μια μεταβατική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στον δρόμο για τον σχηματισμό μπολσεβίκικης κυβέρνηση.
http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου