Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Α.Σαμαράς: Κανένας συμβιβασμός σε θέματα διαφάνειας

«Εάν είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μη διασύρεται άλλο το ήδη πληγωμένο πολιτικό σύστημα, ας θυσιαστούν όσα πολιτικά στελέχη εμπλέκονται στη λίστα Λαγκάρντ να τελειώνουμε».

Με τη φράση αυτή κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, που θεωρείται βασικός «παίκτης» του πολιτικού...

συστήματος, προτάσσει το αίτημα της κάθαρσης στο πολιτικό σύστημα, σε μια στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει «όλα στο φως».

Αυτή είναι η εντολή που έχει δώσει και γι’ αυτό και υπήρξαν γρήγορα αποτελέσματα, ενώ στην ίδια γραμμή κινούνται και άλλοι υπουργοί, αλλά και πολλοί βουλευτές, οι οποίοι θεωρούν αναγκαία την επιτάχυνση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της κάθαρσης.

Υπό τις συνθήκες γενικευμένης αμφισβήτησης και απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, κεντρική είναι η άποψη στο Μέγαρο Μαξίμου ότι πρέπει να προχωρήσει η κάθαρση και «να καθαρίσει η ήρα από το στάρι», όπως λένε χαρακτηριστικά.

«Δεν πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσει κανείς στις πλειοψηφίες, τις οριακές ή μη. Η κάθαρση πρέπει να είναι κάθαρση» λένε πολλοί και υποστηρίζουν ότι το αίτημα για «πολιτικές θυσίες» είναι γενική απαίτηση.

«Δεν μπορεί να λοιδορούν ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα και να μην γίνεται τίποτα τόσα χρόνια. Επιτέλους, δεν μπορούμε να απολογούμαστε για κανέναν» είναι η φράση που κυριαρχεί μαζί με το αίτημα για κάθαρση συνολικά.

Σε αυτό το κλίμα αρκετοί τονίζουν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός θεσμικού πλαισίου, αφού η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα είναι στο ναδίρ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν στοιχεία από μετρήσεις της κοινής γνώμης, σύμφωνα με τα οποία σε πολύ μεγάλο ποσοστό πολιτών μειώνεται η εμπιστοσύνη τους απέναντι στους θεσμούς και μόνο μικρή ομάδα πιστεύει ότι οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα αποτρέψουν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Παράλληλα, πυκνώνουν οι προτάσεις προς την κυβέρνηση να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της αντιμετώπισης της διαφθοράς και θεωρούν ότι η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ «λύνει τα χέρια» στον Πρωθυπουργό για να προχωρήσει σε ρήξεις και τομές που θα οδηγήσουν σε κάθαρση στους κόλπους της πολιτικής.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει να κρύψει κάτι και επιθυμεί διακαώς να τεθούν όροι και κανόνες στη δημόσια ζωή. Δεν είναι τυχαίο ότι θα διερευνηθούν και οι καταγγελίες του πρώην γενικού γραμματέα Νίκου Καραχάλιου για την τρύπα των 12 εκατ. ευρώ στον ΕΟΤ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τη συγκρότηση ομάδας δημοσιονομικών ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που θα αναλάβει κατά προτεραιότητα να κάνει φύλλο και φτερό τα ταμεία του ΕΟΤ.

Θεσμικές πρωτοβουλίες

Με αφορμή την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και την εμπλοκή του ονόματος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ανοίγει και πάλι η συζήτηση για περαιτέρω αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ο Πρωθυπουργός είχε αποφασίσει, πολύ καιρό πριν ότι το 2013, θα είναι έτος που θα υπάρξουν κινήσεις και πρωτοβουλίες για τη θεσμική θωράκιση της χώρας.

Με την εξέλιξη που σημειώθηκε θα επιταχυνθούν οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και ουσιαστικά θα ανοίξει μια συζήτηση για τη νέα φόρμουλα που θα προταθεί από την κυβέρνηση για το «φιλτράρισμα» στο εξής των δικογραφιών που διαβιβάζονται στη Βουλή και στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.
Μάρκος Αυρήλιος
http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου