Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΣΟΚ: Κι ο... τελευταίος να ΡΙΚΣΣΥ την... πόρτα!



Σκηνές εσωκομματικού ροκ διαδραματίζονται στο ΠΑΣΟΚ. Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε η (εδώ και καιρό προαναγγελθείσα) διαγραφή του Ανδρέα Λοβέρδου, που φέρνει το άλλοτε κραταιό κίνημα ακόμη πιο κοντά στην πλήρη διάλυση. Αφορμή η δημιουργία της πολιτικής κίνησης με τα αρχικά ΡΙΚΣΣΥ (Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας), που ίδρυσε ο πάλαι ποτέ «εκπρόσωπος» του Ευάγγελου Βενιζέλου. Είχε προηγηθεί μια τελευταία -αν και μάλλον προσχηματική- απόπειρα να τα βρουν μεταξύ τους, όταν ο κ. Βενιζέλος τηλεφώνησε στον κ. Λοβέρδο την ημέρα της γιορτής του. Και μπορεί η συνομιλία τους να ήταν «φιλική», αλλά η ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την οποία
τον διέγραφε μόνο αυτό το κλίμα δεν απέπνεε. Επίσης, σε non paper η Ιπποκράτους τού τα έψελνε για τα καλά, υποστηρίζοντας επί της ουσίας ότι έφυγε γιατί δεν έγινε υπουργός!

Ο κ. Βενιζέλος, μόλις πληροφορήθηκε την ίδρυση του κινήματος, υποστήριξε ότι ο κ. Λοβέρδος επέστρεψε για λίγες ημέρες, αλλά «την ώρα που το ΠΑΣΟΚ οργανώνει, με κόπο και δυσκολίες, ένα νέο “εμείς”, κάποιος διάλεξε το “εγώ”. Το ΠΑΣΟΚ προχωρά με αυτούς που θέλουν και μπορούν. Εφόσον ο κ. Λοβέρδος αποχωρεί και αναζητά άλλο κόμμα, ενημέρωσα με επιστολή μου τον κ. πρόεδρο της Βουλής ότι δεν ανήκει πλέον ούτε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Από τη μεριά του ο κ. Λοβέρδος, απαντώντας στον κ. Βενιζέλο, τον κατηγορεί ότι έχει ευθύνες για την «αποσυσπείρωση, τη συρρίκνωση και την αμηχανία της παράταξης». Επίσης, ο επικεφαλής της ΡΙΚΣΣΥ σημειώνει ότι στηρίζει την κυβέρνηση, καθώς αυτό επιβάλλεται από το εθνικό και το πολιτικό του καθήκον, και, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, τονίζει: «Θα ξανασυναντηθούμε».

Νωρίς το πρωί χθες ο κ. Λοβέρδος είχε κοινοποιήσει μέσα από την προσωπική του σελίδα στο διαδίκτυο την ίδρυση της πολιτικής κίνησής του. Στο μήνυμά του αναφέρει: «Ιδρύσαμε τη ΡΙΚΣΣΥ. (Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας). Καλούμε όποιον συμφωνεί με τις απόψεις και τους σκοπούς μας να υπογράψει τη διακήρυξη στον διαδικτυακό τόπο www.rikssy.gr». Στην ιδρυτική διακήρυξη της κίνησης δεν υπάρχουν γνωστά πολιτικά στελέχη ή βουλευτές και υπήρξε και με το καλημέρα μια «γκάφα». Ανακοινώθηκε ως ιδρυτικό μέλος ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αργολίδας Φ. Κολοβέντης, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν και είναι Ν.Δ. και δεν έχει καμία σχέση με την κίνηση Λοβέρδου. Στο πλευρό του κ. Λοβέρδου τάχθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Μετά και τη διαγραφή Λοβέρδου, το ΠΑΣΟΚ μένει με 25 βουλευτές έναντι των 33 που εξέλεξε στις εκλογές του Ιουνίου.


Νίκος Ελευθερόγλου



«Τα μάζεψε» ο Βενιζέλος για την «απαγόρευση» της Χρυσής Αυγής


Για τη Χρυσή Αυγή σχεδίαζε να δώσει συνέντευξη Τύπου ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, και μάλιστα παρά την προσπάθειά του να «ελέγξει» το περιεχόμενο των ερωτήσεων ζητώντας να μείνουν στο θέμα τους, λίγη ώρα αργότερα όλα τινάχτηκαν στον αέρα.

Η διαγραφή Λοβέρδου από τη μία και το... άδειασμα που του έκαναν τα άλλα κόμματα στο θέμα της Χρυσής Αυγής από την άλλη μετέτρεψαν το εγχείρημα σε φούσκα. Και αυτό γιατί, παρά τα όσα άφηνε να διαρρεύσουν έως χθες, ότι θα ζητήσει να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα του κ. Ν. Μιχαλολιάκου, αναγκάστηκε να τα μαζέψει παραδεχόμενος ότι η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να κριθεί αντισυνταγματική. «Το άρθρο 29 του Συντάγματος δεν προβλέπει απαγόρευση πολιτικού κόμματος, οπότε πρέπει να αντιμετωπιστεί ποινικά».

Ο κ. Βενιζέλος πάντως προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα ενημερώσει τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια όσο και τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Την ίδια ώρα, οι βουλευτές και τα μέλη της αντιπροσωπίας του ΠΑΣΟΚ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης θα αναλάβουν διακομματική πρωτοβουλία ώστε να μη μετέχει η Χρυσή Αυγή στην αντιπροσωπία αυτή.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ενημερώσει, όπως είπε, τους δύο κυβερνητικούς εταίρους και θα ζητήσει να συγκληθεί με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς. Θα αιτηθεί επίσης τη συγκρότηση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για να ψηφίσει το νομοσχέδιο που εκκρεμεί από την προηγούμενη Βουλή για τη ρατσιστική βία. Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν τη Χρυσή Αυγή «με όρους lifestyle, με όρους Μυκόνου».

Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή έκανε λόγο για παράσταση η οποία είχε ως σκοπό «να καλύψει τη βρομιά, τη δυσωδία και τις κλεψιές του ΠΑΣΟΚ, λίγες μόλις ώρες μετά το ξέσπασμα νέων σκανδάλων με εμπλοκή των οικογενειών Παπανδρέου και Παπαντωνίου».

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το πρόβλημα αυτό «δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».


Αλ. Διαμάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου