Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Το ψέμμα έχει κοντά ποδάρια, κ. Τσίπρα - Ρώτα και τους "παλιότερους" που ξεφτιλίστηκαν

Αντιμέτωπος με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τους συσχετισμούς μεταξύ πιστωτών-Ελλάδας ήρθε πριν από μερικές μέρες, για άλλη μια φορά, ο Αλέξης Τσίπρας.
Συναντήθηκε με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. και ακολούθησε την πεπατημένη που εφαρμόζει σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις του: ήταν συναινετικός και «ξόρκισε» τις μονομερείς ενέργειες.

Μπορεί στο εσωτερικό της χώρας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπόσχεται κατάργηση του Μνημονίου -με μονομερή τρόπο- και όλων των μέτρων

λιτότητας, λέγοντας πως «η κατάργηση του Μνημονίου είναι προϋπόθεση για την όποια διαπραγμάτευση», ωστόσο την περασμένη εβδομάδα υπήρξε εξαιρετικά συναινετικός. 
 

Εξάλλου, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει ερείσματα στους δανειστές της χώρας που στο εσωτερικό κατακεραυνώνει, δεν γίνεται πλέον παρασκηνιακά αλλά στο προσκήνιο.

Η Κουμουνδούρου προσπαθεί να απαντήσει στις κατηγορίες των πολιτικών της αντιπάλων αλλά και στις αμφιβολίες του μεγαλύτερου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμοι να πάρουν τα κλειδιά της χώρας, μέσα από την ενδυνάμωση των σχέσεων με τις χώρες τις Ε.Ε. Αυτό το σκοπό υπηρετεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γερμανό, τον Βρετανό και τον Γάλλο πρέσβη, τις προηγούμενες εβδομάδες, αυτό το σκοπό υπηρετεί ακόμα και η συνάντηση του Χορστ Ράιχενμπαχ με το σύμβολο της Αριστεράς, Μανόλη Γλέζο, πριν από μερικές εβδομάδες. Αυτό το σκοπό υπηρέτησε και η συνάντηση του καλοκαιριού ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες που είχε ξεσηκώσει θύελλα εσωκομματικών διαμαρτυριών. Συναντήσεις που έγιναν μετά από πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα…

Το πρόγευμα εργασίας με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. έγινε έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωσήφ Ιωσήφ. Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόταν από τη «σκιώδη» υπουργό Εξωτερικών, Ρένα Δούρου, από το διευθυντή του γραφείου του, Νίκο Παππά, και από τον οικονομικό «εγκέφαλο» του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δραγασάκης έχει αναλάβει εδώ και καιρό όλες τις επαφές της Κουμουνδούρου με τους πιστωτές, σε διπλωματικό επίπεδο.

«Συναινετική λύση»

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση, δέχθηκε βροχή ερωτήσεων αναφορικά με το πρόγραμμά του, ενώ ορισμένοι διπλωματικοί αντιπρόσωποι ευρωπαϊκών χωρών δεν έκρυψαν –με προσεκτικά διαλεγμένη διπλωματική γλώσσα- την ανησυχία τους για τα όσα υπόσχεται ο συνομιλητής τους στο πολιτικό του ακροατήριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τον… «Τσίπρα εσωτερικού», διαβεβαιώνοντας τους συνομιλητές του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί μία «συνολική ευρωπαϊκή λύση» και πως είναι βαθιά προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. «Το πρόγραμμα δεν αποδίδει, αυτό το λέει ακόμη και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα βυθίζεται στην κρίση, αυτό το βλέπουν όλοι. Πρέπει να υπάρξει μία πολιτική συζήτηση για αλλαγή πορείας», φέρεται ειπών ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Γιάννης Δραγασάκης καθησύχασε τους πρέσβεις λέγοντάς τους πως «ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τα ελλείμματα». Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι στόχος και του ιδίου είναι το πρωτογενές πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό, λέγοντας στους συνομιλητές του ότι «κανείς δεν θέλει να χρειάζεται η χώρα δάνεια για να βγάλει τη χρονιά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η συμφωνία του Eurogroup δεν λύνει το πρόβλημα της μακροπρόθεσμης διαχειρισιμότητας του χρέους και η αίσθηση που αποκόμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με συνομιλητές του, είναι πως αναμένονται… κι άλλες αποφάσεις, μετά τις γερμανικές εκλογές. Η λέξη «κούρεμα», έστω και με υπαινικτικό τρόπο, έπεσε πολλές φορές στο τραπέζι, απ’ όλες τις πλευρές. Η διαβεβαίωση του Αλέξη Τσίπρα πως επιδίωξή του είναι να βρεθεί μία συναινετική λύση μέσω διαπραγμάτευσης προκάλεσε τα θετικά σχόλια των παρισταμένων. Μάλιστα, κατά τις δύο ώρες που κράτησε το πρόγευμα με «μενού» την ευρωκρίση, εμπεδώθηκε η αίσθηση ότι «τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο μακριά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», όπως τονίζουν στον Τύπο της Κυριακής καλά ενημερωμένες πηγές.

Μεταρρυθμιστικό προφίλ

Σε ό,τι αφορά τα θέματα εσωτερικής πολιτικής, τα όσα φέρεται να είπε στους πρέσβεις των κρατών της Ε.Ε. ο Αλέξης Τσίπρας πόρρω απέχουν από τους σφιχτούς εναγκαλισμούς του με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκο Φωτόπουλο, και τον αρχισυνδικαλιστή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμη Μπαλασόπουλο. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε στους συνομιλητές του πως και ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι κατά των επίορκων υπαλλήλων», ενώ δεν παρέλειψε να ταχθεί υπέρ της «αξιολόγησης» και της «αξιοκρατίας» στο Δημόσιο. Ο κ. Τσίπρας, βεβαίως, υπογράμμισε ότι «πρέπει ορισμένοι να πάψουν να βλέπουν σαν εχθρό το Ελληνικό Δημόσιο», αλλά συμφώνησε όταν ένας πρεσβευτής, μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας, του επισήμανε ότι το Δημόσιο χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. «Φυσικά, αλλά αυτές δεν μπορεί να γίνουν όταν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αισθάνονται ένα βήμα πριν την απόλυση και την ανεργία», αντέτεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση, οι πρέσβεις έφυγαν από τη «Μεγάλη Βρεταννία» διαπιστώνοντας αρκετά σημεία συνεννόησης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα παραδέχονταν ότι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ «πέτυχε να τους πείσει ότι δεν είναι ο άνθρωπος που θέλει να διαλύσει το ευρώ».

Συνδιάσκεψη στρωμένη με αγκάθια

Με πολλά «αγκάθια» είναι στρωμένος ο δρόμος για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα. Η πορεία αυτή ξεκινά σήμερα, καθώς το βράδυ τελειώνει η πανελλαδική συνδιάσκεψη του κόμματος στο ΣΕΦ, η οποία θα οδηγήσει την Κουμουνδούρου στο «ιδρυτικό συνέδριο» του «νέου ΣΥΡΙΖΑ», τον Απρίλιο του 2013.
Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το παρασκήνιο ήταν έντονο, οι «λιστομαχίες» εντονότερες, αφού όλες οι συνιστώσες, αλλά και οι τάσεις του «παλιού» ΣΥΝ έκαναν τα πάντα για να εξασφαλίσουν μία αυξημένη αντιπροσώπευση στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα προκύψει σήμερα και θα αποτελεί το ανώτατο κομματικό όργανο ως το συνέδριο του Απριλίου, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα αριθμεί 301 μέλη.
 
Βεβαίως, το πλούσιο… παρασκήνιο είχε ξεκινήσει από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, με αφορμή τις αρχαιρεσίες για την εκλογή των περίπου 3.400 αντιπροσώπων, με τις συνιστώσες και τις τάσεις του ΣΥΝ να δίνουν σκληρή μάχη συσχετισμών.
Γ. Γεωργίου, στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου