Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Δάκτυλο Σαμαρά βλέπει πίσω από τη διάλυση των ΑΝ.ΕΛ. ο Πάνος Καμμένος



 Δάκτυλο Σαμαρά βλέπει πίσω από τη διάλυση των ΑΝ.ΕΛ. ο Πάνος Καμμένος
Σε βαριές καταγγελίες εναντίον της ΝΔ και του Πρωθυπουργού προσωπικά, τον οποίο αποκάλεσε «σουλτάνο» προχώρησε χθες το βράδυ ο Πάνος Καμμένος επιχειρώντας να εξηγήσει τον εμφύλιο που σπαράσσει το κόμμα του. Με αφορμή την ηχηρή παραίτηση από τους ΑΝΕΛ του Δημήτρη Σταμάτη (πρώην βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας) εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Οι μάσκες έπεσαν. Οι δήθεν διαφωνούντες και αποχωρούντες, δια στόματος Σταμάτη, εκλιπαρούν για τη μεγαλοψυχία και τη μεγαλοσύνη του Αντώνη Σαμαρά και φαντασιώνονται τον μύθο της νεάς Κεντροδεξιάς, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές τους προθέσεις».
Λίγο αργότερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι τα στελέχη του ωθούνται από τον «σουλτάνο Σαμαρά» να αποχωρήσουν ενώ στην πραγματικότητα δεν διαφωνούν.
Ηταν, πάντως, εξαιρετικά προσεκτικός στις διατυπώσεις του για τον βουλευτή Ευβοίας Κώστα Μαρκόπουλο αλλά και για τον παραιτηθέντα από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Χρήστο Ζώη λέγοντας «λυπάμαι που αποχώρησε, ήταν φίλος μου 20 χρόνια». Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες εξακολουθούν να έχουν 20 βουλευτές και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αποχωρήσεις.
«Το λάθος για ό,τι συμβαίνει σήμερα είναι ότι πολύ βιαστικά δημιουργήσαμε το κόμμα και περπατήσαμε με τον Πάνο Καμμένο. Είναι λίγο αυθόρμητος, λίγο άπειρος και έγινε λίγο περισσότερο αλλαζονικός απ'ό,τι έπρεπε, απέκτησε την ασθένεια όλων των ηγετών» δήλωσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Σταμάτης.
Ο ίδιος, μιλώντας στην Aχελώος TV, έκανε έκκληση στον Κώστα Καραμανλή να αναλάβει την ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς και να επανέλθει στην πολιτική.
Ο ρόλος Μαρκόπουλου
Σε κάθε περίπτωση πρόσωπο κλειδί για τις εξελίξεις στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων θεωρείται ο βουλευτής Κώστας Μαρκόπουλος, ο οποίος δεν διευκρίνισε ως χθες το βράδυ αν θα παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Σε περίπτωση που ο κ. Μαρκόπουλος κλείσει την πόρτα των ΑΝΕΛ τότε αναμένεται να τον ακολουθήσουν οι βουλευτές Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Γιάννης Κουράκος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Τέρενς Κουίκ.
Ο κ. Μαρκόπουλος έχει ήδη απομακρυνθεί από τη θέση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος επειδή διεφώνησε με τους χειρισμούς του προέδρου στις αρχές της εβδομάδας και αρνήθηκε να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στη θέση του ο Πάνος Καμμένος όρισε αμέσως τον βουλευτή Πειραιά Παναγιώτη Μελά.
Τo non paper
To βασικό μέτωπο άνοιξε με τις καταγγελίες του Γιάννη Μανώλη ο οποίος κατήγγειλε τον Πάνο Καμμένο ότι έδωσε non paper στον Κάρολο Παπούλια και ζητούσε να γίνει υπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση Παπαδήμου. «Οχι μόνον είπε ψέμματα γι'αυτό το χαρτί αλλά κατήγγειλε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε ο Γιάννης Μανώλης αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Πάνος Καμμένος έκανε υπόγεια συνδιαλλαγή και διαπραγματευόταν τη συμμετοχή του κόμματός του στην τότε κυβέρνηση.
Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε τον Γιάννη Μανώλη «αστεία υπόθεση», μιλώντας στον ΣΚΑΙ, και αρνήθηκε ότι παρέδωσε το επίμαχο έγγραφο στον Κάρολο Παπούλια ενώ πρόσθεσε ότι ο κ. Μανώλης αλλάζει άποψη για το non paper ανάλογα με τα κανάλια στα οποία τοποθετείται.
Σενάρια για «δάκτυλο» της ΝΔ
Στα κεντρικά της ΝΔ στη Λεωφόρο Συγγρού κυοφορούνται πάντως σενάρια για ενίσχυση του κόμματος με βουλευτές που είτε έχουν διαγραφεί είτε βρίσκονται στους ΑΝΕΛ ώστε η κυβέρνηση να μην είναι όμηρος της ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η ΝΔ ασφυκτιά με τους 150 βουλευτές που διαθέτει από κοινού με το ΠΑΣΟΚ αφού κρίνει ότι το κυβερνητικό σχήμα κρίνεται στο γήπεδο του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος απέδειξε ότι στο εξής θα θέτει όρους για να στηρίζει τα επίμαχα νομοσχέδια.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί τη διεύρυνση της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας είτε με τους δύο βουλευτές τους οποίους έχει διαγράψει (Γιώργο Κασαπίδη, Θόδωρο Σολδάτο) είτε με βουλευτές που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Ελληνες και οι οποίοι δεν υπέγραψαν την τελευταία δήλωση νομιμοφροσύνης που απαίτησε ο Πάνος Καμμένος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν κάποιοι από αυτούς τους βουλευτές ψηφίσουν το φορολογικό το οποίο κατατίθεται αύριο Παρασκευή 14 Δεκεβρίου στη Βουλή, αυτό θα σημάνει ότι θα πάρουν άμεσα τον δρόμο της επιστροφής τους στη ΝΔ.
Ο Φαήλος Κρανιδιώτης προτρέπει σε άνοιγμα
Ο πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά Φαήλος Κρανιδιώτης, με άρθρο του στην εφημερίδα Δημοκρατία προέτρεψε τον Πρωθυπουργό να κάνει άνοιγμα στους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής:
«Είναι καιρός για άνοιγμα προς τη βάση των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής, χωρίς προσβολές ή συγκρουσιακά συνθήματα, αλλά με πρακτικές πολιτικές. Στον χρόνο που κέρδισε η πατρίδα, με τόσο πολιτικό και κυρίως κοινωνικό κόστος, ας ανασυγκροτήσουμε και την παράταξη, ενώνοντας πρώτα τη βάση της με την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων των λαϊκών ανθρώπων. Αλλωστε αυτοί είναι και το πραγματικό κόμμα» γράφει ο Φαήλος Κρανιδιώτης σε ένα άρθρο που τιτλοφορεί «Από καρδιάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου