Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΟΤΕ: Άνω των στόχων η συμμετοχή στην εθελουσία Λόγω και της μετενέργειας, που θα μειώσει δραστικά τις αποζημιώσεις από το Μάρτιο


ΟΤΕ: Άνω των στόχων η συμμετοχή στην εθελουσία Και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της διοίκησης του ΟΤΕ ξεπερνά η συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, λόγω και της μετενέργειας, που από τον ερχόμενο Μάρτιο καταργεί τα δικαιώματα που θα προέκυπταν από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια η αποζημίωση να μειωθεί από 25.000 ευρώ που είναι σήμερα, σε έως και 15.000 ευρώ, καθώς οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ θα αποζημιώνονται ως εργαζόμενοι σε Οργανισμό Κοινής Ωφελείας.

Στο σκέλος Α του προγράμματος, για το οποίο υποβάλλονταν αιτήσεις έως τις 30 Νοεμβρίου, κατατέθηκαν 1.750 αιτήσεις.

Μικρότερο είναι το ενδιαφέρον για το σκέλος Β του προγράμματος, το οποίο απευθύνεται σε
εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια υπηρεσίας στον ΟΤΕ και θεμελιώνουν δικαίωμα για άμεση συνταξιοδότηση, πλήρη ή μειωμένη.
Η προθεσμία για κατάθεση αιτήσεων σε αυτό το σκέλος θα λήξει την Παρασκευή, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν χρήση του και εργαζόμενοι που ίσως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αποχώρησης του Α σκέλους, αλλά επιθυμούν να φύγουν κάνοντας χρήση του δεύτερου προγράμματος.

Αν και πολλοί εργαζόμενοι του Οργανισμού πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, κώλυμα για τη συμμετοχή τους είναι ότι έχουν λιγότερα από 15 χρόνια υπηρεσίας. Ως εκ τούτου, το ποσό που θα εισέπρατταν για την αποχώρησή τους δεν θα θεωρείται αποζημίωση απόλυσης, αλλά bonus αποχώρησης, που φορολογείται με σημαντικά υψηλότερο συντελεστή.

Αν και μία λύση θα ήταν ο ΟΤΕ να καλύψει τη διαφορά, καταβάλλοντας υψηλότερο bonus αποχώρησης, αυτό θεωρείται μάλλον απίθανο, δεδομένου ότι ο στόχος μείωσης του προσωπικού κατά 1.200 άτομα που είχε θέσει η διοίκηση, καλύπτεται ήδη με το παραπάνω, υπερκαλύπτοντας και το ποσό που είχε σκοπό να διαθέσει για το πρόγραμμα.

Ο ΟΤΕ έχει προϋπολογίσει το κόστος της εθελουσίας εξόδου σε περίπου 153 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 93 εκατ. θα εγγραφούν στα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης, ενώ το υπόλοιπο ποσό είχε επιβαρύνει (ως πρόβλεψη αποζημίωσης) τα αποτελέσματα προηγουμένων περιόδων.

Ο μέσος όρος της αποζημίωσης των συμμετεχόντων στα προγράμματα υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τις 127.000 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι που θα κάνουν χρήση της εθελούσιας εξόδου θα αποχωρήσουν το αργότερο ως το τέλος του έτους.

Έτσι, θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων και το κόστος προσωπικού στον ΟΤΕ, το οποίο παραμένει υψηλότερο έναντι ομοειδών εταιριών τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα. 

Το μέσο κόστος ανά εργαζόμενο στον ΟΤΕ είναι περίπου 55.000 ευρώ το χρόνο, περίπου το ήμισυ του οποίου αφορά το ασφαλιστικό κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου