Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Ο Βοηθός ακτινολογικών εργαστηρίων



Τι αφορά
Ο Βοηθός ακτινολογικών εργαστηρίων χειρίζεται ακτινολογικά μηχανήματα για την ακτινογράφηση, την εκτύπωση των ακτινογραφιών, που συμβάλλουν στη διάγνωση ασθενειών και στη χάραξη της θεραπευτικής αγωγής για αρρώστους.
Ειδικότερα, ο βοηθός:
• Επικουρεί τον υπεύθυνο ιατρό ακτινολόγο στην εξέταση και προετοιμασία του ασθενούς για την ασφαλή ακτινοβόλησή του.
• Χειρίζεται τις συσκευές εμφανιστηρίου ακτινολογικών φιλμ.
• Συνεργάζεται με τους χειριστές ιατρικών μηχανημάτων για την καλή λειτουργία του τεχνολογικού
εξοπλισμού του εργαστηρίου, των ιατρικών μηχανημάτων και συσκευών.
• Φροντίζει για την επάρκεια αναλώσιμων υλικών.
• Γνωρίζει τους κανόνες δεοντολογίας (ιατρικό απόρρητο), εφαρμόζει πιστά τις γραπτές και προφορικές οδηγίες του ιατρού και των επιστημονικών υπευθύνων.
• Εφαρμόζει τους κανόνες υγιεινής και προστασίας των ασθενών, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.
• Χειρίζεται Η/Υ για το σχεδιασμό διαγνωστικών και θεραπευτικών προγραμμάτων και για τη διαχείριση ασθενών.
• Επικοινωνεί στα ελληνικά και στα αγγλικά, κατανοεί εγχειρίδια με αγγλική ορολογία.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Την σημερινή εποχή το επάγγελμα του βοηθού ακτινολογικών εργαστηρίων, λόγω της πολυπλοκότητας των νέων απεικονιστικών μηχανημάτων και της γενικότερης ανάπτυξης του ιατρικού χώρου, καθίσταται όλο και περισσότερο αναγκαίο καθώς ο ρόλος του στην λήψη σωστών απεικονιστικών εικόνων (άρα και έγκυρης ιατρικής διάγνωσης) είναι ολοένα πιο ενεργός και πιο σημαντικός. Όμως, η ανάπτυξη αυτή οδηγεί στην ανάγκη σωστά εκπαιδευμένων και άρτια καταρτισμένων επαγγελματιών ως βοηθοί ακτινολογικών εργαστηρίων έτοιμοι να ανταποκριθούν στις ανάγκες των σύγχρονων απεικονιστικών μηχανημάτων.
Ο συνδυασμός των κωδικών ΣΤΕΠ και ΣΤΑΚΟΔ στους οποίους εντάσσεται το επάγγελμα του βοηθού ακτινολογικών εργαστηρίων ως ‘’Χειριστές οπτικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στην υγεία και κοινωνική μέριμνα’’, φανερώνει μικρή αύξηση (μόλις 0,4% η μέση ετήσια μεταβολή) του εργατικού δυναμικού την τελευταία δεκαετία (1998-2008) ενώ αν επικεντρωθούμε στην περίοδο 2006-2008 παρατηρούμε μια μεγάλη αύξηση, της αντίστοιχης ετήσιας μεταβολής, που φτάνει το 13%. Τα παραπάνω νούμερα δείχνουν την τάση μεγέθυνσης του κλάδου στον οποίο ανήκει ο βοηθός ακτινολογικών εργαστηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου