Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Δριμεία πολιτική κρίση στην Ιταλία Πιθανή η κατάρρευση της κυβέρνησης, με συνέπειες που θα επηρέαζαν και την Ελλάδα

Δριμεία πολιτική κρίση στην Ιταλία Ανησυχία για πτώση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές στην Ιταλία, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για την κρίση χρέους στη χώρα -και πιθανότατα και την Ελλάδα, δημιουργεί η απόσυρση της υποστήριξης του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προς την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την οικονομική μεταρρύθμιση.

Τα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης πέρασαν σήμερα το πρωί με τη στήριξη του κεντρο-αριστερού Δημοκρατικού κόμματος, αλλά όχι με απόλυτη πλειοψηφία, καθώς κεντρο-δεξιοί γερουσιαστές «πιστοί» στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι απείχαν της ψηφοφορίας.

Η νομοθεσία πέρασε με 127 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 23 αποχές. Η μη συμμετοχή του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PDL) κατέδειξε ότι η κυβέρνηση δε μπορεί να βασίζεται πλέον στο ότι θα
εξασφαλίζει πλειοψηφία στη γερουσία, που έχει 315 θέσεις, συν πολλούς ισόβιους γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένου του Μάριο Μόντι.

Οι νομοθέτες είπαν ότι ο Μ. Μόντι θα πρέπει να συσκεφθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Ο Ιταλός πρόεδρος, ο οποίος έχει τη συνταγματική εξουσία να λύσει το Κοινοβούλιο, ενδέχεται να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και στα δύο σώματα, για να φανεί εάν η κυβέρνηση έχει την απαιτούμενη στήριξη για να παραμείνει στην εξουσία έως το τέλος της θητείας της, τον Απρίλιο.

Οι αγορές αντέδρασαν νευρικά στο ξέσπασμα της πολιτικής αβεβαιότητας.
Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, που υποχωρούσαν τελευταία, αυξήθηκαν απότομα, με αυτή των 10ετών τίτλων να αυξάνεται κατά 13 μονάδες βάσης στο 4,56% και εκείνη των 2ετών λατά 17 μονάδες βάσης στο 3,47%

Οι μετοχές στο χρηματιστήριο του Μιλάνου έχαναν άνω του 1% μετά την ψηφοφορία.

Οι νομοθέτες είδαν την απόφαση του Σ. Μπερλουσκόνι να αποσύρει τους υποστηρικτές του από την ψηφοφορία, ως επίδειξη της συνεχιζόμενης εξουσίας του στο υπό διάλυση κόμμα.

Μένει όμως να φανεί, εάν ο τέως πρωθυπουργός έχει την αποφασιστικότητα ή αρκετή στήριξη εντός του κόμματός του για να ρίξει την κυβέρνηση, σε περίπτωση που ο Μάριο Μόντι ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Προς το παρόν δεν έχει οριστεί η ημερομηνία των εκλογών, αλλά η 10η Μαρτίου θεωρείται μία αρκετή πιθανή. Σε περίπτωση που πέσει η κυβέρνηση, τότε οι εκλογές θα γίνουν τον Ιανουάριο ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Εχθές το βράδυ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση, με την οποία εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Μάριο Μόντι για τη διαχείριση της οικονομίας, λέγοντας ότι η Ιταλία βρίσκεται «στο χείλος της Αβύσσου» με αυξανόμενη ανεργία, διογκούμενο χρέος, κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των Ιταλών, μη βιώσιμους υψηλούς φόρους, εταιρίες να κλείνουν, έναν κατασκευαστικό κλάδο υπό κατάρρευση και τις πωλήσεις αυτοκινήτων να βουλιάζουν.

Αφότου παρατήθηκε πριν ένα χρόνο υπό την πίεση των αγορών και εσωτερικών διενέξεων στο κόμμα του, προκειμένου να τον διαδεχθεί ο μη εκλεγμένος Μάριο Μόντι, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει επαναλάβει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν θα διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία.

Την Τετάρτη όμως στην ανακοίνωσή του άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι πολλοί στο κόμμα του τον παρακαλούν να είναι υποψήφιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου