Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Γ. Στουρνάρας στον Τύπο της Κυριακής: Οι 4 προτεραιότητες για την επόμενη μέρα


Η εικόνα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης από το Γιούρογκρουπ, με τους ηγέτες να χειροκροτούν τον Αντώνη Σαμαρά, αποτυπώνει ανάγλυφα το κλίμα που υπάρχει πλέον για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Η επιβράβευση των προσπαθειών της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, αλλά κυρίως η παραδοχή ότι οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών πιάνουν τόπο, αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 52,5 δισ., αλλά και στη σειρά μέτρων που ελαφρύνουν τα δάνεια που έχει λάβει μέχρι σήμερα η χώρα μας. Ομως ακόμα και οι ηγέτες που χειροκρότησαν θερμά τον Αντώνη Σαμαρά, μετά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, φρόντισαν να του επισημάνουν πως μπορεί η κυβέρνηση να έχει κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση και οι πολίτες να έχουν υποστεί τεράστιες θυσίες, δεν θα πρέπει όμως τώρα να υπάρξει καμία χαλάρωση του προγράμματος το οποίο και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά. Η φράση του Γερμανού υπουργού
Οικονομικών Σόιμπλε προς τον Γιάννη Στουρνάρα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ την Πέμπτη το πρωί, αποτυπώνει και το κλίμα που υπάρχει τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου για την επόμενη μέρα. «Συγχαρητήρια, τώρα όμως εφαρμογή, εφαρμογή...», ήταν το μήνυμα του κ. Σόιμπλε το οποίο και έχει ληφθεί από την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τις προηγούμενες δύο μέρες. «Εμείς ό,τι έπρεπε να κάνουμε το κάναμε, τώρα θα πρέπει και εσείς ως κυβέρνηση να προχωρήσετε μπροστά», ήταν το μήνυμα του προέδρου του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προς την ελληνική πλευρά. Η αλήθεια είναι πως με την απόφαση του Γιούρογκρουπ πράγματι οι Ευρωπαίοι έδειξαν πως επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Σ’ αυτή τη λογική, εξάλλου, και ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε σε ξένα Μέσα πως το grexit πέθανε. Ομως και ο ίδιος γνωρίζει πως ουσιαστικά τώρα αρχίζει το ταξίδι.
Εχοντας ως στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο Αντώνης Σαμαράς κατανοεί πως προϋπόθεση για να πετύχει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας είναι να υπάρξουν πολιτική σταθερότητα στη χώρα και κοινωνική ειρήνη. Αν και το κλίμα στο εξωτερικό έχει αλλάξει, είναι σαφές πως αυτό στην ελληνική κοινωνία ακόμα θα παραμείνει βαρύ, με δεδομένη και τη σκληρή στάση που θα συνεχίσουν να κρατούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να προχωρήσει το επόμενο διάστημα και στις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και των αγορών. Μαζί με το φορολογικό, εξάλλου, αυτά αποτελούν προαπαιτούμενα και θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα έτσι ώστε στη χώρα να μην υπάρξουν νέα προβλήματα στην επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας τον Μάρτιο. Στην κυβέρνηση δεν ανησυχούν για την υπερψήφιση του φορολογικού και πλέον σχεδιάζουν το μεταρρυθμιστικό σκέλος που θα κατατεθεί, όπως φαίνεται, στις αρχές της άνοιξης.
Με την επιστροφή του στην Αθήνα ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να επικεντρωθεί και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο. Ο Ιανουάριος εξάλλου θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος μήνας καθώς θα αρχίσουν να φαίνονται και οι επιπτώσεις από τα νέα σκληρά μέτρα και ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να αναπτύξουν ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας για τα κοινωνικά στρώματα που βιώνουν περισσότερο την κρίση. Απαραίτητη προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση είναι η διατήρηση της ενότητας στην τρικομματική κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αντώνης Σαμαράς σε κάθε ευκαιρία ευχαριστεί δημόσια τόσο τον Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και τον Φώτη Κουβέλη αλλά πλέον και τους βουλευτές των τριών κομμάτων.
Το επόμενο διάστημα εξάλλου θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για τον επαναπροσδιορισμό της προγραμματικής συμφωνίας, ενώ θεωρείται βέβαιο πως οι όποιες σκέψεις για ανασχηματισμό έχουν πάρει παράταση.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να κρατήσει ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε όσους συνδικαλιστές απειλούν με κινητοποιήσεις. Δεν είναι τυχαίο που ο Αντώνης Σαμαράς όταν εκλήθη να απαντήσει στις απειλές των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ υπενθύμισε μια φράση του Γεωργίου Παπανδρέου ο οποίος είχε πει: «Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες».
 Ηδη στην κυβέρνηση εξετάζουν τρόπους για να αποκρούσουν σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων που θα δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα και θα έχουν επιπτώσεις στην κοινωνία. Εκτός από την επιστράτευση, ενδεχομένως να κατατεθεί το επόμενο διάστημα και νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει αυστηρές ποινές σε όσους με τη στάση τους δημιουργούν προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο και αρρυθμίες στη ζωή της χώρας.
 
 
 
 
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
 
 «Τέσσερις προτεραιότητες για την επόμενη μέρα»
 Σε αποκλειστική του δήλωση στον «ΤτΚ», ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θέτει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του Γιούρογκρουπ αλλά κρατώντας χαμηλούς τόνους, από την άλλη. «Η εξασφάλιση αυτού του σημαντικού ποσού των 52,5 δισ. ευρώ είναι ένα πρώτο βήμα για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο δρόμος όμως που μένει να διανύσουμε, προκειμένου να βγούμε από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, είναι ακόμα μακρύς. Οι προτεραιότητες για τα επόμενα δύο χρόνια είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά με συγκεκριμένους τρόπους και μέτρα αυτή τη φορά, η εφαρμογή του προγράμματος χωρίς παρεκκλίσεις, η βελτίωση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ και η βελτίωση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου