Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Χαράτσι ακινήτων: Απειλές κατασχέσεων για 350.000 ιδιοκτήτες που δεν το πλήρωσαν


 Περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος τα οφειλόμενα ποσά του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) για το έτος 2011, το οποίο είναι πιο γνωστό ως «χαράτσι Βενιζέλου στα ακίνητα», θα κληθούν σύντομα από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να εξοφλήσουν άμεσα τα χρέη τους αυτά, υπό την απειλή κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και κινητά περιουσιακά στοιχεία τους! Το σύνολο των ποσών που θα κληθούν να καταβάλουν ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ.
Οι εν λόγω φορολογούμενοι μπορεί να γλίτωσαν τις απειλές για διακοπή της ηλεκτροδότησης των ακινήτων τους, τις οποίες είχε εκτοξεύσει εναντίον τους πριν από 9-10 μήνες ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, δεν θα αποφύγουν όμως το άγριο κυνηγητό που θα
εξαπολύσουν εναντίον τους σε μερικές εβδομάδες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στην προσπάθειά τους να εισπράξουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα απλήρωτα ποσά του ΕΕΤΗΔΕ.
Η νέα απειλή που αντιμετωπίζουν οι 350.000 ιδιοκτήτες ονομάζεται «κατάσχεση απαιτήσεων εις χείρας τρίτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων» ή επί το λαϊκότερον: «παρακράτηση από την εφορία μέρους των εισοδημάτων που δικαιούνται να εισπράξουν τους προσεχείς μήνες» ή, ακόμη πιο απλά, «κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων και άλλων εισοδημάτων τους», καθώς επίσης και «κατασχέσεις καταθέσεων, Ι.Χ. αυτοκινήτων και άλλων κινητών πραγμάτων που τους ανήκουν»!
Πριν από λίγες μέρες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε στη βεβαίωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2011, λαμβάνοντας υπόψη τους καταλόγους που της είχαν διαβιβάσει η ΔΕΗ και οι ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών ηλεκτροδότησης με τα στοιχεία όσων πελατών τους δεν πλήρωσαν το συγκεκριμένο Τέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους καταλόγους περιλαμβάνονται τα ονόματα των φορολογουμένων που ήταν υπεύθυνοι για την εξόφληση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν κατέστη δυνατό να διασταυρωθούν τα στοιχεία από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και από τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις του έτους 2012, ώστε να βρεθούν σε όλες τις περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, που είναι οι πραγματικοί οφειλέτες του ΕΕΤΗΔΕ. Ετσι, τα απλήρωτα ποσά του ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2011 βεβαιώθηκαν από τη ΓΓΠΣ στα ονόματα των φορολογουμένων, οι οποίοι αναγράφονταν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος! Σε πολλές περιπτώσεις όμως, όσοι αναγράφονται στα ειδοποιητήρια της ΔΕΗ ως υπεύθυνοι για την πληρωμή του ρεύματος δεν είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, αλλά είναι είτε ενοικιαστές είτε συγγενείς των ιδιοκτητών, προς τους οποίους τα ακίνητα έχουν παραχωρηθεί δωρεάν. Συνεπώς δεν είναι αυτοί οι οποίοι οφείλουν το ΕΕΤΗΔΕ. Επιπλέον υπάρχουν λογαριασμοί ρεύματος που εκδίδονται στα ονόματα παλαιότερων ιδιοκτητών, οι οποίοι έχουν πλέον αποβιώσει!
Εξαιτίας, λοιπόν, της απόφασης να αποσταλούν ειδοποιητήρια για την εξόφληση του ΕΕΤΗΔΕ σε όσους ήταν υπεύθυνοι για την εξόφληση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, θα κληθούν να πληρώσουν το Τέλος αυτό ακόμη και ενοικιαστές ή άλλων κατηγοριών χρήστες των ακινήτων, που δεν είναι οι πραγματικοί οφειλέτες, αφού δεν είναι οι ιδιοκτήτες! Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να σταλούν ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ του 2011 ακόμη και σε πεθαμένους, εφόσον τα στοιχεία τους αναγράφονταν σε λογαριασμούς ρεύματος, οι υπεύθυνοι πληρωμής των οποίων δεν κατέβαλαν το ΕΕΤΗΔΕ!
 Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, πάντως, η ΓΓΠΣ, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή των ειδοποιητηρίων, έχει προνοήσει! Συγκεκριμένα, σε κάθε «ραβασάκι» που θα σταλεί θα αναγράφεται οδηγία που θα καθοδηγεί τον παραλήπτη, σε περίπτωση που αυτός δεν είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου και συνεπώς δεν οφείλει το ΕΕΤΗΔΕ, να προσέλθει στη ΔΟΥ για να την ενημερώσει για τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, ώστε η βεβαίωση της οφειλής να μεταφερθεί στο όνομά του και η διαδικασία είσπραξής της να στραφεί προς αυτόν.
Σε κάθε περίπτωση, η ΓΓΠΣ εντός των προσεχών εβδομάδων θα αποστείλει στους φερόμενους ως οφειλέτες του ΕΕΤΗΔΕ του 2011 ειδοποιητήρια με τα οποία θα τους καλεί, εντός προθεσμίας 10-15 ημερών να προσέλθουν στις αρμόδιες εφορίες και να εξοφλήσουν τα απλήρωτα ποσά ΕΕΤΗΔΕ έτους 2011 ή να τακτοποιήσουν την καταβολή των ποσών αυτών σε μηνιαίες δόσεις. Οσοι παραλήπτες των ειδοποιητηρίων δεν είναι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να ενημερώσουν τις αρμόδιες εφορίες για τα στοιχεία των πραγματικών ιδιοκτητών, ώστε τα ειδοποιητήρια να σταλούν σ αυτούς.
Από κει και πέρα, σε κάθε περίπτωση ιδιοκτήτη-οφειλέτη του ΕΕΤΗΔΕ ο οποίος δεν θα προσέλθει εντός της οριζόμενης προθεσμίας στην αρμόδια ΔΟΥ για την τακτοποίηση του χρέους θα λαμβάνονται τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις τα διεκδικούμενα από το Δημόσιο ποσά του ΕΕΤΗΔΕ είναι τριψήφια, δηλαδή κάτω των 1.000 ευρώ, οπότε θεωρούνται «μικρού ύψους οφειλές», τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που θα λαμβάνονται θα προβλέπουν:
 
 
α) «Κατασχέσεις απαιτήσεων στα χέρια τρίτων», δηλαδή κατασχέσεις εισοδημάτων ή άλλων ποσών που πρόκειται να εισπράξουν οι οφειλέτες από τρίτους. Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, στις απαιτήσεις που μπορούν να κατάσχονται περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης του Δημοσίου από τρίτα πρόσωπα. Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις ο ΚΕΔΕ προβλέπει την κατάσχεσή τους μέχρι ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, δε, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.
 β) Κατασχέσεις ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών.
 γ) Κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων, όπως Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και άλλα κινητά πράγματα που ανήκουν στην κυριότητα των οφειλετών.

 
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου