Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Η ΔΕΗ θα πληρώνει €300 τη μέρα σε όποιους κόψει το ρεύμα

Η ΔΕΗ θα πληρώνει €300 τη μέρα σε όποιους κόψει το ρεύμαΜε απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, η ΔΕΗ μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο δεν μπορεί να κόβει το ρεύμα στους καταναλωτές που δεν θα καταβάλλουν το τέλος αυτό. Εάν η ΔΕΗ επιχειρήσει να κόψει το ρεύμα στους καταναλωτές θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποστεί πρόστιμο -ως ποινική ρήτρα- και να καταβάλει σε κάθε καταναλωτή για κάθε ημέρα διακοπής το ποσό των 300 ευρώ. 
Αυτή είναι η εξέλιξη του φλέγοντος ζητήματος και της απόφασης του Αρείου Πάγου με την οποία
έγινε, εν μέρει δεκτή, η αίτηση που είχε καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. 
Επισημαίνεται, ότι η σχετική απόφαση έχει ισχύ μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και έχει προσδιοριστεί (22/3) να συζητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου. 
Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι σε πλήρη εναρμόνιση με την απόφαση που είχε λάβει πριν από μερικούς μήνες για το ίδιο θέμα το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΣτΕ είχε κρίνει ότι το τέλος ακινήτων δεν είναι αντισυνταγματικό, πλην όμως είχε ακυρώσει την σχετική υπουργική απόφαση κατά το σκέλος εκείνο που προβλέπει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης για όποιον δεν είχε πληρώσει το «χαράτσι». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου