Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Η διαπραγμάτευση για το PSI σε πλήρες αδιέξοδο!



«Κόλλησαν» οι διαπραγματεύσεις για το εθελοντικό «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα όλη τη διαδικασία για τη συνέχιση του δανεισμού της Ελλάδας. Πρόκειται για εξέλιξη με την οποία τρίβουν τα χέρια τους όσοι έχουν ποντάρει στη χρεοκοπία της χώρας και την πληρωμή των περιβόητων CDS, δηλαδή των ασφαλίστρων κινδύνου χρεοκοπίας. Οι πληροφορίες φέρουν τους ομολογιούχους να απαιτούν επιτόκια στα νέα ομόλογα ύψους έως και 8% (!) και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να τους απειλεί με «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας, που θα επιβάλει αναγκαστικό «κούρεμα» των ομολόγων. Το αποτέλεσμα ήταν να διακοπούν χθες οι διαπραγματεύσεις και οι εκπρόσωποι των τραπεζών (IIF) να εκδώσουν μια έντονου ύφους
ανακοίνωση, μέσω της οποίας αναγγέλλουν τη διακοπή των συνομιλιών και καλούν την Ελλάδα να επαναπροσδιορίσει τη στάση της στις διαπραγματεύσεις. Χθες ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) πήγε για δεύτερη φορά τις τελευταίες δύο ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρνει τα πράγματα στα άκρα (προηγήθηκε η αποχώρηση της τρόικας τον Σεπτέμβριο), δημιουργώντας τον κίνδυνο η Ελλάδα να το πληρώσει και πάλι ακριβά. Την πρώτη φορά χάθηκε μια δόση του δανείου της τρόικας και εξαναγκάστηκε η Ελλάδα στη λήψη πολύ σκληρών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας στενεύουν, καθώς το PSI αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ενώ αναμένεται και η αντίδραση των ισχυρών της ευρωζώνης στο αδιέξοδο που δημιουργείται.

Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται από δημοσιεύματα έγκυρων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εισαγάγει στο δίκαιο των ελληνικών ομολόγων τις λεγόμενες ρήτρες συλλογικής δράσης. Το σημαίνει αυτό; Οτι εφόσον συμφωνήσουν π.χ. οι επτά στους 10 κατόχους ελληνικών ομολόγων να «κουρέψουν» εθελοντικά την αξία τους, τότε η συμφωνία αυτή θα δεσμεύσει και τους υπόλοιπους τρεις που δεν συμφώνησαν. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση δημιουργείται μια παρενέργεια. Η επιβολή της συμφωνίας και σε αυτούς που δεν συμφωνούν θεωρείται πλέον και επίσημα χρεοκοπία της Ελλάδας (επιλεκτική, επειδή γίνεται σε ένα τμήμα των ομολόγων και όχι σε όλα, εφόσον οι επτά στους 10 δέχτηκαν να τα «κουρέψουν» εθελοντικά) και ενεργοποιούνται, δηλαδή πληρώνονται, τα ασφάλιστρα χρεοκοπίας, τα CDS. Με άλλα λόγια, οι τρεις στους 10 που δεν θα θα συμφωνήσουν θα υποχρεωθούν να «κουρέψουν» την αξία των ομολόγων τους και όσοι έχουν αγοράσει τα ασφάλιστρα που αντιστοιχούν σε αυτά τα ομόλογα θα γίνουν ζάπλουτοι.

Θα πει κάποιος και τι νοιάζει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αν κάποιοι πληρωθούν τα ασφάλιστρα, αφού η Ελλάδα θα έχει ελαφρυνθεί από το χρέος της. Υπάρχουν δύο ζητήματα. Ενα οικονομικό και ένα πολιτικό. Το οικονομικό είναι ότι η Ελλάδα θα γράψει στο μητρώο της μια χρεοκοπία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη φερεγγυότητά της στο μέλλον. Το πολιτικό ζήτημα είναι ότι μέσω της ενεργοποίησης και πληρωμής των CDS κάποιοι θα γίνουν ζάπλουτοι σε βάρος της χρεοκοπημένης Ελλάδας. Με άλλα λόγια θα κερδίσουν όλοι αυτοί που πόνταραν στη χρεοκοπία της χώρας τα τελευταία δυο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι Ελληνες υπέστησαν μεγάλες θυσίες στο όνομα της αποφυγής της χρεοκοπίας. Να σημειωθεί ότι τα CDS έχουν αποκτήσει πολιτική διάσταση στην Ελλάδα και από το γεγονός ότι έχουν γίνει καταγγελίες για εμπλοκή σε αυτά συγγενικών προσώπων του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Πρόκειται για υπόθεση που ήδη ερευνάται από τη Δικαιοσύνη.

Χθες η κυβέρνηση επιχείρησε ανεπιτυχώς να διαψεύσει ότι εξετάζεται η λύση της ενσωμάτωσης των ρητρών συλλογικής δράσης στα ομόλογα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα, είπε ότι δεν έχει ληφθεί κυβερνητική απόφαση για το αν και πότε θα κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση. Πρόκειται όμως για διατύπωση που αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να θεσπιστούν οι ρήτρες, οι οποίες, όπως σημειώνουν έγκυροι διεθνείς αναλυτές, εφόσον ενεργοποιηθούν, θα πληρωθούν τα CDS.


Σπύρος Δημητρέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου