Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Χαρίζουν φόρους σε μεγαλομετόχους στο πολυνομοσχέδιο



Ενα πρώτης τάξεως δώρο στους μεγαλομετόχους και επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα που εισπράττουν μικρομερίσματα περιλαμβάνει το νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Παράλληλα, με τις διατάξεις του θεσπίζεται νέα χαριστική ρύθμιση για όσους χρωστούν στο Δημόσιο, ενώ μπαίνουν και ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρίες στο κυνήγι όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία.

Ειδικότερα το πολυνομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

-Την κατάργηση, προτού ακόμη εφαρμοστεί, της φορολόγησης των μερισμάτων με βάση τη
φορολογική κλίμακα και της επαναφοράς της αυτοτελούς φορολόγησης. Ο συντελεστής της αυτοτελούς φορολόγησης ορίστηκε στο 25%. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι με εισοδήματα κάτω των 26.000 ευρώ που εισπράττουν μερίσματα επιβαρύνονται. Αντίθετα χαρίζονται φόροι στους φορολογουμένους που εισπράττουν μεγάλα μερίσματα και έχουν υψηλό εισόδημα, αφού βάσει της φορολογικής κλίμακας θα έφταναν να φορολογούνται για τα μερίσματά τους με συντελεστή έως και 45%.

-Την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε έως και 60 δόσεις με απαλλαγή έως και το 100% των προσαυξήσεων εμπρόθεσμης καταβολής. Η ελάχιστη μηνιαία δόση περιορίζεται στα 100 ευρώ.

-Τη δυνατότητα στους φορολογουμένους που χρωστούν στο Δημόσιο να λάβουν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας και να προχωρήσουν σε πώληση ακινήτων τους. Προϋπόθεση είναι το τίμημα να διατεθεί για την εξόφληση της οφειλής.

-Φορολογούμενοι που δεν έχουν λάβει αμοιβές για δεδουλευμένα από εργοδότες θα φορολογηθούν γι' αυτές κατά τον χρόνο είσπραξής τους και όχι κατά το έτος της εργασίας, όπως προέβλεπε η φορολογική νομοθεσία.


Σπύρος Δημητρέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου