Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Στον αέρα το ενιαίο μισθολόγιο λόγω απροθυμίας υπηρεσιών

Η αδυναμία και συνάμα η ανικανότητα της κυβέρνησης αλλά και μέρους της Δημόσιας Διοίκησης να υλοποιήσουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις απειλούν να τινάξουν στον αέρα την έναρξη ισχύος του νέου μισθολογίου - βαθμολογίου, που ισχύει από την 1η Νοεμβρίου 2011. Και αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι έληξε την Τρίτη η υποχρέωση των φορέων, σύμφωνα με την εγκύκλιο της γενικής γραμματέως του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ευσταθίας Μπεργελέ, να επανακατατάξουν τους υπαλλήλους με βάση το νέο βαθμολόγιο, επικαιροποιώντας έτσι και τις νέες αποδοχές τους, αυτό δεν έχει γίνει!

Ειδικότερα, σύμφωνα και με όσα είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» την περασμένη Δευτέρα, η εφαρμογή στην πράξη του νέου συστήματος αμοιβών στο Δημόσιο έχει μπλοκάρει, όπως όλα δείχνουν, λόγω της απροθυμίας των υπηρεσιών να εκδώσουν τις διαπιστωτικές πράξεις κατάταξης των υπαλλήλων στους νέους βαθμούς, αλλά και να εφαρμόσουν σχετική εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κυρίως όσον αφορά τις κρατήσεις αναδρομικά από την έναρξη ισχύος του νέου μισθολογίου - βαθμολογίου.

 Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι δημόσιοι υπάλληλοι να πάρουν στα χέρια τους μηδενικά ακόμη και χρεωστικά (δηλαδή να κληθούν να καταβάλουν χρήματα στο Δημόσιο) εκκαθαριστικά μισθοδοσίας το επόμενο διάστημα. Αυτό επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς μεγάλος αριθμός υπηρεσιών του Δημοσίου δεν ανταποκρίθηκε στην εγκύκλιο Μπεργελέ να αποστείλει τα στοιχεία των υπαλλήλων ώστε να μπουν στο νέο σύστημα αμοιβής στο Δημόσιο.

Αφορμή για την εγκύκλιο, όπως άλλωστε αναφέρει και η ίδια η γενική γραμματέας, ήταν ο μεγάλος αριθμός υπηρεσιών που δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση του υπουργείου να αποστείλει στοιχεία για τις διαπιστωτικές πράξεις ένταξης του προσωπικού στο νέο βαθμολόγιο, αφού «η κατάταξη στους νέους βαθμούς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εν συνεχεία κατάταξη των υπαλλήλων στα μισθολογικά κλιμάκια και την εν γένει εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του ν. 4024/2011».

Οπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ακόμη υπάρχουν από άλλα υπουργεία εκκρεμότητες με τις διαπιστωτικές πράξεις για την ένταξη στο νέο βαθμολόγιο, γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει πρόβλημα στους υπαλλήλους που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα. δηλαδή, εκτός από τις περικοπές που θα δουν λόγω του νέου μισθολογίου, θα πάρουν εκκαθαριστικά μισθοδοσίας σχεδόν χρεωστικά, καθώς θα συμπεριληφθούν και οι διαφορές που προκύπτουν από την 1η Νοεμβρίου, όταν και τέθηκε σε ισχύ το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο.


Μακάριος Β. Λαζαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου