Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Η κυβέρνηση Παπαδήμου .. διαλύει το ΠΑΣΟΚ!


Ένα από τα επιχειρήματα  που διατυπώθηκαν δημοσίως εναντίον της απόφασης του Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου, έλεγε ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου κατ’ επέκτασιν , θα χρησιμοποιούσαν το “πείραμα Παπαδήμου” για να αμβλύνουν τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης από τις μνημονιακές πολιτικές. Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ θα κέρδιζε χρόνο για να ανασυνταχθεί και να πάει σε εκλογές με καλύτερους όρους.
Όλοι εδώ διαρρήξαμε τα ιμάτιά μας για την συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Όλοι θέλαμε μια πιο καθαρή στάση στο θέμα της επιστολής, να τους την πέταγε στα μούτρα δηλαδή. Μήπως όμως κρίνουμε λάθοςΜήπως πρέπει να τολμήσουμε να δούμε και την άλλη πλευρά του λόγου, χωρίς κομματικά στερεότυπα και ιδεολογικές αγκυλώσεις;
Θα έδινα τα πάντα για να μείνω στο παιχνίδι ακόμα κι ως πιόνιλέει κάπουΗ Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων“, ή κάπως έτσι.
 Με τις τελευταίες κινήσεις του ο Σαμαράς όχι μόνο παρέμεινε στο παιχνίδι (γιατί ο στόχος ήταν και είναι να τον πετάξουν έξω, να μην το ξεχνάμε ποτέ) αλλά έχει πλέον και την πρωτοβουλία των κινήσεωνεπειδή απέναντι στο παλιό που καταρρέει μπροστά στα μάτια μας είναι ο μόνος που προβάλλει με μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Και η μαγική λέξη είναι πάνταεμπιστοσύνη”.
Το κύριο επιχείρημα όσων διαφωνούν με την τακτική Σαμαρά είναι ότιέδωσε ζωή στο ΠΑΣΟΚ, το σύστημα και το μνημόνιο“. Μήπως όμως δεν είναι έτσι; Μήπως συμβαίνει το αντίστροφο, όπως συμβαίνει πάντα στην πολιτική; Μήπως η προφανής αποτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου εν τη γεννέσει της αποδεικνύει σε όλους ότι το γνωστό διαπλεκόμενο σύστημα διακυβέρνησης πέθανε οριστικά, μαζί με τους σπόνσορές του και τους πολιτικούς υπαλλήλους του; Μήπως η συμμετοχή της ΝΔ σε αυτήν την κυβέρνησητελευταίο σπασμό της Μεταπολίτευσης του 74 επιταχύνει και εντείνει την ρήξη με το παλιό; Μήπως είναι ηπεταλούδαπου θα προκαλέσει το χάος, την ρήξη και τη γένεση του καινούργιου;
Δείτε γύρω σας. Το σύστημα-βασιλιάς είναι γυμνό και εκτεθειμένο στο λαό. Οι πάλαι ποτέ πανίσχυροι παίκτες των πολιτικών και επιχειρηματικών μονοπωλίων, οι μεταμοντέρνοι μαφιόζοι των τηλεπαραθύρων, διάγουν τους τελευταίους σπασμούς τους. Δεν πείθουν κανέναν πλέον…”
Λοιπόν, αρχίζω να υποψιάζομαι ότι η το “πείραμα Παπαδήμου” μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για το ΠΑΣΟΚ!
Εξηγούμαι:
Πρώτον, οι χθεσινές δηλώσεις τόσο του κ. Χρυσοχοϊδη, όσο και της κας Κατσέλη, απομυθοποιούν πλήρως την πολιτική του μνημονίου. “Τσαλακώνουν” και την αξιοπιστία  των στελεχών του Κινήματος. Ποιός θα ξαναπάρει στα σοβαρά πλέον τον κ. Χρυσοχοϊδη;
 Δεύτερον, το χθεσινό αλαλούμ στη Βουλή επιβεβαίωσε οτι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα βαθύτατα διαιρεμένο και σε πλήρες πολιτικό αδιέξοδο. Με ορατό κενό ηγεσίας και  παντελή έλλειψη πολιτικού προσανατολισμού! Ο κάθε βουλευτής κάνει ο,τι μπορεί για να διασωθεί προσωπικώς. Με τέτοια εικόνα, που θυμίζει ομάδα ατάκτων, το μόνο που καταφέρνει το ΠΑΣΟΚ είναι να απαξιώνεται ακόμα περισσότερα στα μάτια του κόσμου.
 Τρίτον, αυτή η έκρηξη λαϊκισμού (που πάντα ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα του ΠΑΣΟΚ)  και  τώρα λαμβάνει …αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά, θα επιτύχει τη σύγχυση και θα δώσει τροφή στην εσωστρέφεια. Θα χωρίσει το ΠΑΣΟΚ στα δύο.
Οι βουλευτές του αντιλαμβάνονται ότι για να έχουν, έστω αμυδρές ελπίδες εκλογής, πρέπει να αποστασιοποιηθούν από τις πολιτικές του μνημονίου, τις οποίες έως προσφάτως  ψήφιζαν από κομματικό και ….πατριωτικό καθήκον!
Αυτό, όμως, τους φέρνει σε αντίθεση με όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (και τους υπουργούς), αλλά καθιστά και τους ίδιους αναξιόπιστους!
Έτσι μπορούμε να δούμε το απίστευτο φαινόμενο το ΠΑΣΟΚ να οδεύει σε εκλογές διχασμένο και αντιπολιτευόμενο τον εαυτό του και  την κυβερνητική του θητεία!
Όμως, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπαδήμος διαλύει και τον δικό του ….μύθο!
Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς προγραμματική σύγκλιση, είναι αδύνατον να μακροημερεύσει.
Θα βρίσκεται καθημερινώς αντιμέτωπη με μικρές και μεγάλες ανταρσίες που θα τη φθείρουν, πλήττοντας την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά της.
Και ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος, “οχυρωμένος” στην ασφάλεια του Μαξίμου μάλλον παρακολουθεί αμήχανος τις εσωτερικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, που υπονομεύουν την κυβέρνησή του. Και τον ίδιο. Στην ΕΕ άρχισαν ήδη οι πρώτες δηλώσεις δυσφορίας και απογοήτευσης για τα πεπραγμένα του.
Δεν αποκλείεται αυτός που τελικά θα επιταχύνει τις εξελίξεις να είναι ο ίδιος ο κ.Παπαδήμος!
Nα έρθουμε τώρα στη Ν.Δ.  Προφανώς και κάποιοι βουλευτές – δικηγόροι λειτούργησαν με συντεχνιακή λογική. Όμως, το βασικό μήνυμα ήταν ότι η Κ.Ο. στο σύνολό της τήρησε μια στάση συγκροτημένη και υπεύθυνη.
Πέραν αυτού, η Ν.Δ. κερδίζει πόντους υπευθυνότητας.  Δεσμεύτηκε να  ψηφίσει συγκεκριμένα πράγματα  και τηρεί τις δεσμεύσεις της. Σε μια περίοδο που το μείζον πρόβλημα της χώρας είναι η διεθνής αφερεγγυότητά της, η Ν.Δ. αναδεικνύεται σε δύναμη ευθύνης.  Αυτό έχει τεράστια σημασία για την επόμενη  ημέρα.
Η Ελλάδα χρειάζεται μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας και η Ν.Δ. φαντάζει καθημερινά, όλο και περισσότερο, ως η πλέον αξιόπιστη.
«Μα στηρίζει μέτρα στο πλαίσιο του μνημονίου;»  Θα ρωτήσει κάποιος …καλοπροαίρετα …..δύσπιστος.
Καλά, στα σοβαρά τώρα, πιστεύει κανένας ότι υπάρχει ακόμα ….μνημόνιο;
 FX – ΚΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου