Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ρέππας: Σερβίρει τις απολύσεις μέσω αξιολόγησης



Σε κινήσεις τακτικής με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ο άνθρωπος που έριξε στα βράχια την πολυδιαφημισμένη προσυνταξιοδοτική διαδικασία και την εργασιακή εφεδρεία!

Στις κινήσεις αυτές εντάσσεται και η χθεσινή διαρροή μέσω στενών του συνεργατών για δυσαρέσκεια Ρέππα από τη δήλωση του Λουκά Παπαδήμου ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο. Την ίδια στιγμή, πάντως, υπέγραφε Κοινή Υπουργική Απόφαση με τον υπουργό Οικονομικών σύμφωνα με την οποία ξεκινά η αξιολόγηση του Δημοσίου, που δεν αποκλείεται να φέρει και απολύσεις!

Συγκεκριμένα μείζον θέμα με την περαιτέρω παραμονή του Δημήτρη Ρέππα στο τωρινό κυβερνητικό σχήμα φαίνεται ότι δημιουργεί το προχθεσινό «άδειασμά» του από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για το
θέμα των απολύσεων. Αυτό έλεγαν χθες στενοί συνεργάτες του υπουργού αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησής του.

Προφανώς ο κ. Ρέππας ξεχνάει τη σχετικά πρόσφατη δήλωσή του ότι «δεν έχουμε κανένα κώλυμα σε απολύσεις, όχι όμως όπως γίνονται σήμερα, αλλά ως αποτέλεσμα μιας μεταρρύθμισης στο κράτος, ύστερα από αξιολόγηση των υπαλλήλων»· δήλωση την οποία φρόντισε σταδιακά να ανασκευάσει, και σήμερα τάσσεται κατά των απολύσεων προσβλέποντας, αφενός, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εν όψει της πιθανής αναρρίχησής του στη θέση του γραμματέα του κόμματος και, αφετέρου, στην προοπτική το όλο θέμα να διαχειριστεί ο επόμενος υπουργός μιας κυβέρνησης της Ν.Δ.

Πάντως όσο και αν προσπαθεί να το αποφύγει, στον κ. Ρέππα χρεώνεται η αποτυχία του θεσμού της προσυνταξιοδοτικής διαδικασίας, οι επιπτώσεις της οποίας θα φανούν με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, ενώ χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Flash ζήτησε την παραίτησή του.

Οι φορείς

Εν τω μεταξύ με την κοινή υπουργική απόφαση προσδιορίζονται οι φορείς του δημόσιου τομέα των οποίων οι οργανικές μονάδες και το προσωπικό θα αξιολογηθούν για τη μείωση του κράτους κατά 30%.

Ειδικότερα, τίθενται σε διαδικασία αξιολόγησης από 1-1-2012 οι φορείς:

1. Υπουργεία και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου εποπτείας τους.
2. Η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
3. Αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες.
4. Αποκεντρωμένες διοικήσεις.
5. Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές.
6. Οι ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, εφόσον απασχολούν τουλάχιστον 30 εργαζομένους.


Μακάριος Β. Λαζαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου