Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Νέος ηγεμών ο κύριος Λουκάς



Η μία όψη του νομίσματος είχε την κεφαλή του Γιώργου Παπανδρέου. Η άλλη έχει πλέον το πρόσωπο του διορισμένου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος πλέον όχι πλειοδοτεί υπέρ της μνημονιακής πολιτικής, λέγοντας ακόμη και πράγματα που η τρόικα δεν ζήτησε ποτέ (όπως την κατάργηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα), αλλά αντιγράφει και τις... διαρροές που έκανε ο τέως πρωθυπουργός. Το πρώτο πράγμα που έβγαλε ως διαρροή από το υπουργικό συμβούλιο ήταν ότι για εκείνον «κόκκινη γραμμή» είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός «ασφαλούς μέλλοντος» για τους πολίτες, και πρόσθεσε «ας σοβαρευτούμε, κύριοι». Με τον τρόπο αυτόν ο διορισμένος πρωθυπουργός όχι απλώς ξεπερνά τον ρόλο και τις αρμοδιότητές του, αλλά επιχειρεί να εμφανίσει πολιτικό προφίλ, αντιπαρατιθέμενος κυρίως με τη Ν.Δ. ισχυριζόμενος μεταξύ άλλων ότι «ακούω από διάφορες πλευρές για “κόκκινες γραμμές” αλλά εγώ θα πάρω όλα τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές μας».

 Δημιουργώντας το γνωστό κλίμα τρόμου και εκφοβισμού, όπως έκανε τις τελευταίες ημέρες, συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους και επιχείρησε να δημιουργήσει κλίμα «ναι σε όλα» από τους υπουργούς. Μάλιστα, δεν έκρυψε και τις απειλές περί ανασχηματισμού, πετώντας τη... σπόντα του «ότι όλοι κρινόμαστε από τις επιδόσεις μας». Βέβαια στο υπουργικό δεν επανέλαβε τους ισχυρισμούς για την κατάργηση του κατώτατου μισθού, αλλά το άφησε πιο «φλου», λέγοντας ότι «η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί πολλές διαρθρωτικές παρεμβάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων τις αγορές εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών και επαγγελμάτων, τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, τις υποδομές και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Στην εισαγωγική ομιλία του ο κ. Παπαδήμος προϊδέασε ότι «το 2012 θα είναι ένα δύσκολο έτος», ρίχνοντας το «τυράκι» ότι αν εργαστούν όλοι σκληρά και αποτελεσματικά, θα καταστήσουν το 2012 έτος εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση. Ο Ευ. Βενιζέλος από τη μεριά του μίλησε για εκλογές μετά το Πάσχα, αν βέβαια πάνε όλα καλά!

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας μίλησε για το θέμα των φορτηγών και υπεραμύνθηκε των θέσεών του, «αδειάζοντας» τον Γιάννη Ραγκούση, που απουσίαζε για άλλη μια φορά, λέγοντας ότι είχε τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Στο σημείο αυτό ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης Ρέππα γιατί είχε όφελος για την οικονομία.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα περιμένει προτάσεις μέχρι τη Δευτέρα. Σε εκκρεμότητα παραμένει και το αν θα περάσει με τη διαδικασία επείγοντος ή κατεπείγοντος από τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου