Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Τρία κλειδιά για το νέο ξεκίνημα με τη Ρωσία!



Την κεφαλαιοποίηση για την Ελλάδα του επιτυχημένου ταξιδιού που είχε στη Μόσχα μελετά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. γνωρίζει ότι πίσω από το πράγματι πολύ θερμό κλίμα που συνάντησε στη ρωσική πρωτεύουσα κρύβεται η «τελευταία ευκαιρία» για την Ελλάδα, ώστε να κάνει πράξη αυτό που εύστοχα με τη φράση «we mean business».

Η εμπειρία, εξάλλου, του προέδρου της Ν.Δ. από τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών τού έχει δώσει τη δυνατότητα να γνωρίζει ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται (μόνο) με το συναίσθημα.

 Η Ελλάδα ήδη έχει μπει στην «πορτοκαλί» ζώνη της Ρωσίας, εξαιτίας της πολιτικής που εφάρμοσε δύο χρόνια ο κ. Παπανδρέου, ανατρέποντας επί της ουσίας κάθε συμφωνία, και αυτό οι Ρώσοι αξιωματούχοι αλλά και ο κ. Πούτιν έδειξαν ότι δεν το έχουν λησμονήσει.

Από κει και πέρα είναι στο χέρι της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης να ανέβει στο τρένο των ελληνορωσικών σχέσεων και να γίνει αξιόπιστος εταίρος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς -που την Τρίτη θα επισκεφτεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα του ταξιδιού- έδωσε αυτήν την εικόνα στη ρωσική πλευρά στις συνομιλίες που είχε και, μάλιστα, με συγκεκριμένες θέσεις. Γι' αυτό και άνοιξε όλη την ατζέντα των εκκρεμοτήτων που έχουν δημιουργηθεί.

Για το ενεργειακό: Να ξεκολλήσει το θέμα της κατασκευής της νότιας διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Να επανεξεταστεί το ζήτημα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Να εξεταστεί η κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα και το περισσευούμενο ηλεκτρικό ρεύμα να μπορεί να πωλείται στην Ιταλία.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις: Να συζητηθούν οι προοπτικές συμμετοχής στους διαγωνισμούς για την αξιοποίηση των λιμανιών, των αεροδρομίων και του ΟΣΕ από εταιρίες ρωσικών συμφερόντων.

Για τον τουρισμό: Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες χορήγησης βίζας σε Ρώσους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφτούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Παράλληλα να εξεταστούν οι συνέργειες για τον μοναστηριακό ή εκκλησιαστικό τουρισμό. Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές του Πατριάρχη Κυρίλλου, που έκανε ιδιαίτερη αναφορά λέγοντας: «Κανένα πολιτικό συλλαλητήριο ή αθλητική εκδήλωση δεν συγκεντρώνει τόσο κόσμο όσο τα άγια κειμήλια. Μάλιστα, ο ρωσικός λαός ανταποκρίθηκε πολύ εγκάρδια στη μεταφορά των λειψάνων του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Ζώνης. Μέσα σε φοβερό κρύο και παγωνιά, περίμεναν στην ουρά για να προσκυνήσουν πάνω από 24 ώρες».

Για την αγροτική οικονομία: Τα ελληνικά προϊόντα ήδη κερδίζουν τις ρωσικές αγορές. Στόχος είναι να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους σε αυτές.
Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου