Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Άλλο ένα ψέμμα Βενιζέλου καταρρέει: Με κοινές άνευ ψήφου μετοχές η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Με κοινές άνευ ψήφου μετοχές, παρά τις επανειλημμένες περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Βενιζέλου, θα γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών για την επανακεφαλαιοποίησή τους, σύμφωνα με όσα ορίζει το νέο Μνημόνιο και συγκεκριμένα το 10σέλιδο κείμενο που έχει επιδώσει η τρόικα στην κυβέρνηση.

Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγεται το ενδεχόμενο της κρατικοποίησης και οι τράπεζες θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο των ιδιωτών μετόχων, αν και βεβαίως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχει σημαντικό ρόλο.

Ειδικότερα, η τρόικα επισημαίνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, ενώ για την Αγροτική Τράπεζα, μαζί με το υπουργείο Οικονομικών, θα παραδώσουν ένα σχέδιο το οποίο θα συζητηθεί.Αφού ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις από το PSI+ στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς και η μελέτη της Blackrock για τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, η ΤτΕ θα πρέπει να έχει έτοιμο ένα στρατηγικό σχέδιο για τον κλάδο μέχρι το Μάρτιο.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα χρηματοοικονομικής επίβλεψης, προτείνονται αλλαγές στη νομοθεσία, δηλαδή του εμπορικού δικαίου και του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ώστε να επιτραπεί ή να απαιτηθεί η χρήση εργαλείων με κοινές άνευ ψήφου μετοχές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Επίσης, η τρόικα ζητεί αλλαγές στο νόμο για το ΤΧΣ ώστε να βελτιωθεί η εταιρική διακυβέρνηση του Ταμείου και να μπορεί να δανείζει το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ).

Για το τραπεζικό δίκαιο, ζητεί τις αναγκαίες αλλαγές ώστε η ΤτΕ να θέτει κριτήρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω κανονισμών.

Επιπλέον, η ΤτΕ θα πρέπει να προωθήσει κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο η κεφαλαιακή επάρκεια (core tier) των τραπεζών θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 9% από τις αρχές του 2012 και στο 10% από τον Ιούλιο του 2013.

Σημειώνεται ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το ελάχιστο όριο πρέπει να είναι 10% και ότι θα ίσχυε από τον Ιανουάριο. Το όφελος για τις τράπεζες εκτιμάται στα 3 δισ. ευρώ περίπου.

Αναφορά γίνεται και στα «νομοθετικά εμπόδια» για τις μειώσεις μισθών και προσωπικού στις τράπεζες και συνιστάται να προωθηθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα εξουδετρώσουν τα εν λόγω «εμπόδια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου