Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Αντίθετη η ΝΔ σε περικοπές μισθών και συντάξεων χωρίς αντίκρυσμα


Η ΝΔ επανέλαβε σήμερα ότι οι θέσεις της παραμένουν σταθερές και είναι αντίθετη σε οριζόντιες περικοπές χωρίς αντίκρισμα. «Δεν είναι προαπαιτούμενο από την τρόικα οι κατώτατοι μισθοί ήδη έχουν συμπιεστεί τόσο που δεν πάει άλλο» δήλωσε ο Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Νικολόπουλος, ύστερα από συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη για  το θέμα των επικουρικών συντάξεων ο ίδιος με τον  Χρήστο Σταϊκούρα και τον Χρύσανθο Λαζαρίδη.
Αναφερόμενος εξάλλου σε όσα δήλωσε σήμερα σχετικά η Ελληνίδα επίτροπος κ. Δαμανάκη, ο κ. Νικολόπουλος σχολίασε:  «Εδώ, η ίδια η κα Δαμανάκη είπε ότι δεν τίθεται από τους δανειστές μας θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Τι συζητάμε;».
Από την πλευρά του ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε: «Κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει ότι δεν είναι δυνατόν να επιμείνουμε άλλο στη λογική των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και στην επιβολή φόρων. Η πολιτική αυτή αποδείχθηκε εντελώς λανθασμένη, τραγικά αδιέξοδη. Παρά την επιβολή όλο και περισσότερων χαρατσιών, τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις όχι μόνο δεν έχουμε εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, αλλά έχουμε αύξηση του ελλείμματος, νέες μαύρες τρύπες στον
προϋπολογισμό. Όλοι πρέπει να βγούμε σοφότεροι απ’ αυτήν την εμπειρία της εφαρμογής του μνημονίου, της οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε αυτά τα δύο χρόνια και να κάνουμε εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις που χρειάζονται, τις τροποποιήσεις στις λανθασμένες πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί».
Μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας ο  κ. Νικολόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είχαμε μια αναλυτική συζήτηση για το θέμα των επικουρικών συντάξεων. Θέλω να ας πω ότι τώρα, μετά τη συνάντηση, είμαστε περισσότερο ανήσυχοι, απ’ ό,τι πριν.  Επαναλαμβάνω –για μια ακόμη φορά- ότι οι θέσεις της Ν.Δ. για το ζήτημα της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού Συστήματος είναι σταθερές.Και η κριτική μας για τις επιλογές των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ έχει δικαιωθεί. 
Πρώτα, όμως, πρέπει να είμαστε σοβαροί. Γιατί πώς να προχωρήσεις σε λύσεις βιώσιμες, όταν δεν έχουν ακόμα συνεκτιμηθεί τα αποτελέσματα του “κουρέματος” στα Ασφαλιστικά Ταμεία και δεν έχεις στα χέρια σου αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες;Γι’ αυτό και είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες οριζόντιες περικοπές χωρίς αντίκρισμα.
Οφείλουμε να συνεκτιμήσουμε τα αποτελέσματα αξιόπιστων αναλογιστικών μελετών και του αναπόφευκτου, πλέον, “κουρέματος” του ελληνικού χρέους.Οι οριζόντιες περικοπές δεν είναι δυνατό να αποκαλούνται “εξορθολογισμός”. Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ είναι αντίθετη στην κατάργηση ή απαξίωση της επικουρικής σύνταξης».
Από την πλευρά του, ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι το υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται να αναλάβει καμία νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία να αφορά μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, χωρίς τη συμφωνία των τριών κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτρουμάνης επανέλαβε το σχέδιο για μεσοσταθμική μείωση 15% των επικουρικών συντάξεων, ενοποίηση των ταμείων, ενιαίο τρόπο απονομής των συντάξεων και σύσταση ατομικών μερίδων για τους ασφαλισμένους από το 2001, με ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών – παροχών.
Διαφωνίες σε …όλα
Οι διαφωνίες που χωρίζουν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση φάνηκαν και στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας εκφράζοντας τη θέση του κόμματός του είπε ότι η Ν.Δ. συμφωνεί καταρχήν και επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επί της ουσίας αφού πρώτα μελετήσει το περιεχόμενο των πολλών και διαφορετικών μεταξύ τους ρυθμίσεων.
Ο κ. Δήμας τόνισε ότι οι υπουργοί πήραν στα χέρια τους το νομοσχέδιο λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και δεν πρόλαβαν να το διαβάσουν.
Διάσταση όμως υπήρξε ακόμη και για το θέμα των φορτηγών παρά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. με τον αρμόδιο υπουργό. Ο κ. Δήμας παρατήρησε ότι πράγματι έγινε διαβούλευση, ωστόσο οι απόψεις της Ν.Δ. δεν υπάρχουν στη διατύπωση του σχετικού άρθρου του νομοσχεδίου.
Εκλογές
Διαφωνία προέκυψε και στο θέμα των εκλογών, το οποίο έθεσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστος Παπουτσής λέγοντας ότι «δεν ισχύουν τα όσα ακούγονται για τον χρόνο των εκλογών, αφού θα πρέπει να γίνουν αργότερα γιατί η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο». Ο πρωθυπουργός παρενέβη τότε αναφέροντας: «Δεν πρέπει να μπαίνουμε σε άλλα θέματα». Ο κ. Δήμας είπε: «Αν οι εκλογές γίνουν στα χρονικά πλαίσια που έχουν συμφωνηθεί, αυτό σημαίνει ότι θα έχει πετύχει τους στόχους της. Αν όμως αποτύχει στους στόχους της, τότε δεν θα χρειάζεται να παραμείνει και να αναβληθούν οι εκλογές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου