Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

«Αναβολή» για τις επικουρικές



Με μικρή καθυστέρηση φαίνεται ότι θα γίνει το πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων. Η προθεσμία για την κατάθεση νομοσχεδίου που θα περιελάμβανε μειώσεις έως και 50% έληγε στις 15 Ιανουαρίου. Ομως κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ζητήθηκε η παράταση της προθεσμίας και συμφωνήθηκε να συσταθεί κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εξετάσει όλα τα στοιχεία ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα (3-5 βδομάδες) να καταλήξει σε αξιολόγηση προτάσεων. Οι αναλογιστικές μελέτες αποτέλεσαν πεδίο τριβής, αφού η πλευρά της Ν.Δ. θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν νέες, που θα συμπεριλαμβάνουν στις παραδοχές τους τις επιπτώσεις από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν τα Ταμεία.

 Η Ν.Δ. εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον αρμόδιο τομεάρχη Νίκο Νικολόπουλο, τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα και τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, στενό σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά. Από κυβερνητικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, η γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνά Δρέττα και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκίκας Χαρδούβελης.

Το υπουργείο Εργασίας ζήτησε από τους εκπροσώπους της Ν.Δ. να παρευρίσκονται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που θα πραγματοποιηθούν από τις 16 Ιανουαρίου και μετά, με τους τελευταίους να δεσμεύονται για να απαντήσουν αφού πρώτα ενημερωθεί η ηγεσία του κόμματος. Ο κ. Κουτρουμάνης πάντως επέμεινε για τους βασικούς άξονες των αλλαγών στην επικουρική ασφάλιση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην μπορούν να καταβληθούν οι συντάξεις του ΕΤΕΑΜ τον Μάρτιο, αν έως τότε δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση.

Η εν λόγω μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει περικοπές σε όλα τα επικουρικά ταμεία με ποσοστό αναπλήρωσης μεγαλύτερο του 20% και ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων ταμείων, δηλαδή των ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ), ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπάλληλοι), ΤΕΑΙΤ (ιδιωτικοί υπάλληλοι), ΤΑΥΤΕΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) και ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι). Ηδη πάντως ΕΤΑΤ και ΤΕΑΙΤ έχουν απαντήσει αρνητικά στο ενδεχόμενο συγχώνευσης, παρά το γεγονός ότι ο κ. Κουτρουμάνης δίνει περιθώριο για να αποφασίσουν αρχικά μέχρι 30/6/2010 και οριστικά μέχρι 31/12/2012.

Την ίδια ώρα δημιουργείται ένας «κουμπαράς» όλων των περιουσιακών στοιχείων των ενοποιημένων Ταμείων, από τον οποίο θα γίνονται επενδύσεις με διαφάνεια για μια αποτελεσματική αξιοποίηση.

Από τις υπόλοιπες παραμέτρους των προτάσεων του υπουργείου Εργασίας ξεχωρίζει η δημιουργία ατομικών μερίδων για όσους ασφαλίστηκαν από 1/1/2001 και μετά, ενώ θα υπάρχει ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων γι’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων. Επίσης θα υπάρξει νέα ρύθμιση σε 15 δόσεις του χρέους που έχει το ΙΚΑ προς το ΕΤΕΑΜ και το οποίο ανέρχεται στο υπέρογκο ποσό των 4,5 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να αναλάβει καμία νομοθετική πρωτοβουλία για κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή χωρίς τη συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου