Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Επιστολή Π.Ο.ΑΞΙ.Α. στον Πρόεδρο του ΤΕΑΠΑΣΑ για τον εξορθολογισμό της χορήγησης του εφάπαξ

Με την υπ’ αριθμ. Φ.30218/26803/817 (φεκ Β’-2848/15-12-2011) απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, εγκρίθηκε η από 22/7/2011 απόφαση του Δ.Σ. του ΤΕΑΠΑΣΑ με την οποία:

α) Ορίζεται ως προϋπόθεση για την χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος στους συνταξιοδοτούμενους ασφαλισμένους στο Ταμείο Πρόνοιας της πρώην Χωροφυλακής (ΤΠΑ) η μετοχική σχέση των μετόχων με το ταμείο, ν’ ανέρχεται σε 31 τουλάχιστον έτη.
β) Αυξήθηκε η μηνιαία κράτηση για τους παλαιούς ασφαλισμένους (μέχρι 31/12/1992) σε ποσοστό 7.5% και των νέων ασφαλισμένων σε 5%, ήτοι κατά 1,5% επιπλέον.
γ) Αυξήθηκε η παρακράτηση στον καταληκτικό και τον προκαταληκτικό μισθολογικό βαθμό σε 24 μήνες, από 6 και 18 αντίστοιχα.
Κύριε Πρόεδρε,

Η Ομοσπονδία μας ως γνωστόν, από τη πρώτη στιγμή που οι εκπρόσωποι μας κλήθηκαν και ενημερώθηκαν από εσάς προσωπικά για το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετώπιζε το Ταμείο -λογω του μεγάλου αριθμού αποχωρήσεων κατά το έτος 2010 καθώς άγγιξαν τις 3700, υπερβαίνοντας κάθε πρόβλεψη- αλλά και τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης του από μια αντίστοιχη αποχώρηση κατά τα επόμενα έτη, συμφώνησε στη λήψη μέτρων στην κατεύθυνση έλεγχου των εκροών.
Όμως -δια του εκπροσώπου μας στο Δ.Σ. του Ταμείου- καταψηφίσαμε συνολικά την παραπάνω πρόταση, διότι αφενός μεν θεωρήσαμε μεγάλο το χρονικό διάστημα των 31 ετών χορήγησης του εφάπαξ και αφετέρου, γιατί δεν συμφωνούμε στην λογική των εισπρακτικών μέτρων.
Η εν λογω απόφαση κ. Πρόεδρε, λήφθηκε με σκοπό -όπως αναφέρεται και στο σχετικό εισηγητικό- προκειμένου να ελεγχθούν οι εκροές, υπό τον φόβο μιας ενδεχομένως μαζικής αποχώρησης των εχόντων κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αστυνομικών, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Όμως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι αιτήσεις συνταξιοδοτήσεις κατά το παρελθόν έτος (2011), δεν έχουν ξεπεράσει τις 800. Αν κ. Πρόεδρε, η ανάσχεση αυτή των αιτήσεων συνταξιοδότησης, συνεχισθεί και κατά το τρέχον έτος 2012, πράγμα πολύ πιθανό μετά τα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί σε βάρος των συνταξιούχων και μάλιστα στους έχοντες ηλικία κάτω των 55 ετών, θεωρούμε ότι πρέπει να επανεξεταστεί η παραπάνω απόφαση σας, στη βάση των κατωτέρων προτάσεων μας.

ΠΡΟΤΑΣΗ Α’

α) Στον υπολογισμό των 31 ετών, να συμπεριλαμβάνεται τόσο η στρατιωτική θητεία όσο και ο τυχόν προϋπάρχον συντάξιμος χρόνος παράλληλης ασφάλισης σε οποιοδήποτε φορέα (Δημόσιο ή Ιδιωτικό).
β) Να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση, οι έχοντες σοβαρό πρόβλημα υγείας οι ίδιοι ή συγγενικό τους πρόσωπο α’ βαθμού, όπως θα προκύπτει από βεβαίωση Δημοσίου Νοσηλευτικού Ιδρύματος.

ΠΡΟΤΑΣΗ Β’

Το Ταμείο, αφού εξοφλήσει πρώτα όλες τις εκκρεμείς υποχρεώσεις του προς τους μερισματούχους του, να επανεξετάσει το μέγιστο αριθμό εφάπαξ που δύναται να εξυπηρετεί ανά έτος, με βάση τα προϋπολογιζόμενα έσοδα του μετά και την αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης, όσο και λογω της επικείμενης αύξησης του βασικού μισθού με το νέο μισθολόγιο.
Με τα δεδομένα αυτά, η Ομοσπονδία μας θεωρεί ότι το Ταμείο μπορεί να εξυπηρετήσει 500 με 600 εφάπαξ ετησίως, οι πληρωμές των οποίων θα κοστίζουν στο Ταμείο 30 εκατομμύρια ευρώ περίπου, ενώ τα έσοδα του Ταμείου σήμερα ξεπερνούν το ποσό αυτό, καθώς ανέρχονται περίπου στα 40 εκατομμύρια ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός αυτός θα καθορισθεί από το Δ.Σ. του Ταμείου με γνώμονα πάντα τη βιωσιμότητά του. Αν λοιπόν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης μέσα σε ένα έτος, δεν ξεπερνούν τον προκαθορισμένο αριθμό, τότε, να εξοφλούνται όλα τα εφάπαξ ανεξαρτήτως των ετών υπηρεσίας του συνταξιοδοτούμενου. Αν τώρα οι συνταξιοδοτούμενοι υπερβαίνουν το συγκεκριμένο αριθμό, τότε το εφάπαξ να χορηγείται κατά σειρά προτεραιότητας, μέχρις ότου συμπληρωθεί ο ορισθείς αριθμός, με τον ακόλουθο τρόπο:

α) Προηγούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα, οι έχοντες συμπληρωμένα 31 έτη και πλέον υπηρεσίας και οι έχοντες πρόβλημα υγείας, όπως περιγράφεται και παραπάνω.
β) Έπονται στη συνέχεια οι έχοντες 30, 29, 28 κ.ο.κ., έτη υπηρεσίας.
γ) Σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός ατόμου με τα ιδία ακριβώς έτη υπηρεσίας, προηγούνται οι έχοντες πρώτοι υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης.

Κύριε Πρόεδρε,

Οι παραπάνω προτάσεις μας, θεωρούμε ότι είναι και ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες ενώ εξαλείφουν και ένα αίσθημα αδικίας που δικαιολογημένα υπάρχει σε μια μερίδα συναδέλφων μας, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στο Ταμείο, καθώς κινούνται στο πνεύμα και τη φιλοσοφία της απόφασης σας για έλεγχο των εκροών, για αυτό και παρακαλούμε, όπως τις φέρετε προς συζήτηση σε προσεχή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου