Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και η Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας κα Όλγα Κεφαλογιάννη προέβησαν σήμερα στην ακόλουθη δήλωση

«Είναι αναμφισβήτητο ότι ο Τουρισμός και η Ναυτιλία αποτελούν κεντρικούς πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας και ισχυρά όπλα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.
Δυστυχώς, όμως, ο νευραλγικός και προσοδοφόρος τομέας της κρουαζιέρας παραμένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτος, λόγω των αποτυχημένων πειραματισμών της προηγούμενης Κυβέρνησης, παρά τις διαρκείς ενστάσεις και την επιμονή μας, ότι δε νοείται απελευθερωμένη αγορά κρουαζιέρας με όρους και αστερίσκους.
Είναι καιρός να γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις και να πραγματοποιηθεί το αυτονόητο. Δηλαδή, η πλήρης άρση του καμποτάζ και όλων των προσχωμάτων που έχουν κατά καιρούς τεθεί. Αυτό θα αποτελέσει ένα πρώτο, αλλά καθοριστικό βήμα στην ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας στην Ελλάδα.
Μια τέτοια προοπτική θα απέφερε στη χώρα μας, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, σημαντικά οικονομικά οφέλη και πολλές νέες θέσεις εργασίας, όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά σε όλους τους συνδεδεμένους κλάδους, όπως οι μεταφορές, η εστίαση και το εμπόριο.

Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρξει σωστός σχεδιασμός και συντονισμός των κυβερνητικών ενεργειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ο.Λ.Π. 
Είναι άξιον απορίας πως ο Ο.Λ.Π ανακοινώνει επενδυτικά σχέδια τα οποία δεν εντάσσονται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και κυρίως χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

Δυστυχώς και στην κρουαζιέρα, ακολουθείται, την τελευταία διετία, πρακτική συγκυριακής και αποσπασματικής ανάπτυξης. Αυτό, όμως, δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά. Αν θέλουμε η πλήρης άρση του καμποτάζ να δημιουργήσει ουσιαστική προοπτική ανάπτυξης, θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός, με αρχή, μέση και τέλος. Με στόχευση, όραμα και προπαντός, κατόπιν συνεννόησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου