Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Οι «κόκκινες γραμμές» της ΝΔ

Όλα τα μέσα και τις απειλές χρησιμοποιεί τις τελευταίες ημέρες το κρατικοδίαιτο σύστημα στήριξης του Λ. Παπαδήμου προκειμένου να επιβάλει τα νέα μέτρα. Όπως έχουμε ξαναγράψει ο στόχος τους δεν είναι φυσικά να σώσουν την Ελλάδα, ούτε τα λεφτά τους σε αυτήν την φάση. Αυτό που τους ενδιαφέρει κυρίως είναι να δεσμεύσουν την επόμενη κυβέρνηση Σαμαρά και να .....
υπονομεύσουν από τώρα το εγχείρημά του.

Η «Καθημερινή» το έγραψε πρόσφατα καθαρά: «Το παράδειγμα της Ουγγαρίας είναι άκρως διδακτικό για τους Έλληνες πολιτικούς. Μια κυβέρνηση η οποία αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο της ρήξης με τους εταίρους της, το ΔΝΤ και τις αγορές πληρώνει ακριβά το τίμημα. Οι υπερήφανες απειλές και η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων για έναν «άλλο δρόμο» οικονομικής πολιτικής έχουν ημερομηνία λήξεως. Και συνήθως αυτή η λήξη συμπίπτει με την έλλειψη ρευστού και την αγανάκτηση όσων πίστεψαν σε υποσχέσεις και αντ’ αυτών δεν πληρώθηκαν τις συντάξεις και τους μισθούς τους…». Αυτό που αποφεύγει βεβαίως να γράψει η “Καθημερινή” είναι ότι η Ουγγαρία διέρχεται το δεύτερο στάδιο, δηλαδή αντάλλαξε το εθνικό χρέος με διακρατικό (αγγλικό δίκαιο) και ωθήθηκε σε νέα χρεοκοπία. Αυτό που θα πάθουμε και εμείς έτσι που μας πάνε. Το μήνυμα είναι λοιπόν σαφές στον Σαμαρά: «Υποτάξου» του λένε, «μην αντιστέκεσαι» γιατί εμείς έχουμε την δύναμη στα κανάλια και θα ξεσηκώσουμε τον λαό εναντίον σου

Απέναντι λοιπόν σε αυτές τις πιέσεις και ενόψει του PSI και της δανειακής ποια είναι η θέση της ΝΔ; Ποιες κόκκινες γραμμές βάζει ο Σαμαράς;

Καταρχήν, η Ν.Δ. έχει ήδη δεχτεί τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, άρα και τη λήψη μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Το ερώτημα είναι ποια θα είναι αυτά τα μέτρα. Τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται προκειμένου να καλυφθούν οι αστοχίες για το διάστημα 2013-2015 έχει συμφωνηθεί ότι θα ληφθούν τον Ιούνιο. Κατά συνέπεια αυτά τα μέτρα θα τα διαπραγματευτεί η επόμενη κυβέρνηση. Άρα το ερώτημα «ποια μέτρα» αφορά τα 3 -4 δισ. ευρώ που όπως εκτιμάται θα απαιτηθούν για να κλείσει η τρύπα που άφησε η κυβέρνηση Παπανδρέου στο έλλειμμα του 2011.

Η Ν.Δ. έχει εδώ σαφείς «κόκκινες γραμμές. Λέει «όχι σε νέους φόρους» και «όχι σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων».

Σήμερα για παράδειγμα ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, Μάξιμος Χαρακόπουλος, δήλωσε: «Η πολιτική των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις αποδείχθηκε τραγικά αδιέξοδη. Δύο χρόνια τώρα, οι θυσίες πάνε στο βρόντο. Το έλλειμμα αντί να μειωθεί αυξήθηκε. Ο κόσμος δε αντέχει άλλα χαράτσια. Αν δεν υπάρξει άμεσα αναπτυξιακή πολιτική θα βουλιάζουμε όλο και περισσότερο στο φαύλο κύκλο της ύφεσης»

Χθες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κ. Μαρκόπουλος δήλωσε: «Δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν η τρόικα ζητάει μείωση μισθών, κατώτατου μεροκάματου – μισθού και κόψιμο 13-14ου μισθού. Μένει να διευκρινιστεί και δημοσιογραφικά και πολιτικά. Ο κόσμος είναι στα όρια του, δεν αντέχει παρακάτω. Η ΝΔ έχει πει ότι την στρατηγική για την οικονομία θα την κάνει η επόμενη κυβέρνηση. Η ΝΔ έχει κόκκινες γραμμές. Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση χωρίς κόκκινες γραμμές και δεν υπάρχει αξιοπρέπεια χωρίς όρια. Όποιος έχει χάσει τις κόκκινες γραμμές να πάει να τις βρει…»

Η στάση που θα κρατήσει η ΝΔ επιβεβαιώνεται εξάλλου από την στάση της στο θέμα των επικουρικών όπου είπε νέο «όχι» σε περαιτέρω μείωση. Η θέση του Σαμαρά είναι ότι μακροπρόθεσμα μπορούν να δοθούν στα επικουρικά ταμεία περιουσιακοί πόροι που έτσι κι αλλιώς τους χρωστάει το κράτος. Άμεσα θεωρεί ότι μπορούν να βρεθούν δημοσιονομικά ισοδύναμα για να μην υποστούν και τρίτη μείωση οι επικουρικές. Διαμηνύει επίσης στην Τρόικα ότι αυτό που προέχει να δούμε πόσα θα χάσουν όλα τα ταμεία από το «κούρεμα» και πόσα θα τους λείψουν φέτος, πέρα από τα 310 που έχουν εξοικονομηθεί. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν θα έχει ολοκληρωθεί το PSI.

Όπως αναφέρει και ο «Τύπος της Κυριακής» η ΝΔ αναμένεται να συμφωνήσει, όπως και στο παρελθόν, σε μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που είναι στο πρόγραμμά της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Συγγρού θα μπορούσαν να συζητήσουν αυστηρά μέτρα μείωσης δαπανών, όπως για παράδειγμα να μη γίνει καμιά πρόσληψη στο Δημόσιο για τρία χρόνια, περικοπές στο χώρο του φαρμάκου, σε κάποια κοινωνικά επιδόματα που δεν δίνονται με σωστούς όρους κλπ.

«Την καταστροφή που προκάλεσε ο ΓΑΠ στην Ελλάδα δεν θα την χρεωθούμε εμείς».

Τα πράγματα είναι λοιπόν απλά για όποιον δεν έχει χάσει την αντικειμενικότητά του. Το Μνημόνιο επιβλήθηκε από τον Παπανδρέου χωρίς καν να διαπραγματευθεί και χωρίς να υπάρχει ανάγκη δεδομένου ότι το χρέος που είχε αφήσει η ΝΔ ήταν βιώσιμο. Τα spreads ήταν σε λογικά επίπεδα και ο ΓΑΠ τα εκτόξευσε στα ύψη με τις δηλώσεις του περί Τιτανικού. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε τις αποκαλύψεις του Στρος Καν, ότι το μνημόνιο είχε συμφωνηθεί από πριν. Και ότι ο ΓΑΠ κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του το μόνο που έκανε ήταν να εκβιάζει τον λαό με το δίλημμα “επόμενη δόση ή χρεοκοπία”, να εισπράττει τις δόσεις, χωρίς να μειώνεται το χρέος και να ψηφίζει νέα μέτρα χωρίς να τα εφαρμόζει πλην των προσλήψεων των δικών του. Την ίδια στιγμή η ακατάσχετη φορομπηχτική πολιτική σε συνδυασμό με την μείωση μισθών και συντάξεων πάγωσε την αγορά και τα κρατικά έσοδα, φέρνοντας σήμερα την Ελλάδα προ τετελεσμένων.

Αντιθέτως, ο Σαμαράς πολιτεύτηκε εξ αρχής με υπευθυνότητα. Στην αρχή είπε όχι στο Μνημόνιο αλλά δεν τον άκουσαν. Μετά πρότεινε βιώσιμες λύσεις μέσω του Ζαππείου Ι, αλλά πάλι δεν εισακούστηκαν οι θέσεις του. Μετά ήρθε το Ζάππειο ΙΙ, όπου παρουσίασε ένα καταρτισμένο οικονομικό πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και πάλι τον αγνόησαν και συνέχισαν να στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ στην ξέφρενη πορεία του προς τον γκρεμό.

Σήμερα ύστερα από δυο χρόνια το χρέος δεν είναι βιώσιμο και η πατρίδα κινδυνεύει να καταστραφεί εντελώς. Ο Σαμαράς είναι υποχρεωμένος λοιπόν να διαπραγματευθεί την σωτηρία της. Οι εύκολες και ανέξοδες κουβέντες του στυλ «τα τινάζουμε όλα στον αέρα», ή «καταγγέλλουμε τα πάντα και όποιον πάρει ο χάρος» είναι για άλλους, όχι γι αυτόν.

Έτσι, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, την Τετάρτη, ο αρχηγός της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί την ολοκλήρωση του PSI και της συμφωνίας για την δανειακή σύμβαση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για εκλογές εντός του Μαρτίου. “Πρόθεσή μας είναι να διευκολύνουμε την οριστική αποκατάσταση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και για να το επιτύχουμε, πρέπει να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» και να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση. Πρέπει λοιπόν να ολοκληρώσουμε σύντομα τη συμφωνία για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Χωρίς αυτήν, η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να κυβερνηθεί ούτε να σταθεί…» είπε και πρόσθεσε: «Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανταλλαγή ομολόγων τότε μέσα σε ένα μήνα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση και να πάμε σε εκλογές ως τα τέλη Μαρτίου…»

Ξεκαθάρισε επίσης ότι “δεν δεχόμαστε τα πάντα, όπως έκανε με το Μνημόνιο ο κ. Παπανδρέου. Και δεν απορρίπτουμε τα πάντα όπως κάνει πάντα η Αριστερά.”

Λέει δηλαδή με άλλα λόγια ο Σαμαράς: Έπρεπε να στηρίξω μία μεταβατική κυβέρνηση για να μην οδηγηθεί η χώρα σε χρεοκοπία λόγω των τυχοδιωκτισμών ΓΑΠ με το δημοψήφισμα, να σταθεροποιήσω την χώρα με το psi και την νέα δανειακή σύμβαση, να κάνω εκλογές και μετά να τροποποιήσω τα κακώς κείμενα του μνημονίου. (Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω ότι μέσω της επιστολής που απέστειλε ο Σαμαράς στους Ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές κατάφερε να τους δεσμεύσει για τροποποίηση των λανθασμένων πολιτικών που επιβλήθηκαν κατά την διάρκεια της κυβέρνησης ΓΑΠ).

Πήρε έτσι ο Σαμαράς αποφάσεις που επικρίθηκαν και για ορισμένους στοίχισαν κομματικά. Το πιθανότερο είναι όμως ότι το εκλογικό σώμα θα ανταμείψει αυτόν που πάνω από το μικροκομματικό όφελος θέτει την Πατρίδα. Τον πολιτικό που δεν έκανε λάθη στην «ανάγνωση» των χαρακτηριστικών της κρίσης, της εσωτερικής κοινωνικής κατάστασης αλλά και του διεθνούς περιβάλλοντος.

Όσο για την κυβέρνηση Παπαδήμου θα πούμε για πολλοστή φορά ότι υπήρξε προϊόν ανάγκης, διεθνών πιέσεων και στιγμιαίου πολιτικού αδιεξόδου. Έχει λοιπόν υπηρεσιακά χαρακτηριστικά και βασικός σκοπός της είναι η ομαλή μετάβαση σε εκλεγμένη Κυβέρνηση. Αν ο κ. Παπαδήμος δεν μπορεί μέσα σε ένα τρίμηνο συνολικού «πολιτικού χρόνου» να πράξει τα δέοντα και να αποχωρήσει αξιοπρεπής, δεν θα μπορέσει ούτε σε τριάντα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που τονίζουν στην Συγγρού είναι ότι «την καταστροφή που προκάλεσε ο ΓΑΠ στην Ελλάδα δεν θα την χρεωθούμε εμείς».

Πάνος Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου