Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Τριετές πάγωμα των μισθών και άγριο ψαλίδι στα δώρα



Τη σύνταξη πράξης νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία θα περικόπτει κλιμακωτά τον 13ο και τον 14ο μισθό και θα βάζει στην... κατάψυξη για τρία χρόνια τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα με παράλληλο πάγωμα κάθε μισθολογικής ωρίμανσης, εξετάζει η κυβέρνηση. Αυτό είναι το βασικό σενάριο που αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχουν, κατά πάσα πιθανότητα, την ερχόμενη Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και οι επικεφαλής της τρόικα. Την ίδια στιγμή θα δοθούν στην τρόικα, υπό μορφή σχεδίου νόμου, οι αλλαγές που δρομολογούνται για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, καθώς επίσης και οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1) Οσοι λαμβάνουν αποδοχές 1.500 ευρώ έως 2.500 ευρώ μεικτά θα παίρνουν στο εξής δώρο
Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας, ίσο με τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), δηλαδή 751 ευρώ μεικτά. Εχει υπολογιστεί ότι στην κατηγορία αυτή βρίσκεται περίπου το 60% των ιδιωτικών υπαλλήλων, δηλαδή σχεδόν 2.000.000 υπάλληλοι.
2) Σε εκείνους που παίρνουν περισσότερα από 2.500 ευρώ μεικτά, 13ος και 14ος μισθός καταργούνται.
3) Ανέπαφοι παραμένουν οι δύο επιπλέον μισθοί σε όσους λαμβάνουν μέχρι 1.500 ευρώ μηνιαίες μεικτές αποδοχές.
4) Παγώνουν όλοι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα για μια τριετία και πιο συγκεκριμένα μέχρι την ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
5) Παγώνουν όλες οι μισθολογικές ωριμάνσεις (τριετίες) για την ίδια χρονική περίοδο.
6) Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές (μη μισθολογικό κόστος) κατά 5% για τον εργοδότη και επίσης 5% για τον εργαζόμενο.

Ταυτόχρονα, στη συνάντηση της Πέμπτης το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο νόμου για τις πρώην ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Σύμφωνα με αυτό θα ανοίγει ο δρόμος της απόλυσης, καθώς θα αρθεί η μονιμότητα, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τις συμβάσεις αορίστου χρόνου που έχουν υπογράψει περίπου 100.000 εργαζόμενοι. Επίσης, θα ορίζεται ότι παγώνουν τα πάσης φύσεως επιδόματα, αλλά και οι αποδοχές για υπερωρίες. Κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις θα ορίζεται ότι, μόλις λήγουν, θα αντικαθίστανται από επιχειρησιακές (κατάργηση μετενέργειας), γεγονός που θα μειώσει εκ νέου τους μισθούς πάνω από 20% σε συγκεκριμένους κλάδους.

Το δεύτερο σχέδιο νόμου που θα παρουσιαστεί θα αφορά τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Η τρόικα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, έχει θέσει ως προαπαιτούμενο το πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων για να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση της χώρας. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη μείωση συντάξεων στα ελλειμματικά επικουρικά ταμεία, που θα φτάνει έως 50%, με ταυτόχρονη ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων Ταμείων.

Η πρόταση των δανειστών της χώρας για μείωση του εργατικού κόστους κινείται πάνω στις βασικές συνιστώσες που είχε θέσει ο ΣΕΒ, δείχνοντας ξεκάθαρα από πού αντλείται πληροφόρηση για την κατάσταση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της ΓΣΕΕ με εκπροσώπους των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ). Επιθυμία της τρόικας είναι να υπάρξει συμφωνία πάνω στις βασικές παραμέτρους που θα συμπεριλαμβάνονται, κατά τα φαινόμενα, στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα απαιτήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει στα ήδη συμφωνηθέντα.
Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου