Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Η Ρουμανία (του ΔΝΤ) φλέγεται



«Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αυτή την εβδομάδα, αν και δεν νομίζω ότι οι διαδηλώσεις μπορούν να συνεχιστούν για πολύ ακόμα.

Ο κόσμος έχει δουλειές» σχολίασε σχετικώς με τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Ρουμανία ο πολιτικός αναλυτής Μιρτσέα Μάριαν. Φαίνεται όμως ότι η δουλειά πολλών Ρουμάνων είναι οι διαμαρτυρίες για την πολιτική της κεντρώας κυβέρνησης συνεργασίας, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν τουλάχιστον 33 άνθρωποι. Την Κυριακή εκατοντάδες διαδηλωτές έδωσαν μάχες με μονάδες αντιμετώπισης ταραχών στο Βουκουρέστι, ενώ και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας πολλοί Ρουμάνοι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν.

Αφορμή για τις συγκεντρώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν την Πέμπτη, ήταν η παραίτηση του υφυπουργού Υγείας Ραέντ Αραφάτ, που αποχώρησε από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για νομοσχέδιο,
το οποίο και επέκρινε, επειδή προέβλεπε ότι η δημόσια παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα μεταβιβαζόταν σε ιδιωτικές εταιρίες. Ο πρώην υφυπουργός είχε δεχτεί πολλούς επαίνους για την εγκατάσταση ενός αποτελεσματικού συστήματος παροχής πρώτων βοηθειών στη Ρουμανία, μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, και παραιτήθηκε έπειτα από μεγάλη διαμάχη με τον πρόεδρο της χώρας σχετικώς με το καινούργιο νομοσχέδιο, το οποίο αποσύρθηκε την Παρασκευή, αλλά κινητοποίησε προηγουμένως τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες των Ρουμάνων για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

Βασικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η παραίτηση του προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας, η οποία προσπαθεί να ανταποκριθεί στους όρους δανειακής σύμβασης που έχει συνάψει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με στόχο τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη νομισματική ενδυνάμωση.

Ο πρωθυπουργός Εμιλ Μποκ επισκέφθηκε σε νοσοκομείο έναν από τους τρεις αστυνομικούς που τραυματίστηκαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και σχολίασε ότι «το να πετάει κανείς πέτρες δεν είναι λύση, αυτό το οποίο χρειαζόμαστε είναι διάλογος. Σε αυτήν την εποχή κρίσης, η πολιτική σταθερότητα είναι κρίσιμη». Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε την επίσπευση των εθνικών εκλογών, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του 2012.


Αλέξανδρος Μόρντουντακ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου