Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ο αντικαγκελάριος Ρέσλερ θέλει να οριστεί επίτροπος για να επιβλέπει την Ελλάδα



Ιστορικά οι Γερμανοί έκαναν «όνομα» με την πειθαρχία, τη στοχοπροσήλωση και τον έγκαιρο σχεδιασμό των κινήσεών τους. Πάντα λοιπόν, εκτός από το πλάνο που εφάρμοζαν προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους, εκ των προτέρων είχαν έτοιμο κι αυτό που -επίσης ιστορικά- εξέλιπε από την Ελλάδα, το plan B, για την περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά στο σχέδιό τους. Ακριβώς αυτό συμβαίνει και τώρα, στα χρόνια της μνημονιακής κατοχής, περίοδος κατά την οποία η Γερμανία αποτελεί τον έναν από τους βασικούς παίκτες της ιδιότυπης Μονόπολης που παίζεται, με την ανοχή των ντόπιων συνεργατών της τρόικας, στην πλάτη του ελληνικού λαού. Μιας Μονόπολης με πολλή «φυλακή» και υποχρεωτική πώληση περιουσιακών στοιχείων της χώρας για ένα κομμάτι... ευρώ!

 Μόνο τυχαία λοιπόν δεν ήταν η δήλωση που έκανε χθες σε γερμανικό ραδιόφωνο ο υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Μέρκελ Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμού «επιτρόπου» για την Ελλάδα, αν κάτι δεν πάει καλά σε αυτά που οφείλει να κάνει η Αθήνα για να ικανοποιήσει τους δανειστές της. Παρ’ όλα αυτά, όμως, ο Ρέσλερ ο... Μεγαλόκαρδος επεσήμανε ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τις οποίες έχουμε από κοινού συμφωνήσει, δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα», ενώ πρότεινε ακόμη και την ίδρυση «τράπεζας στήριξης» για την Ελλάδα, η οποία θα χορηγεί δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σε σχέση με το ενδεχόμενο της τοποθέτησης Επιτρόπου στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, αναφέρθηκε στο μοντέλο των Επιτρόπων των ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, οι οποίοι «επιστρατεύονται» προκειμένου να βοηθήσουν τους δήμους, όταν υπάρχει πρόβλημα, αλλά φρόντισε να διευκρινίσει ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε έναν δήμο και σε ένα κράτος» και ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη τα θέματα κυριαρχίας». Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία τράπεζας η οποία θα προωθεί την ανάπτυξη, ο κ. Ρέσλερ ανέλυσε την περίπτωση της γερμανικής KfW, η οποία ιδρύθηκε με τα χρήματα του Σχεδίου Μάρσαλ και σημείωσε ότι κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και για την Ελλάδα, με την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.

Τέλος, αναφερόμενος στην προοπτική βελτίωσης της κατάστασης στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός επανέφερε το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας και υπέδειξε ως παράδειγμα τον τομέα του Τουρισμού, στον οποίο, όπως είπε, οι μισθοί στη θεωρία είναι ακόμη συνδεδεμένοι με τον πληθωρισμό. «Ο τουρισμός όμως είναι σε σημαντική δυσκολία, όπως όλοι γνωρίζουμε. Πολλοί τουρίστες δεν πηγαίνουν πλέον στην Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Φίλιπ Ρέσλερ.
Γιώργος Τραπεζιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου