Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Πείτε τα, εγώ πάω Κόστα Ρικα



Το πόκερ στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται, με τους πρωταγωνιστές του θεάτρου σκιών άλλα να δηλώνουν τη μια μέρα και άλλα την άλλη. Το «μπρος πίσω» συνεχίζεται και φαίνεται ότι θα κρατήσει καιρό. Παράλληλα ο Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζει την Παρασκευή τις βαλίτσες του για την Κόστα Ρίκα όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αφήνοντας τους πάντες να βράζουν στο... ζουμί τους.

Χθες ήταν η... σειρά της διάψευσης αυτού που έλεγαν προχθές, ότι δηλαδή ο κ. Παπανδρέου μπορεί να είναι υποψήφιος. Διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνου Μπεγλίτη ειπώθηκε ότι ισχύει ό,τι είχε πει ο κ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο· ότι δηλαδή δεν προτίθεται να είναι
υποψήφιος. Από τη μεριά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που ως χθες δήλωνε σίγουρος υποψήφιος, σε δηλώσεις του είπε ότι είναι δικαίωμά του να είναι υποψήφιος.

Το μπάχαλο πάντως συνεχίζεται με απανωτές συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου τις ημέρες της απεργίας των ΜΜΕ. Σήμερα συνεδριάζει με... εκρηκτικό θέμα την απασχόληση και αύριο Τετάρτη για την εξειδίκευση των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου. Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη συνεργατών του κ. Παπανδρέου -μεταξύ των οποίων οι Μ. Καρχιμάκης, Π. Μπεγλίτης, Γ. Ελενόπουλος, Ρ. Βάρτζελη κ.ά.- χθες στη Βουλή, ενώ ως πιθανές ημερομηνίες εκλογής αρχηγού προβάλλουν στην παρούσα φάση οι 4 και 11 Μαρτίου. Επιμένουν δε ότι θα προηγηθεί Εθνική Συνδιάσκεψη και θα ακολουθήσει συνέδριο του κόμματος, πιθανότατα τον Ιούνιο.

Στην πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ βυθίζεται σε ακόμα μεγαλύτερη κρίση, με τα στελέχη του να παίρνουν θέσεις μάχης σε αντίπαλα στρατόπεδα μιας ιδιότυπης εμφύλιας διαμάχης, αδιαφορώντας για τον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και ο καθένας δίνει τη δική του ερμηνεία. Η ομάδα Βενιζέλου επιμένει ότι ο χρόνος μετά τη δανειακή σύμβαση και ως τις εθνικές εκλογές δεν επαρκεί για εκλογή νέου προέδρου από τη βάση, προκρίνοντας εκλογή νέου προέδρου άμεσα, από κάποιο άλλο σώμα, ίσως ένα συνέδριο 600-700 ατόμων, στη βάση της πρότασης Κακλαμάνη. Οι ίδιοι μιλούν για απαξιωμένη διαδικασία στο Εθνικό Συμβούλιο, με κλακαδόρους και μεθόδευση ώστε να φύγουν πολλοί σύνεδροι σίγουροι ότι δεν θα γινόταν ψηφοφορία, και κατηγορούν τους παπανδρεϊκούς αλλά και τους δελφίνους-όψιμους υποστηρικτές της πρότασης Παπανδρέου για υπονόμευση του Ευ. Βενιζέλου με την ελπίδα να αποτύχει υπέρ των δικών τους φιλοδοξιών.

Οι δελφίνοι πάντως, που δεν θέλησαν να συγκρουστούν στο Εθνικό Συμβούλιο, τηρούν στάση αναμονής ώσπου να λάβει αποφάσεις το Πολιτικό Συμβούλιο. Οσο για τους παπανδρεϊκούς, αυτοί υποστηρίζουν ότι έγινε αυτό που έπρεπε, κρυβόμενοι πίσω από την ανάγκη σωτηρίας της πατρίδας, ακριβώς τη στιγμή που υπονομεύουν με την παράταση της εσωστρέφειας στο κόμμα τους τη σημερινή κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου