Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Εκβιασμος από Βερολίνο για αγορά 90 Eurofighter



Προτού μας «χρεοκοπήσουν», οι Γερμανοί μάς υπενθύμισαν την «υπόσχεσή μας» για την αγορά 90 (60 συν 30 οψιόν) Eurofighter, σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας! Το οποίο βέβαια δημοσίευμα εξακολουθεί να μας «κατηγορεί» ότι από τη μία εισπράττουμε οικονομική βοήθεια και από την άλλη είμαστε δήθεν έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αγορές όπλων.

Αυτή τη φορά δεν είναι το «Focus» ή το «Spiegel» που αναφέρεται στον ιδιαίτερα ελκυστικό χώρο των ελληνικών εξοπλισμών. Τον ρόλο αυτόν ανέλαβε η εφημερίδα «Zeit», η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της ότι η Ελλάδα από τη μία δανείζεται και από την άλλη αγοράζει όπλα! Το δημοσίευμα αναφέρει μάλιστα και συγκεκριμένα «προϊόντα» που είναι προς πώληση για τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

 Πιο συγκεκριμένα, κάνει λόγο για την απόκτηση 60 μαχητικών αεροσκαφών Eurofigter, τα οποία θα κοστίσουν στον δοκιμαζόμενο Ελληνα φορολογούμενο 3,9 δισ. ευρώ, για την πρόσκτηση τεσσάρων γαλλικών φρεγατών συνολικού κόστους 4 δισ. ευρώ, καθώς και για περιπολικά σκάφη κόστους 400.000.000 ευρώ!

Επιπλέον, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για τα πυρομαχικά των αρμάτων μάχης Leopard, που ακόμη δεν έχουν αγοραστεί, αλλά και για την παραγγελία άλλων δύο υποβρυχίων, η οποία έγινε, όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επέβαλαν οι Γερμανοί για την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.


Ανθρωπος-μυστήριο η πηγή

Οι Γερμανοί ισχυρίζονται ότι πηγή τους για το ρεπορτάζ των εξοπλισμών είναι άνθρωπος που έχει σχέση με την Αμυνα και συχνά «εμφανίζεται δίπλα σε στρατηγούς». Δεν διευκρινίζουν αν πρόκειται για αξιωματούχο της κυβέρνησης ή απλά για κάποιο «από τα παιδιά της πιάτσας των εξοπλισμών», που σχεδόν κάθε μέρα αναπαράγουν σενάρια για αγορές όπλων από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, οι άνθρωποί της συνάντησαν την «πηγή» σε καφέ των Αθηνών. Κι αυτή η «πηγή» φέρεται να είπε: «Εάν η Ελλάδα πάρει τον Μάρτιο την επόμενη δόση της χρηματοδότησης των 80 δισ. ευρώ, αναμένεται να υπάρξουν ευκαιρίες για να συναφθούν νέες συμβάσεις όπλων»!

Το δημοσίευμα είναι ακριβές σε πολλά θέματα, που βέβαια αφορούν το παρελθόν. Οπως για παράδειγμα τις αφόρητες πιέσεις της Γερμανίας για να υλοποιήσουμε την απόφαση για αγορά 90 πανάκριβων μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter· πανάκριβων και στην αγορά και τη συντήρηση. Η απόφαση είχε ληφθεί επί Κώστα Σημίτη, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Και αυτός ήταν κι ένας λόγος, γράφει η εφημερίδα, που η Μέρκελ δεν ήθελε από ένα σημείο και μετά να μιλήσει με τον Κώστα Καραμανλή, που προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο, κάτι που αποκαλύπτει και ο συνάδελφος Μανώλης Κοττάκης στο βιβλίο του «Καραμανλής, off the record».

«Την άνοιξη του 2010 ο υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε (FDP) υπενθύμισε στην ελληνική κυβέρνηση την… υπόσχεσή της μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την ελληνική χρεοκοπία» γράφει η «Zeit». «O Βεστερβέλε ζήτησε μια δέσμευση για το Eurofighter, λέει κάποιος που έχει βιώσει τις συνομιλίες εκ του σύνεγγυς» γράφουν οι Γερμανοί και προσθέτουν: «Μερικές εβδομάδες αργότερα ο Βεστερβέλε έκανε λόγο για μεγαλύτερη πειθαρχία από τον Νότο και είπε ότι περιμένουμε, προτού υπάρξουν συζητήσεις για βοήθεια προς την Ελλάδα, να εκτελέσει πλήρως τα καθήκοντά της.» Αλλά, όπως επισημαίνει η «Zeit», δεν είναι μόνο το Eurofighter. Η τελευταία έκθεση εξαγωγής όπλων δείχνει ότι η Ελλάδα, το 2010, εισήγαγε από τη Γερμανία όπλα αξίας 403.000.000 ευρώ.


Ουρανία Γαλανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου