Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

300 δάσκαλοι μέσω ΑΣΕΠ σε ειδικά σχολεία

Περίπου 500 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί θα προσληφθούν, εκτός απροόπτου, μέσα στο επόμενο διάστημα για να στελεχώσουν τα σχολεία Ειδικής Αγωγής. Το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να δημοσιευτούν η προκήρυξη που αφορά τον διορισμό εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η σχετική υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των θέσεων υπό κάλυψη και αμέσως μετά θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ.

Στον διαγωνισμό δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι απόφοιτοι όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων Ειδικής Αγωγής. Συγκεκριμένα, θα προσληφθούν 300 εκπαιδευτικοί μέσω διαγωνισμού και οι υπόλοιποι 200 θα επιλεχθούν μέσα από τους ενιαίους πίνακες των αναπληρωτών. Τις θέσεις αυτές θα καλύψουν αναπληρωτές δάσκαλοι και νηπιαγωγοί με κριτήρια τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει στην κατάταξη των πινάκων βάσει, κατά κύριο λόγο, προϋπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι από την επόμενη χρονιά παύουν να λειτουργούν πολλαπλοί πίνακες και δημιουργείται ένας ενιαίος, στον οποίο θα ενσωματωθούν αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, δεδομένου ότι το υπουργείο Παιδείας έχει αναγγείλει την κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων.

Την ίδια ώρα, όσοι συμμετάσχουν στον εν λόγω διαγωνισμό ΑΣΕΠ, που θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους, θα κληθούν να εξεταστούν σε δύο ενότητες. Η μια αφορά την ειδική εκπαίδευση, η οποία είναι το αντικείμενο για το οποίο θα διοριστούν, προκειμένου να αξιολογηθούν οι γνώσεις τους αλλά και κατά πόσο μπορούν να αντεπεξέλθουν στις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών με αναπηρία. Η δεύτερη σχετίζεται με την ευρύτερη διδακτική και παιδαγωγική μεθοδολογία που θα ακολουθήσουν, εφόσον προσληφθούν, με στόχο την ευρύτερη σχεδίαση ενός προγράμματος σπουδών, εντός και εκτός αίθουσας, που να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των μαθητών με ειδικές ανάγκες.


Εύη Πανταζοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου