Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Τρεις γραπτοί διαγωνισμοί το 2012 για εκατοντάδες θέσεις στο Δημόσιο: Εκπαιδευτικοί, Υπάλληλοι Δημοσίου και Συμβολαιογράφοι

Μέσα στο 2012 θα πραγματοποιηθούν τρεις γραπτοί διαγωνισμοί για την πλήρωση μόνιμων θέσεων. Πιο συγκεκριμένα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα δημοσιευθεί η προκήρυξη πρόσληψης δασκάλων και νηπιαγωγών ειδικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
                Τον Απρίλιο εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθεί και ο διαγωνισμός για τους 80 εισακτέους στην Ενιαία Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ενώ η σχετική προκήρυξη θα εκδοθεί εντός του Ιανουαρίου.
                Παράλληλα μέσα στο 2012  αναμένεται να πραγματοποιηθεί και ο γραπτός διαγωνισμός των συμβολαιογράφων, μέσω του οποίου θα καλυφθούν εκατοντάδες κενές θέσεις.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
500 μόνιμοι διορισμοί δασκάλων και νηπιαγωγών για τα ειδικά σχολεία
                Σε δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, μετά την πρόσφατη συνάντηση με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, σχετικά με τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ τόνισε ότι προωθούνται άμεσα οι διαδικασίες για τη διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή (κλάδων ΠΕ61 & ΠΕ71). Η Υπουργός δεσμεύτηκε για τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την ειδική αγωγή μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2012. 
                Πρόκειται για τον πρώτο διαγωνισμό διορισμού Δασκάλων και Νηπιαγωγών ειδικής Αγωγής αφού μέχρι σήμερα οι θέσεις αυτές καλύπτονταν είτε με μεταθέσεις και αποσπάσεις μονίμων είτε με προσλήψεις αναπληρωτών.
                Μέσω του διαγωνισμού θα προσληφθούν μόνιμα στα Ειδικά Σχολεία 300 Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί (282 και 18) και ενώ άλλες 200 θέσεις θα καλυφθούν μόνιμα από τους πίνακες αναπληρωτών. Στο διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος οι απόφοιτοι των δυο Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής, δηλαδή του τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής (κατεύθυνση ειδικής αγωγής) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Συγκεκριμένα ο διαγωνισμός θα αφορά τους κλάδους ΠΕ 61 (Νηπιαγωγών Ε.Α.Ε.) και ΠΕ 71 (Δασκάλων Ε.Α.Ε.) και όπως ορίζει ο πρόσφατος νόμος για την Παιδεία (Ν. 3848/2010).
Η ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
                Η εξεταστέα ύλη στην οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί κατατάσσεται σε δυο θεματικές ενότητες (πρώτη και δεύτερη θεματική ενότητα) και η εξέταση κάθε ενότητας διαρκεί τουλάχιστον τέσσερις (4) ώρες.
                Η πρώτη θεματική ενότητα αφορά την ειδική εκπαίδευση και έχει ως σκοπό την αξιολόγηση των βασικών γνώσεων των υποψηφίων για να μπορούν:
  α) να επιτελούν το διδακτικό τους έργο σύμφωνα με τις αρχές και την οργάνωση της ειδικής και της ενταξιακής εκπαίδευσης.
  β) να αναγνωρίζουν τις ανάγκες και τις δυνατότητες των μαθητών/μαθητριών με διαφορετικές αναπηρίες ή/και διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
  γ) να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν κριτικά τα ζητήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση των μαθητών/τριών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
  Η δεύτερη θεματική ενότητα αφορά σε ζητήματα γενικής διδακτικής μεθοδολογίας γενικά παιδαγωγικά θέματα, ανάπτυξη διδακτικών στρατηγικών και στρατηγικών διαφοροποίησης του αναλυτικού προγράμματος. Η δεύτερη θεματική ενότητα έχει ως σκοπό την αξιολόγηση των βασικών γνώσεων των υποψηφίων για να μπορούν:
  α) να κατανοούν το ρόλο και τη σημασία της συνεργασίας σχολείου και οικογένειας,
  β) να κατανοούν το ρόλο και τη σημασία της διεπιστημονικής προσέγγισης στο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης,
  γ) να κατανοούν την αναγκαιότητα και το ρόλο της διαφοροποίησης του αναλυτικού προγράμματος, των εξατομικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, της αξιολόγησης των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,
  δ) να σχεδιάζουν κατάλληλα προγράμματα και δραστηριότητες για τους μαθητές με αναπηρίες και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο πλαίσιο της ειδικής και της ενταξιακής εκπαίδευσης.
                 Tα επόμενα στάδια του διαγωνισμού μετά τον καθορισμό της εξεταστέας ύλης είναι:
  - Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ορίζονται οι πεντακόσιες (500) οργανικές θέσεις Νηπιαγωγών και Δασκάλων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
- Έκδοση Προκήρυξης από το ΑΣΕΠ.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: Νέα δομή και ύλη

                Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο διαγωνισμός για την επιλογή 80 εισακτέων στην ενιαία Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Μετά την απόφαση του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ν. Ρόβλια, με την οποία εγκρίνεται ο καθορισμός των εξεταζόμενων μαθημάτων και της εξεταστέας ύλης, απομένει ο ορισμός της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής και η προκήρυξη του διαγωνισμού, που αναμένεται να υλοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου 2012.
                Το πρόγραμμα και τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι είναι τα παρακάτω:
                Κατά το προκαταρκτικό - πρώτο - στάδιο, θα εξεταστούν υποχρεωτικά στα μαθήματα:
1. «Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους» και
2. «Πολιτική Οικονομία και Δημόσια Οικονομική»
                Κατά το τελικό -δεύτερο- στάδιο του διαγωνισμού, η εξέταση περιλαμβάνει:
α) υποχρεωτική γραπτή δοκιμασία στο γνωστικό πεδίο «Δημόσια Διοίκηση» και
β) γραπτή και προφορική εξέταση σε ένα ακόμη γνωστικό πεδίο όπου θα απαντήσουν σε επίκαιρο θέμα ή πρόβλημα σχετικό με τα παρακάτω γνωστικά πεδία:
1. Περιβάλλον - Ποιότητα Ζωής
2. Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις
3. Εφαρμοσμένη Πληροφορική
4. Κοινωνική Διοίκηση
5. Οικονομική του Χώρου και Περιφερειακή Πολιτική
Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν και σε μία ξένη γλώσσα της επιλογής τους, μεταξύ της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ισπανικής ή ιταλικής.
Εξεταστέα Υλη
Ø      Οργάνωση και λειτουργία του Κράτους
Η συγκεκριμένη ενότητα θα περιλαμβάνει τις παρακάτω υποενότητες (περιληπτικά): Θεωρίες του κράτους, κράτος και πολιτικό σύστημα, θεωρίες περί των πολιτικών του κράτους, κράτος και θεμελιώδη δικαιώματα, συνταγματικοί θεσμοί στην Ελλάδα και το πολιτικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ø      Πολιτική Οικονομία και Δημόσια Οικονομική
Οι τομείς της εξεταστέας ύλης είναι (περιληπτικά): ιστορική εξέλιξη της οικονομικής σκέψης, το σύστημα της αγοράς και ο μετασχηματισμός των τιμών, ανταγωνισμός και κοινωνική ευημερία, συνολική προσφορά και ζήτηση και η έννοια της μακροοικονομικής ισορροπίας, χρηματοπιστωτικός τομέας και κεντρική τράπεζα, κρατικός προϋπολογισμός, οικονομικές πολιτικές του κράτους και διεθνής οικονομία (Ε.Ε. κτλ).
            Όλοι οι υποψήφιοι εξετάζονται υποχρεωτικά στα δύο παραπάνω μαθήματα.
Πως γίνεται η βαθμολόγηση
                Η βαθμολόγηση στο προκαταρκτικό στάδιο γίνεται από 2 βαθμολογητές για κάθε μάθημα. Ο μέσος όρος των δύο βαθμολογητών είναι ο βαθμός επίδοσης του υποψηφίου σε κάθε μάθημα. Σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά βαθμών μεγαλύτερη των 8 μονάδων γίνεται βαθμολόγηση και από τρίτο βαθμολογητή. Μετά τη βαθμολόγηση λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος που προκύπτει από το βαθμό του τρίτου βαθμολογητή και τον πλησιέστερο προς αυτό βαθμό προηγούμενου βαθμολογητή. Στην περίπτωση κατά την οποία ο βαθμός του τρίτου βαθμολογητή είναι ο μέσος όρος των δύο προηγούμενων, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος. Οι βαθμολογητές ορίζονται από την ΚΕΕ.
                Η βαθμολόγηση στο τελικό στάδιο γίνεται, για μεν το γνωστικό πεδίο από τρεις (3) βαθμολογητές, για δε την παρουσίαση του φακέλου από την 5μελή επιτροπή.
                Η βαθμολόγηση της γραπτής εξέτασης των ξένων γλωσσών γίνεται από δυο βαθμολογητές. Ο μέσος όρος των δύο βαθμολογητών είναι ο βαθμός επίδοσης του υποψηφίου στη γραπτή εξέταση. Σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά βαθμών μεγαλύτερη των οκτώ (8) μονάδων, γίνεται βαθμολόγηση και από τρίτο βαθμολογητή. Μετά τη βαθμολόγηση λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος που προκύπτει από το βαθμό του τρίτου βαθμολογητή και τον πλησιέστερο προς αυτό βαθμό προηγούμενου βαθμολογητή.
                Ο μέσος όρος των βαθμών στις 3 δοκιμασίες του τελικού σταδίου, και στις δύο δοκιμασίες του προκαταρκτικού σταδίου, αποτελεί τον τελικό βαθμό του εξεταζομένου, σύμφωνα με τον οποίο κατατάσσεται στον τελικό πίνακα εισαγομένων σε κάθε Σχολή.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ
               
                Με δύο διαγωνισμούς που θα πραγματοποιηθούν το 2012 και το 2013 θα καλυφθούν 400 οργανικές θέσεις συμβολαιογράφων. Αυτό ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα υπ' αριθμόν 114 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 250/25-11-2011 τεύχος πρώτο).
                Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, ο αριθμός των οργανικών θέσεων συμβολαιογράφων στο σύνολο της χώρας αυξάνεται κατά 400 θέσεις, οι οποίες κατανέμονται στα εξής 15 Εφετεία: Πατρών, Κέρκυρας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Δυτικής Μακεδονίας, Αθηνών, Πειραιώς, Λαμίας, Ναυπλίου, Καλαμάτας, Κρήτης, Αιγαίου, Θράκης και Δωδεκανήσου.
                Από τις 400 θέσεις οι 214 θα καλυφθούν με διαγωνισμό που θα διενεργηθεί το 2012 και οι υπόλοιπες 186 με διαγωνισμό του 2013.
                Οι υποψήφιοι, σύμφωνα με τον τελευταίο διαγωνισμό θα εξεταστούν σε θέματα: α) Αστικού Δικαίου, β) Εμπορικού Δικαίου, γ) Πολιτικής Δικονομίας, δ) κώδικα συμβολαιογράφων, ε) ειδικών νόμων της οροφοκτησίας και κάθετης ιδιοκτησίας, του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, Δασικού Κώδικα, φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων από οποιαδήποτε αιτία και τελών χαρτοσήμου, των νόμων για τη σύσταση και τον σκοπό του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεως Ελλάδος, για τη διαδικασία κτηματογράφησης, για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου και για τη λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου (του οργανωμένου συστήματος με τον Ν. 2664 1998) και για τις συμβάσεις επί κινητών ή απαιτήσεων υποκειμένων οε δημοσιότητα και για τις συμβάσεις παροχής ασφάλειας (Ν. 2844 2000).
                Τα θέματα λαμβάνονται από την ύλη τη σχετική με τα καθήκοντα του συμβολαιογράφου και η εξέταση των μαθημάτων γίνεται με συνθετική παρουσίαση πρακτικού θέματος και ερωτημάτων θεωρητικού χαρακτήρα.
                Οι υποψήφιοι εξετάζονται προαιρετικά σε μία έως δύο ξένες γλώσσες (αγγλική, γαλλική και γερμανική).
                Οι εξετάσεις όλων των μαθημάτων είναι μόνο γραπτές.
Τρόπος βαθμολόγησης - Ποιοι θεωρούνται επιτυχόντες
                Τα γραπτά των υποψηφίων βαθμολογούνται από τρεις βαθμολογητές. Η κλίμακα βαθμολογίας των γραπτών ορίζεται από 0 έως 20. Ο μέσος όρος των τριών βαθμολογητών για κάθε μάθημα αποτελεί το βαθμό του υποψηφίου στο μάθημα, εφόσον η απόκλιση από τη μεγαλύτερη μέχρι τη μικρότερη βαθμολογία δεν είναι μεγαλύτερη των 3 μονάδων. Αν η απόκλιση αυτή είναι μεγαλύτερη το γραπτό αναβαθμολογείται από τα μέλη της κεντρικής επιτροπής εξετάσεων. Η συνολική βαθμολογία κάθε υποψηφίου προκύπτει από το άθροισμα των βαθμών των πέντε μαθημάτων, το οποίο προσαυξάνεται τόσες μονάδες όσες αντιστοιχούν στο γινόμενο του βαθμού που πέτυχε ο υποψήφιος σε κάθε ξένη γλώσσα με συντελεστή 0,10. Ο βαθμός της ξένης γλώσσας λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της συνολικής βαθμολογίας εφόσον είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 10.  Από τους υποψήφιους διορίζονται σε κάθε ειρηνοδικειακή περιφέρεια για την κάλυψη των κενών θέσεων της προκήρυξης με τη σειρά βαθμολογίας εκείνοι που σε κανένα μάθημα δεν έλαβαν βαθμό μικρότερο των 10 μονάδων. Σε περίπτωση ισοβαθμίας επιτυχόντων του ίδιου πίνακα διενεργείται κλήρωση. Μετά τη διαμόρφωση του τελικού πίνακα διορίζονται από αυτόν στις κενές θέσεις της προκήρυξης οι επιτυχόντες κατά φθίνουσα σειρά και μέχρι την πλήρωση όλων των κενών θέσεων.
Προϋποθέσεις συμμετοχής στις εξετάσεις
                Συμβολαιογράφος μπορεί να διοριστεί ο πτυχιούχος νομικού τμήματος νομικής σχολής ημεδαπού πανεπιστημίου ή ο κάτοχος αναγνωρισμένου ισότιμου πτυχίου αλλοδαπού πανεπιστημίου, ο οποίος έχει διατελέσει τουλάχιστον δύο έτη δικηγόρος ή δικαστικός λειτουργός ή άμισθος υποθηκοφύλακας και έχει την ελληνική ιθαγένεια.
Όσοι έχουν τα παραπάνω προσόντα και έχουν συμπληρώσει το εικοστό όγδοο έτος της ηλικίας τους χωρίς να έχουν υπερβεί το τεσσαρακοστό δεύτερο έτος και δεν εμποδίζονται από άλλα νόμιμα κωλύματα, μπορούν να συμμετάσχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό και μετά από επιτυχή συμμετοχή τους σε αυτόν να διοριστούν συμβολαιογράφοι στις κενές υπάρχουσες θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου